Tullia työllistää lääkkeiden nettikauppa: Tuoteväärennöksiä yli puolet postiliikenteessä tarkastetuista lääkelähetyksistä

Tullissa arvioidaan, että noin 50-60 prosenttia kaikista postiliikenteessä pysäytetyistä lääkelähetyksistä sisältää tuoteväärennöksiä. Suurin osa niistä tulee Intiasta ja Kiinasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tullissa arvioidaan, että noin 50-60 prosenttia kaikista postiliikenteessä pysäytetyistä lääkelähetyksistä sisältää tuoteväärennöksiä. Suurin osa niistä tulee Intiasta ja Kiinasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Väärennettyjen lääkkeiden skaala on laaja, sillä niitä tilataan niin potenssivaivoihin kuin korkeaan verenpaineeseenkin. Lääkkeiden nettitilaamisen suurimmaksi syyksi arvellaan niiden halvempaa hintaa.

Lääkevalmisteiden hankkiminen EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta on kuitenkin kielletty.

”Suurin riski lääkkeiden tilaamisessa on siinä, että ei voi yhtään tietää, mitä lääke sisältää. Onko siinä lääkeainetta, onko sitä liikaa vai liian vähän, ja onko se hygieenisesti valmistettu”, toteaa Tullin ylitarkastaja Riikka Pakkanen.

Pakkanen kertoo, että lääkkeitä voidaan päällystää jopa tavallisella maalilla ja kiillottaa lattiavahalla. Koska lääkkeen sisällöstä ei ole varmuutta, se voi sisältää esimerkiksi betonipölyä.

”Kaikkea mitä valmistetaan laillisesti, myös väärennetään”

Ylitarkastaja arvelee, että joskus ihmiset luulevat tilaavansa EU-maan nettikaupasta, sillä verkossa nettikaupat saadaan helposti näyttämään laillisilta.

Lääkkeiden ohella myös muita väärennöksiä elektroniikasta vaatteisiin ja väärennettyihin kuukautissuojiin liikkuu paljon.

”Kaikkea, mitä valmistetaan laillisesti myös väärennetään. Yleensä suosituimmat tuotteet edustavat nuorison trendejä. Esimerkiksi väärennettyjä muotikenkiä ja -vaatteita näkyy paljon.”

Nettikauppa Tullin loputon suo

Suomessa väärennetty tavara liikkuu netissä. Turisti saa matkoiltaan tuoda muutamia kappaleita esimerkiksi torilta ostettuja tuoteväärennöksiä omaan käyttöönsä. Eri asia on se, jos yksityisihminen myy jo Suomessa olevaa tuotetta esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla eteenpäin.

Tulli valvoo EU:n ulkopuolelta EU:n sisälle tulevia tuotteita, mutta usein oikeudenhaltijat eli brändien oikeat omistajat tekevät eri some-alustoilla ”etsiväntyötä.”

Jos yritys huomaa, että joku myy suurissa määrin yrityksen tuotteiden väärennöksiä, se voi jättää Tullille rikostutkintapyynnön.

Tulli voi ruveta tutkimaan asiaa  teollis- tai tekijänoikeusrikoksena.

”Siinä on yleensä maksimirangaistuksena kaksi vuotta vankeutta tai korvaussummat, jotka voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin”, kertoo Riikka Pakkanen.

Kun tilaa tavaraa EU:n ulkopuolelta ja se todetaan Tullissa tuoteväärennökseksi, ostaja menettää tuotteen.

”Usein yksityiset henkilöt eivät tiedä tilaavansa tuoteväärennöksiä. Jos on maksanut tuotteen esimerkiksi luottokortilla, korvauksia voi hakea pankilta.”

Pakkanen muistuttaa, että väärennösbisnes on usein järjestäytyneen rikollisjärjestöjen kauppaa.

”Ostamalla tuoteväärennöksiä saatat tukea rikollisjärjestöjen toimintaa. Heille katteet ovat hyvät ja riskit todella pienet.”

X