Lasse Lehtinen on osallistunut Linnan juhliin yli 20 vuonna, tänä vuonna kutsua ei tullut – ”Posti on varmaan hävittänyt sen”

Moninkertainen Linnan-juhlien vakiovieras, tietokirjailija Lasse Lehtinen kaipaa juhlissa tapaamiaan edesmenneitä suuruuksia – varsinkin kun tänä vuonna kutsua ei tullut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lasse Lehtisen mukaan 1990-luvun alun Ahtisaari-juhlissa oli ikimuistoisia hetkiä.

Moninkertainen Linnan-juhlien vakiovieras, tietokirjailija Lasse Lehtinen kaipaa juhlissa tapaamiaan edesmenneitä suuruuksia – varsinkin kun tänä vuonna kutsua ei tullut.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Tietokirjailija, historiantuntija ja entinen poliitikko Lasse Lehtinen osallistui presidentinlinnan juhlahumuun ensimmäisen kerran vuonna 1972 nuorena demarien kansanedustajana. Tämän jälkeen Tasavallan presidentin kansliasta on tullut kutsuja itsenäisyyspäivän vastaanotolle yli 20 kertaa. Joka kerta Lehtinen on osallistunut.

Tänä vuonna kutsua ei ole tullut.

”Posti on varmaan hävittänyt sen. Vanhemmiten olen alkanut käymään vain tilaisuuksissa, joihin olen kutsuttu”, Lehtinen vitsailee.

Ritareita ja kulttuuria

Vuosien varrella Lehtisellä on karttunut itsenäisyyspäivän juhlavastaanotoilta erilaisia muistoja ja mieleenjääneitä hetkiä. Vaikuttavimpana kokemuksenaan hän muistaa, kun kaikki sodanaikaiset Mannerheim-ristin ritarit osallistuivat ensimmäistä kertaa yhdessä juhliin Martti Ahtisaaren kaudella vuonna 1994.

”Heidän saapumisestaan tehtiin ohjelmanumero, joka on jäänyt mukavana muistona mieleen.”

Lehtinen on tavannut vuosikymmenien aikana satoja juhlavieraita, joista tietyt olivat hänelle mieleenpainuvimpia. Sotaveteraanien kanssa hänellä on ollut erityisen tärkeitä kohtaamisia.

”Kaipaan edesmenneitä suuruuksia, kuten Johannes Virolaista,” Lehtinen myöntää.
Vaikka nämä olisivatkin olleet politiikassa eri laidoilta kuin hän itse.

Myös kulttuuri-ihmiset ovat Lehtisen mukaan olleet mukavaa juttuseuraa Presidentinlinnassa.

Karita Mattila oli juhlissa aina upea ilmestys. Jörn Donner puolestaan piti huolen siitä, että oli hauskaa”, hän muistelee.

Savuinen kirjastohuone ja ahtaat käytävät

Linnan juhlat ovat muuttuneet paljon vuosien varrella.

”Ennen vanhaan Presidentinlinnassa tupakoitiin. Valtavaan, sankkaan savuun sukelsi myös paljon ihmisiä, jotka eivät itse tupakoineet, sillä kirjastohuoneeseen pakkautuivat mielenkiintoisimmat ihmiset.”

Nuori kansanedustaja Lehtinen sai ensimmäisen Linnan-kutsunsa 1972. © Otavamedia / Hannu Lindroos

Lehtinen muistaa myös Presidentinlinnan ahtaat käytävät, joissa oli kova tungos. Vuosi vuodelta niissä oli hänen mukaan haastavampaa liikkua.

Lehtisen mielestä Linnan juhlat ovat kuitenkin olleet mukava tapa tavata tuttuja ihmisiä hienossa ympäristössä.

”Linnan juhlat ovat hieno traditio. Suomessa järjestetään harvoin juhlia, joissa on hovia ja loistoa. Tämä on demokraattisin tapa harjoittaa sitä.”

 

X