”Ovatko bitcoinit ja muut kryptovaluutat oikeaa rahaa? Olemme tulleet kauas ajasta, jolloin raha oli oravannahka tai kultapala”

”Mitä raha oikeastaan on? Euron kolikko kämmenelläsi on epäilemättä rahaa, mutta suurinta osaa rahoistasi ei ole koskaan ollut olemassa”, kirjoittaa Esko Valtaoja Seuran kolumnissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjoittaja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

"Mitä raha oikeastaan on? Euron kolikko kämmenelläsi on epäilemättä rahaa, mutta suurinta osaa rahoistasi ei ole koskaan ollut olemassa", kirjoittaa Esko Valtaoja Seuran kolumnissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Esko Valtaoja

Isä oli johtokunnassa ja järjesti minulle uuden konttorin ensimmäisen tilin. Tili numero 1, Yhdyspankin Syväkankaan sivukonttori, luki säästökirjassani.

”Siitä on sinulle vielä paljon iloa tulevaisuudessa”, selitti isä.

Minä tiputtelin kolikoita Maapallokerhon säästölippaaseen ja haaveilin rikkauksista, joita neljän ja puolen prosentin korko minulle väistämättä toisi. Koulussa säästämistä opeteltiin liimaamalla perhosmerkkejä erityiseen säästökirjaan.

Se oli silloin, viisikymmentäluvun lopussa. Nyt Yhdyspankki on kadonnut Kansallis-Osake-Pankin, SKOP:in, Meritan, Leonian ja ties minkä myötä historian roskakoriin. Lapsia ei enää houkutella kantamaan säästöpossujaan pankin konttoriin. Nordealla taitaa olla jäljellä peräti tusina konttoreita, joissa vielä voi asioida käteisrahalla, mutta niiden sijainti on huolella varjeltu liikesalaisuus.

Ajat ovat olleet kovia niin pankeille kuin asiakkaillekin viime vuosikymmenten myllerryksessä. Automaatio, digitalisaatio, globalisaatio ja koko talouselämän muuttuminen ovat järkyttäneet pankkitoiminnan perusteita. Suurin osa rahasta ei ole nykyisin käteistä, eivätkä pankit ole rahan säilytyspaikkoja.

Pankin ei enää kannata pitää tallessa mummon säästöjä ja vielä maksaakin siitä ilosta. Paljon parempi on myydä mummolle sijoitusrahastoja, ja panna niiden kautta mummo maksajaksi rahan säilytyksestä.

Mitä raha oikeastaan on? Euron kolikko kämmenelläsi on epäilemättä rahaa, mutta suurinta osaa rahoistasi ei ole koskaan ollut olemassa, ei lompsassasi eikä Roope Ankan rahasäiliössä. Ovatko bitcoinit ja muut kryptovaluutat oikeaa rahaa? Kukapa tietää? Olemme tulleet kauas ajasta, jolloin raha oli oravannahka tai kultapala.

Metka juttu. Koko maailma pyörii rahan ympärillä, mutta kukaan ei ole ihan varma, mitä raha on. ”Raha on pohjimmiltaan luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta”, valistaa Wikipedia, mutta sekään ei kelpaa kuin osalle taloustieteilijöistä.

Raha on kuviteltu tuote, johon olemme kaikki uskovinamme. Se on tavallaan äärimmäinen silmänkääntötemppu, ja kuten taikatempuissa aina, homma voi mennä pahasti pieleen. Tehdäänkö maailmanloppu? Jokainen menee ja nostaa tilinsä tyhjäksi automaatilla. Meidän rahojamme ei ole koskaan ollut olemassa, ja niinpä koko pankkilaitos romahtaa. Vähän siihen tyyliin kävi vuosikymmen sitten, ja seurauksena oli maailmanlaajuinen lama.

Asuntovelallisena on jotenkin huojentavaa ajatella, että raha on vain mielikuvitusta. Nyt kun vielä saisin pankkinikin ymmärtämään sen.

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori Turun yliopistossa.

X