Kuukautissuojille veroale? Suomessa arvonlisävero on yhä korkein mahdollinen – 24 prosenttia

EU esittää kuukautissuojille vapautusta arvonlisäverosta. Suomessa naisten välttämättömyystuotteista maksetaan yhä korkeinta mahdollista kulutusveroa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset kotitaloudet käyttävät terveyssiteisiin ja tamponeihin keskimäärin 12 euroa kuukaudessa.

EU esittää kuukautissuojille vapautusta arvonlisäverosta. Suomessa naisten välttämättömyystuotteista maksetaan yhä korkeinta mahdollista kulutusveroa.
(Päivitetty: )
Teksti: Matti Rämö

Kenia, Kanada, Intia, Malesia, Uganda, Tansania, Nicaragua, Trinidad ja Tobago, Irlanti. Yhdeksän USA:n osavaltiota.

Tässä joukko paikkoja, joissa terveyssiteistä ja tamponeista ei peritä lainkaan arvonlisäveroa. Lista kasvaa, jos EU-jäsenmaat seuraavat Euroopan parlamentin marraskuussa 2018 tekemää suositusta luopua kokonaan kuukautissuojien alv:sta.

Tällä hetkellä 13 EU-maata 28:sta perii kuukautissuojista alv:a 10 prosenttia tai sitä vähemmän. Suomessa 10 prosentin alv:lla selviävät muun muassa lääkkeet, kirjat, majoitus- ja liikuntapalvelut sekä vähintään kuukaudeksi tilattujen sanoma- ja aikakauslehtien myynnit.

Kuukautissuojien alv on korkein mahdollinen: 24 prosenttia.

”Kuukautisköyhyyttä”

Naisjärjestöjen keskusliitto listasi eduskuntavaalitavoitteisiinsa kuukautissuojien alv:n pudottamisen 10 prosenttiin.

”Kuukautissuojat ovat välttämättömyystuotteita naisille ja tytöille ja niitä käytetään vuosikymmenien ajan. Siksi niiden verotuksen tulisi vertautua lääkkeisiin”, Naisjärjestöjen keskusliiton järjestöpäällikkö Anniina Vainio sanoo.

Köyhyysrajalla eläville pienikin välttämätön kuluerä on huomattava investointi.

”Yksinhuoltajaperheistä kolmasosa saa toimeentulotukea. Valtaosa yksinhuoltajista on naisia.”

Lakialoite veroalesta

Hanna Sarkkisen (vas.) vuonna 2017 tekemä lakialoite kuukautis- ja virtsankarkailuun auttavien inkontinenssisuojien alv:n alentamisesta 10 prosenttiin ei menestynyt.

”Asia on jatkossakin omalla ja puolueen agendalla. Mutta siitä päätökset tekee valtioneuvosto ja verolakien valmistelu kuuluu valtiovarainministeriölle”, Sarkkinen sanoo.

Hän toimii sosiaali- ja terveysministerinä vaalikauden jälkimmäisen puolikkaan.

Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ei vastannut alv:n alentamismahdollisuutta koskevaan kysymykseen.

Mitä veroale sitten maksaisi?

Tilastokeskuksen vuonna 2016 tekemän, tuoreimman kulutustutkimuksen mukaan suomalaiset kotitaloudet käyttävät terveyssiteisiin ja tamponeihin keskimäärin 12 euroa kuussa.

Kun summan kertoo kotitalouksien määrällä (2,67 miljoonaa) ja suhteuttaa siihen alv:n muutoksen 24:stä 10:een prosenttiin, kuukautissuojien veroalen kokonaishinnaksi saadaan vuodessa noin 4,5 miljoonaa euroa.

Kuukupit ja inkontinenssisuojat eivät sisälly summaan.

X