Upea Porto on Harry Potterin ja portviinin syntysija

Portugalin Portossa sijaitseva Livraria Lello on kuin Harry Potter -kirjoista tuttu Tylypahkan kirjasto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Porton vanha kaupunki kylpee värikylläisyydessä Douro-joen rannalla.

Portugalin Portossa sijaitseva Livraria Lello on kuin Harry Potter -kirjoista tuttu Tylypahkan kirjasto.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Livraria Lello

Kirjakauppa Livraria Lellon lippukioskille kiemurtelee kymmenien metrien jono. Yli sata vuotta sitten Porton kaupunkiin perustetussa, maailman kauneimmaksikin sanotussa kaupassa käy keskimäärin noin 3 000 vierasta päivässä.

Pelkkään kirjakauppaan, oli se sitten miten kaunis tahansa, tuskin kuitenkaan saapuisi vieraita liki maailman joka kolkasta ellei siihen olisi erikoista syytä.

Livraria Lellossa ollaan Harry Potterin syntysijoilla.

Muutamia vuosia Portossa viettänyt kirjailija J.K. Rowling otti mallia kirjojensa noitien ja velhojen koulun Tylypahkan kirjastoon Livraria Lellosta. Esimerkiksi kirjakaupan punaisista kierreportaista on syntynyt Tylypahkan kirjaston kääntyilevät portaat. Lisäksi Porton koululaiset pukeutuvat mustiin viittoihin, aivan kuin Tylypahkankin oppilaat.

Pääsylippu kirjakauppaan maksaa kolme euroa, mutta summa hyvitetään liikkeestä ostetun kirjan hinnasta.

Lippujonon jälkeen on jonotettava vielä sisälle kauppaan. Vanhassa jugendrakennuksessa sijaitseva kauppa on verrattain pieni. Ovimies päästää lisää väkeä sisälle sitä mukaa kun edellisiä tulee ulos.

Ovelta avautuu näkymä avaraan saliin, jonka keskeltä nousevat ne tunnetut portaat. Katon koristellun lasikatteen läpi päivänvalo siivilöityy himmeänä lattioille ja seiniin.

Livraria Lellon tummasta puusta veistetyt kirjahyllyköt ovat kaarevia ja korkeita. Seinissä ja katoissa rönsyilee ylenpalttisia ruusukkeita ja köynnöksiä.

Kirjakauppa on koko ajan ääriään myöten täynnä, mutta tungoksen läpi, kirjojen takaa erottuu omasta hyllystään, pieni silmälasipäinen hahmo: siellä se Harry lymyilee.

Historiallinen Ribeira

Pohjois-Portugalissa sijaitsevassa Portossa on noin 240 000 asukasta. Kaupungin historiallinen keskusta Ribeira liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon kymmenen vuotta sitten.

Porto on kapeiden kujien ja joenrannan kaupunki. Douro-joki jakaa kaupungin kahtia. Hiljaiselta, liki autiolta Rua de Belmonten sivukadulta astelee muutamassa minuutissa rantabulevardi Gustave Eiffelin kuhinaan.

Juna jyrisee korkeaa Dom Luis rautasiltaa myöten joen yli. Sillan alta lipuvat matkailijoita Douron laineilla kuljettavat alukset. Historiallisessa keskustassa Porton tunnetuimmat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä. Siellä sijaitsevat sekä huikaisevia näköaloja kaupungin yli avaava 76 metriä korkea Clerigos-kellotorni että veistoksilla ja freskoilla koristeltu pörssipalatsi eli Palacio da Bolsa.

Portolaisten arkeen pääsee ujuttautumaan sivukujien pienissä kuppiloissa. Matkaevääksi voi tilata muhkean portolaisen voileivän francesinhasin. Makeanhimoa taas voi tyydyttää pienillä Pasters de Nota-leivonnaisilla.

Portolaisten joukossa ei voi välttyä puhumasta jalkapallosta. Lounasaikaan täyttyvässä pienessä baarissa, Adega Alfredo Portissa, ruoditaan kotijoukkueen viimeistä ottelua. FC Porto joutui tyytymään Mestareiden liigan avauksessa kotikentällään tasapeliin italialaista AS Romaa vastaan eikä tulokseen olla tyytyväisiä.

FC Portolta odotetaan ainoastaan voittoja.

Porton kaupungin mukaan on nimetty Douron jokilaakson alueella valmistettava portviini. Ribeiran vastarannalla, Villa Nova da Gaian puolella sijaitsevat Portugalin tunnetuimpien portviinintuottajien kuten Calemin, Sandemanin, Taylorin ja Grahamsin viinikellarit, joihin pääsee seuraamaan opastetuilla kierroksilla viininvalmistusta.

Viinikellareissa tarjotaan myös maistiaisia, mutta kenties vielä paremmalta portviini maistuu tynnyripöydältä kaupunkimarkkinoiden ihmisvilinässä.

Seikkailu rautateillä

Mikäli Douron rantakorttelit alkavat tuntua liian tutuilta, niin rautateiden risteysasemana toimivasta Portosta pääsee sujuvasti nousemaan junaan.

Sao Benton rautatieaseman hallin seiniä koristavat suuret sinivalkoiset, kaakeleista kootut taideteokset. Seinien sisäpuolella taistelevat ratsumiehet ja ulkopuolella, ratapihalla odottavat lähtöään keltaiset junat.

Junamatka pääkaupunki Lissaboniin kestää noin kolmisen tuntia, mutta Portosta voi suunnata raiteita myöten myös lähiseutujen pienempiin kaupunkeihin.

Lipunmyyjä suosittelee päivämatkakohteeksi Viana de Casteloa.

Junamatka Viana de Casteloon kestää Porto Campanhan aseman kautta vajaat kaksi tuntia. Pikkukaupungin asemalta ulos astuessa pääsee suoraan aitiopaikalle seuraamaan pian käynnistyvää paraatia.

Viana de Castelossa on 75 000 asukasta, mutta Romaria da St D´Agonia vetää pikkukaupunkiin peräti miljoona portugalilaista kolmen päivän aikana.

Pääkadun varret ovat täynnä yleisöä. Rumpujen päristessä katselijoiden ohi virtaa portugalilaisiin maakunta-asuihin pukeutuneita ryhmiä. Kaikkein ylimpinä heiluvat suurten nukkehahmojen valtavat päät.

Illan myötä hämärä alkaa laskeutua musiikista ja kulkueista täyttyneeseen Viana de Casteloon. Juhlat jatkuvat pitkälle yöhön, mutta Neitsyt Marian kukkavuoteen ääreltä on kiirehdittävä asemalle.

Viimeinen juna Portoon lähtee 20.24.

Miten sinne pääsee?

Suomesta ei lennetä suoria lentoja Portoon, mutta perille pääsee kätevästi vaihtamalla lentoa Lissabonissa. Lissabonista on myös toimivat rautatie- ja linja-autoyhteydet Portoon.

Mitä maksaa?

  • Vesipullo 0,50 senttiä–1 euro.

  • Päivän pasta noin 5 euroa.

  • Olut 1–2 euroa.

X