Mikä ihmeen kossupiippu? Suomalaiset juopottelevat lääkintävälineeksi tarkoitetulla kiinalaiskeksinnöllä saadakseen viinasta enemmän hyötyjä kuin haittoja

Oletko kuullut kossupiipusta? Ikivanhasta keksinnöstä nautittuna viinan väitetään menevän suoraan viihdekeskukseen eli päähän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oletko kuullut kossupiipusta? Ikivanhasta keksinnöstä nautittuna viinan väitetään menevän suoraan viihdekeskukseen eli päähän.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Kossu- eli konjakkipiippu kuulostaa nimenä sellaiselta, minkä on takuulla keksinyt suomalainen. Näin ei kuitenkaan ole – tuhansia vuosia vanhan keksinnön takana ovat kiinalaiset.

Pelkkään viinan tissutteluun piippua ei nimittäin ole kehitetty, vaan poskionteloiden avaamiseen eukalyptuksella tai mintulla.

Konjakkipiippuja valmistetaan perinteisesti lasista erinäköisinä ja muotoisina, mutta pääasia on piipun pillimäinen juomaosa. Piippua imiessä juoma maistuukin joidenkin mielestä erilaiselta, kun se kohdistuu kerralla vain yhteen makupisteeseen.

Kossupiipulla viina ”suoraan viihdekeskukseen”

Suomalaiset ovat keksineet konjakkipiipun uudelleen, sillä Pahkataide valmistaa perinteisten kuksien lisäksi myös visakoivusta tehtyjä kossupiippuja.

Kossupiipun mukana tulevassa tarinassa väitetään viinan menevän ”suoraan viihdekeskukseen” piipusta juotuna. Väite perustuu siihen, että alkoholi imeytyisi nopeasti kielen ohuilta limakalvoilta.

Jos nestettä vielä kuumentaa kevyesti ja purskuttaa hieman ennen nielaisemista, viina höyrystyy osittain.

Näin alkoholi jatkaa matkaansa poskionteloiden sekä suun ja nielun limakalvoilta pienen verenkierron kautta suoraan viihdekeskukseen eli päähän, eikä alkoholia tarvitse juoda humaltuakseen yhtä paljon kuin ennen.

Kossupiippu ei kuitenkaan ole ainut keino pienentää nautitun alkoholin määrän tarvetta, vaan monelle oman ujouden myöntäminen voi olla avain vähempään alkoholinkulutukseen.

Kuksa sopii erinomaisesti kahvinjuontiin.

Kuksasta juodaan perinteisesti kahvia – toisinaan myös alkoholilla terästettynä. © iStock

Alkoholi aiheuttaa nestehukkaa

Tavallisesti huikkaa ottaessa alkoholista suurin osa valuu ensin vatsaan ja vasta sieltä ison verenkierron kautta aivoihin laimentuneena, sillä alkoholi imeytyy mahalaukun ja ohutsuolen kautta pääasiassa elimistön vesipitoisiin nesteisiin.

Alkoholin kanssa kannattaakin nauttia runsaasti vettä, sillä muuten kova kohmelo saattaa yllättää aamulla.

Jos nestettä juo jo ennen alkoholin nauttimista ja sen aikana runsaammin kuin, mitä alkoholi poistaa kehosta, voi olo olla seuraavana päivänä parempi.

Vasta aamulla runsas veden kittaaminen krapulassa vain nostaa verenpainetta ja lisää päänsärkyä.

Jotkut kokevat, että osa alkoholista saattaisi jopa vielä jatkaa imeytymistään elimistön saatua vettä nukutun yön jälkeen ja aiheuttaa jälkihumalan.

X