Linnan juhliin on nyt kutsuttu koko kansa – Presidentti Niinistö: ”Poikkeuksellisissa oloissa voimme välittää tunnelmaa, jota kuvaisin sanoilla katsotaan Suomea silmiin”

Itsenäisyyttä juhlitaan tänä vuonna poikkeusoloissa. Linnan kutsuvierasvastaanoton sijaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat suomalaiset viettämään itsenäisyyspäivää yhdessä television välityksellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat suomalaiset seuraamaan itsenäisyyspäivän tunnelmaa paitsi Linnassa, myös muualla Suomessa.

Itsenäisyyttä juhlitaan tänä vuonna poikkeusoloissa. Linnan kutsuvierasvastaanoton sijaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat suomalaiset viettämään itsenäisyyspäivää yhdessä television välityksellä.
Teksti: Pirjo Kemppinen

Itsenäisyyspäivän juhla on ennallaan, vaikka Presidentinlinnassa järjestelyt ovat poikkeukselliset. Aiemmin Linassa on ollut itsenäisyyttä juhlimassa pari tuhatta ihmistä ja sieltä välitettyä televisiolähetystä on seurannut tuhatkertainen määrä, noin kaksi miljoonaa suomalaista.

”Katsojat ovat pitäneet oman itsenäisyyspäivän juhlansa kotioloissa ja niin tänäkin vuonna”, totesi presidentti Sauli Niinistö kertoessaan itsenäisyyspäivän Linnan juhlien poikkeusjärjestelyistä.

Tänä vuonna kotikatsomoihin välitetään välähdyksiä itsenäisyyden juhlasta niin Linnasta, eri puolilta Suomea kuin vähän maailmaltakin.

”Poikkeuksellisissa oloissa voimme välittää tunnelmaa, jota kuvaisin sanoilla katsotaan Suomea silmiin. Koetaan kansakunnan ainutlaatuinen menestystarina ja tunnistetaan ne vahvuudet, joilla kaikki vaikeudet on voitettu ja tullaan voittamaan.”

Itsenäisyyspäivän televisio-ohjelmassa nähdään perinteiden painotusta ja kunnioitusta, mutta tuodaan esille myös nuorten mielipiteitä. Veteraanit ovat tänäkin vuonna juhlan kunniavieraita. Perinteistä veteraanien ja lottien kokoontumista Linnaan ei turvallisuussyistä järjestetä, mutta presidenttipari tapaa muutamia veteraaneja etukäteen sekä kasvotusten että verkossa.

”Uskon, että kykenemme antamaan paljon sellaista, joka jättää miettimistä ja jonka jokainen myös tuntee”, sanoi Niinistö.

Linnasta välitetyn lähetyksen lisäksi panostetaan aluelähetyksiin ympäri Suomea. Osin ennakkoon tehdyissä, osin suorissa lähetyksissä tuodaan esille eri yhteiskunnan aloja.

Esittävää taidetta nähdään musiikista tanssiin ja teatteritaiteeseen. Linnassa esiintyvät muun muassa näyttelijät Seela Sella ja Esko Salminen, laulaja Diandra ja kanteletaiteilija Ida Elina. Illan ensivalssin esittävät Suomen kansallisbaletin tanssijat.

Presidenttipari Linnassa

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osallistuvat itsenäisyyspäivän tilaisuuksiin, mutta viettävät illan Linnassa.

”Varmasti kotonakin jää hetkiä vaikkapa kerrata hienoa perinnettä sytyttää kaksi kynttilää ikkunoihin”, sanoi presidentti Sauli Niinistö.

Hän ei koe poikkeusajassa vietettävää itsenäisyyspäivää koettelemuksena.

”Traditioilla on arvonsa. Siinä mielessä vähän haikeana muistelen menneitä juhlia, mutta en tunnista mitään suurta menetystä”, lausui presidentti Sauli Niinistö.

Myönteisiäkin puolia voi löytää.

”Linnan juhlista kaipaamaan en jää ainakaan ruuhkaa.”

Lue myös: ”Juhlan aihe on tärkein” – Näin kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Elina-puoliso hiljentyvät juhlimaan itsenäisyyspäivää Turussa

X