Matkailija! Vältät vankilan, kun et ota sähkötupakkaa mukaan – Viisi lomakohdetta, joissa rangaistukset ovat ankarimmat

Suomessa sähkötupakan käyttö ei ole laitonta. Matkailijan kannattaa kuitenkin muistaa, että lomakohteessa suhtautuminen voi olla huomattavasti tiukempi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa sähkötupakan käyttö ei ole laitonta. Matkailijan kannattaa kuitenkin muistaa, että lomakohteessa suhtautuminen voi olla huomattavasti tiukempi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Suomessa sähkötupakan käyttö on sallittua, eikä kadulla tuprutteleva henkilön tarvitse pelätä satojen euron sakkoja tai vankilaan joutumista.

Erityisesti Euroopan ulkopuolelle suuntaavaan kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan ennen lomalle lähtöä, mitä matkalaukkuunsa oikein pakkaa. Maailmalla sähkötupakan maahantuonnista tai käytöstä voi nimittäin pahimmillaan seurata jopa usean vuoden vankeustuomio.

Seura listasi viisi matkakohdetta, joista löytyvät ankarimmat sähkötupakkatuotteisiin liittyvät lainsäädännöt.

1. Thaimaa

Thaimaassa sähkötupakkatuotteet on vuodesta 2014 eteenpäin määritelty laittomiksi. Niiden maahantuonti, vienti ja myynti on kielletty, ja jo pelkästä hallussapidosta voi joutua ongelmiin. Sähkötupakan käytöstä vai seurata esimerkiksi satojen eurojen sakot, ja pahimmassa tapauksessa vankeustuomio.

”Thaimaassa käydään parhaillaan vilkasta keskustelua sähkötupakan haitoista. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, tullaanko sen käyttö mahdollisesti hyväksymään tulevaisuudessa”, Suomen Thaimaan-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo kertoi Seuralle huhtikuussa.

Sähkötupakan myynti voi johtaa jopa viiden vuoden vankilatuomioon.

2. Singapore

Singaporessa kaikkien tupakkaa ”jäljittelevien” tai tupakkapakettia muistuttavien tuotteiden maahantuonti, myynti ja käyttö on kielletty. Mukaan lukeutuu niin savuttomat tupakkatuotteet, nuuska kuin sähkötupakkakin.

Kielto perustuu lakiin, joka astui voimaan helmikuussa 2018. Sähkötupakan ostamisesta tai käyttämisestä voi joutua maksamaan 2000 Singaporen dollarin eli noin 1270 euron sakot.

Tupakkaa muistuttavien tuotteiden maahantuonti tai myynti on Singaporessa laitonta, ja rangaistuksena voi olla jopa 6 kuukauden vankeustuomio tai noin 6300 euron sakot.

3. Intia / Punjab

Ensimmäinen sähkötupakkaan liittyvä oikeustapaus Intiassa käsiteltiin vuonna 2016, kun sähkötupakan myynnistä syytetty mies tuomittiin kolmen vuoden vankeustuomioon Punjabin osavaltiossa Pohjois-Intiassa.

Mielenkiintoista on se, ettei Intiassa ole tällä hetkellä varsinaista sähkötupakkatuotteita koskevaa lainsäädäntöä. Sen sijaan Punjabin osavaltion sisällä sähkötupakan myynti ja käyttö eivät ole sallittuja.

4. Hongkong

Kiinan erityishallintoalue Hongkong määrittelee nikotiinia sisältävän sähkötupakan lääkevalmisteeksi. Jos tällaista sähkötupakkatuotetta ei ole rekisteröity, ovat sen myynti ja hallussapito ankarasti rangaistavissa.

Pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla jopa 2 vuoden vankeustuomio tai 100 000 Hongkongin dollarin sakot, mikä vastaa noin 11 150 euroa.

5. Arabiemiraatit

Sähkötupakan myynti ja käyttö on Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa kielletty. Tiukoista rajoituksistaan tunnetussa lomakohteessa matkailijan sähkötupakat voidaan jopa takavarikoida tullissa.

Kielloista huolimatta sähkötupakan käyttö ja laittomat markkinat ovat Arabiemiraateissa yleisiä. Niiden kitkemiseksi laittomasti sähkötupakkaa myyviin kauppoihin tehdään esimerkiksi yllätysratsioita. Uusintarikolliset voivat joutua maksamaan jopa 500 000 dirhamin, eli noin 100 000 euron sakot.

X