Luulitko, että kehon normaali lämpötila on vähän alle 37 astetta? Näiden syiden takia se ei enää pidä paikkansa

Luulitko, että normaali ruumiinlämpö on vähän alle 37 astetta? Ei ole. Evoluutio aiheuttaa sen, että kehojemme lämpötila on alkanut laskea.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ikääntyessä immuuni­vaste voi heikentyä eikä kuume välttämättä nouse vakavissakaan infektioissa.

Luulitko, että normaali ruumiinlämpö on vähän alle 37 astetta? Ei ole. Evoluutio aiheuttaa sen, että kehojemme lämpötila on alkanut laskea.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Mikä on kehon normaali lämpötila? Luulitko, että se on 36,8 astetta? Se ”totuus” on syytä kaivaa naftaliinin uumeniin ja unohtaa sinne.

Kehon normaali lämpötila vaihtelee eri ihmisillä. Joillakuilla se voi olla alle 36 astetta, toisilla jopa 37,8 astetta.

”Kehon lämpötila ­vaihtelee myös yksilöllisesti vuorokauden mukaan, ja iltaisin se on hieman korkeampi. Naisilla siihen vaikuttaa myös hormonaalinen kierto”, kertoo ­Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni.

Mikä on kehon normaali lämpötila ja onko se laskussa?

Lääketieteen oppikirjoissa kehon normaalin lämpötilan katsotaan edelleen olevan 37 asteen kieppeillä. Viime vuosina on kuitenkin alettu pohtia, että keskilämpö on saattanut alkaa laskea, Vänni kertoo. Siihen vaikuttavat aineenvaihdunta, ympäristö – ja evoluutio.

”Elämme erilaista elämää kuin 2 000 vuotta sitten. Saamme energiaa helpommin kuin aiemmin emmekä kuluta sitä yhtä paljon, koska työ ei ole enää fyysisesti niin raskasta.”

Toisin sanoen ruoka on energiapitoisempaa ja istua kökimme paikoillamme.

Onko aiempaa viileämpi keho hyvä vai huono asia?

”Voihan sitä miettiä siltä kantilta, että olisi parempi, jos energia menisi kehon lämmittämiseen eikä lihomiseen.”

Kun kehon lämpötila nousee

Flunssan iskiessä kolottaa, väsyttää ja kehon lämpötila nousee. Kehon pienestä lämmönnoususta ei ole syytä huolestua.

Kuumeesta aletaan puhua vasta sitten, kun lämpötila on noussut yli 38 asteen. Lapsilla kuume voi kohota 40 asteeseen.

”Lapset ovat onneksi siitä kiitollisia hoidettavia, että he yleensä parantuvat nopeasti.”

Tärkeintä on laskea kuumetta ibuprofeiinilla, parasetamolilla tai naprokseenilla ja juoda nestettä, jotta keho ei ala kuivua. Naprokseeni on tulehduskipulääke, eikä sitä saa ­ottaa yhtä aikaa ibuprofeiinin kanssa.

”Kun kuumetta on saatu lääkkeillä laskettua, jaksaa syödäkin paremmin.”

Kotona kuumetta kannattaa mitata, jotta tietää, milloin kuume on laskenut ja voi mennä töihin tai kouluun.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos kehon korkea kuume jatkuu kolme neljä päivää ja kunto alkaa laskea tai huomaa oireita, jotka eivät viittaa tavalliseen flunssaan.

”Niitä voivat olla esimerkiksi voimakas päänsärky, vatsa­kipu tai turvonnut ja punoittava raaja, kylkikipu, hengenahdistus ja virtsaamis- tai nielemisvaikeudet”, Vänni luettelee.

Ne voivat kieliä siitä, että kuumeen aiheuttaja on jokin flunssaa ikävämpi tauti.

Yli 42 asteen kuume on vaarallinen

Kuume ei ole sairaus. Se on oire, joka kertoo immuunijärjestelmän aktivoitumisesta: keho taistelee virusta tai bakteeria vastaan. Harvinaisempia kuumeen aiheuttajia ovat sidekudossairaudet tai jotkin syöpäsairaudet.

Yli 42 asteen kuume on vaarallinen, koska se alkaa jo vaurioittaa kudoksia, aivoja, kehon proteiineja ja rakennusaineita.

”Esimerkiksi vakavat bakteeritulehdukset, aivokalvontulehdukset tai esimerkiksi malaria voivat nostaa näin korkean kuumeen”, Vänni kertoo.

Yli 42 asteen kuume on onneksi harvinainen.

Lue myös: Voiko kuumelääkkeeseen kuolla? Tunnista riskit lääkkeiden käytössä – Tällaisia haittavaikutuksia lääkkeet tavallisesti aiheuttavat

X