Löysitkö mummon vanhan rahakätkön? – Vanhoja markkoja ei enää vaihdeta, mutta niillä saattaa silti olla keräilyarvoa

Vanhojen markkojen arvo kannattaa tarkistuttaa rahaliikkeessä ennen niiden hävittämistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vanhojen markkojen arvo kannattaa tarkistuttaa rahaliikkeessä ennen niiden hävittämistä.
Teksti:
Milla Asikainen

Löysitkö isoäidin lattialaudan alle kätkemän, huomattavan markkakätkön? Vielä ei kannata tuulettaa.

”Vanhoja markkoja ei enää vaihdeta euroksi. Niillä on enää keräilyarvoa”, kertoo Suomen pankin viestintäpäällikkö Elisa Newby.

Jotain lohtua mummon markoista voi kuitenkin saada: niillä voi nimittäin olla keräilyarvoa.

Älä heitä markkoja menemään

”Kaikesta saa jotakin. Tosin jotkut markat ovat arvokkaampia kuin toiset”, kertoo Karita Kiviniemi Rahaliike Holmastolta.

Rahoja ei siis kannata heittää menemään ennen kuin on tarkistuttanut ne asiantuntijalla. Suuret nimellisarvot ovat markkojen kohdalla usein kaikkein kysytyimpiä.

”Kaikissa arvoissa voi löytyä virheellisyyksiä, kuten esimerkiksi vesileima voi olla väärällä puolella tai väärin päin. Virheellisiäkin seteleitä kerätään, ja niiden arvot voivat olla kovinkin suuria. Sitten on myös korvaavia seteleitä. Nämä selviävät numerosarjasta”, Kiviniemi kertoo.

Jos puhutaan viimeisimmästä ennen euroa olleesta rahasarjasta, yksittäisestä rahasta voi Kiviniemen mukaan saada enimmillään 500 euroa. Mikäli kyse on vieläkin vanhemmista rahoista, summat voivat olla vieläkin suurempia.

”Muun muassa 5 000 markan päällepainettu, vuoden 1939 seteli myyntiin meidän huutokaupassamme 22 000 eurolla”, Kiviniemi kertoo.

X