Sähkötupakka tulee keväällä kauppoihin – jopa 95 % tavallista tupakkaa harmittomampi

Tupakkapatruunoita ei saa jatkossa tilata netistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sähkötupakkaa aletaan myydä tavallisen tupakan rinnalla keväällä. Samalla se tulee tupakkalain sekä -verotuksen piiriin.

Tupakkapatruunoita ei saa jatkossa tilata netistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Britannian kansallisen terveyslaitoksen tutkimusraportin mukaan sähkösavukkeet ovat jopa 95 prosenttia harmittomampia kuin tavalliset poltettavat savukkeet. Lisäksi sähkösavukkeet auttavat tupakoinnin lopettamisessa, kertoo selvitys.

Suomessa sähkötupakkaa ei kuitenkaan tällä hetkellä löydy kaupan hyllyiltä.

Kohta löytyy.

Ensi vuonna kauppoihin

EU:n uusi tupakkatuotedirektiivi tulee voimaan ensi keväänä. Tällöin nikotiinia sisältävät sähkötupakkapatruunat eivät ole enää lääkkeitä, vaan tupakkalain alaisia tuotteita.

”Patruunoiden myynti tulee lailliseksi Suomessa, mutta tupakkalaki koskee niitä samoin kuin muita tupakkatuotteita”, ylilääkäri Antero Heloma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Tämä tarkoittaa, että sähkötupakan patruunat tulevat myyntiin päivittäistavarakauppoihin. Polttamista aletaan säädellä esimerkiksi ravintoloissa ja työpaikoilla samoin kuin muuta tupakointia nykyään.

Uuden lain myötä sähkötupakkapatruunoiden etämyynti ulkomailta puolestaan kielletään. Jatkossa patruunat on ostettava Suomesta.

”Sähkösavukkeet tulevat tällöin luultavasti myös verotuksen piiriin.”

Ei tervakeuhkoja

Vaikka sähkötupakka on tavallista savuketta merkittävästi varattomampi, täysin harmiton se ei ole. Joissakin tutkimuksissa sähkösavukkeen tuottamasta höyrystä on löydetty esimerkiksi metalleja, kuten nikkeliä ja lyijyä.

Poltettaviin savukkeisiin verrattuna haitta-ainepitoisuudet ovat kuitenkin vähäisiä. Sähkötupakka ei myöskään tuota keuhkoihin häkää tai tervaa, kuten tavallinen savuke.

Entä sitten passiivinen sähkötupakointi?

”Passiivisesta altistumisesta ei ole mainittavaa haittaa, sillä sähkösavukealtistus on hyvin pieni”, Heloma sanoo.

Uudessa laissa sähkötupakan käyttöä tullaan rajoittamaan samalla tavalla kuin tupakanpolttoa. Siellä, missä on kiellettyä tupakoida, ei sähkösavukkettakaan saa käyttää.

Höyryä henkeen

Sähkösavuke toimii nimensä mukaisesti sähköllä, pienellä akulla. Akku antaa virtaa lämmityselementille, joka kuumentaa nestepatruunan. Näin syntyy höyryä, jota vedetään henkeen.

Sähkösavukkeen patruuna sisältää useimmiten propyleeniglykolia tai glyserolia. Propyleeniglykolia käytetään muun muassa yökerhoista tutuissa savukoneissa, ja glyserolia löytyy ihovoiteista.

Lisäksi savukepatruunoissa on usein nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava myrkyllinen aine. Nikotiini on tähän saakka tehnyt patruunoiden myynnistä Suomessa kiellettyä, sillä patruunat on luokiteltu lääkkeiksi. Lääkkeeksi luokiteltua valmistetta ei saa myydä, ellei sille ole myönnetty lääkemyyntilupaa.

Käsikauppalääkkeiksi luokiteltavia sähkösavupatruunoita on kuitenkin ollut laillista tilata sellaisista EU-maista, joissa niiden myynti on sallittua, esimerkiksi Espanjasta.

Nikotiinittomia patruunoita ja sähkösavukelaitteita saa nykyisinkin myydä Suomessa.

X