Miksi Intian arvostetuin oikeustieteellinen tiedekunta opettaa Harry Potteria tuleville lakimiehilleen?

Professorin mukaan mielikuvitusvelhot auttavat käsittelemään nykyajan vaikeita ongelmia turvallisesti, ilman ääripäiden öyhötystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Professorin mukaan mielikuvitusvelhot auttavat käsittelemään nykyajan vaikeita ongelmia turvallisesti, ilman ääripäiden öyhötystä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Tänä talvena intialaiset oikeustieteen opiskelijat pääsevät poikkeukselliselle kurssille. Opiskelijat joutuvat pänttäämään JK Rowlingin Harry Potteria. Kyseessä on Kolkatan Länsi-Bengalin Kansallinen Oikeustieteellinen Yliopisto (NUSJ), jota pidetään yhtenä Intian arvostetuimmista oikeustieteellisistä tiedekunnista.

Ja ei, kyse ei ole eskapismista.

”Harry Potterin maailma sivuaa usein lain ja instituutioiden rajoituksia. Siellä käsitellään epädemokraattista hallintotapaa, oikeuslaitosta, joka ei ole itsenäinen sekä kansalaisia, joilla ei ole mahdollisuutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin”, kurssin vetäjä, professori Shouvik Kumar Guha  kertoi Quartz-nettijulkaisulle.

Tosielämän poliittiset jännitteet ja vastakkainasettelut tekevät asioiden käsittelystä monimutkaista.

Guhan mukaan Potterin mielikuvitusmaailma tarjoaa turvallisen ympäristön, jossa opiskelija voi soveltaa teknistä juridiikan osaamistaan ilman todellisuuden tuomaa poliittista painolastia.

Harry Potter ja jästien marginalisoituminen

Neljännen ja viidennen vuosikurssin opiskelijoille järjestettävän 45-tuntisen kurssin nimi on Fantasiakirjallisuus ja laki. Opiskelijat perehtyvät Taikaministeriön byrokratiaan ja rangaistusjärjestelmään, jossa erityishuomion saavat anteeksiantamattomat kiroukset.

Toinen aihepiiri on yhteiskunnalliset arvot ja luokkaoikeudet. Siinä tarkastellaan muun muassa jästien yhteiskunnallista marginalisoitumista.

”Kuva, jonka Rowling maalaa Pottereissa, ei ole kaunis. Mutta sen sisältämä yhteiskunnallinen kritiikki on monitasoista. Se ulottuu julkishallinnon toiminnoista byrokratiaan. Lukijan mielessä tarinat alkavat resonoida suhteessa oman hallinnon toimintaan todellisessa maailmassa”, Guha kirjoittaa kurssin saatesanoissa.

”Tässä kohtaa todellisuuden ja taikuuden välinen raja alkaa hämärtyä. Se on kenties yksi voimakkaimmista tekijöistä, joissa Potterin maailma vetoaa lukijaan.”

Guha kertoo saaneensa idean Potter-kurssiin huomattuaan, että opiskelijoille ei tarjota juurikaan mahdollisuuksia luovaan ajatteluun.

“Meidän oikeustieteellinen tiedekuntamme tarjoaa 50 intensiivistä teknistä kurssia. Mielestäni voisimme tehdä enemmän rohkaistaksemme opiskelijoita luovuuteen.”

Laki ja kirjallisuus on yksi oikeustieteellinen tutkimusala. Guhan mukaan Potter-kurssi liittyy siihen. Kurssin aikana opiskelijat kirjoittavat esseitä.

Osaamista voi näyttää myös esittämällä luokan edessä 15 minuuttia taikatemppuja.

X