Entä jos maailman paras urheilija tuleekin Suomesta? – Näin suuri Teemu Pukki on juuri nyt

29-vuotias Pukki on kulkenut pitkän tien kansainvälisillä pelikentillä. Tietyt asiat ratkaisivat lopullisen nousun tähteyteen, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

29-vuotias Pukki on kulkenut pitkän tien kansainvälisillä pelikentillä. Tietyt asiat ratkaisivat lopullisen nousun tähteyteen, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Leikitellään hetki ajatuksilla. Mikä on maailman suosituin urheilulaji? Jalkapallo. Mikä on sen kaikkein kovatasoisin sarja? Englannin Valioliiga. Kuka on tällä hetkellä tehnyt siellä eniten maaleja? Teemu Pukki. Onko hän siis juuri nyt koko maailman paras urheilija? Kenties, mutta ei häntä silti välttämättä valita edes Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Suomessa ymmärretään jo melko hyvin, kuinka poikkeuksellisen suureksi nimeksi maailmanlaajuisesti Pukki on kohonnut tehtyään neljä maalia kahdessa ensimmäisessä valioliigapelissään. Loput ymmärtävät, kun leikitellään lisää numeroilla.

Valioliigan kansainvälisistä tv-oikeuksista maksetaan miljardeja. Koko viime kaudella pelejä katsoi maailmanlaajuisesti yhteensä 3,2 miljardia katsojaa. Hallitsevan valioliigamestarin Manchester Cityn joukkueen arvoksi arvioidaan Transfermarkt-sivustolla 1,27 miljardia euroa.

Pukin seura Norwich on sarjan toiseksi halvin 92 miljoonan joukkueella, mutta pelkkä suomalaisen arvon nousu voi pian kasvattaa sitä reippaasti. Vertailun vuoksi kotimaassa Hiihtoliiton koko maastohiihdon vuosibudjetti on ollut 2–3 miljoonan euron välillä.

Kotkalaistaustainen Pukki on kulkenut pitkän tien kansainvälisillä pelikentillä ennen lopullista nousua tähteyteen: Espanja, Saksa, Skotlanti, Tanska ja lopulta Englanti, jossa hän auttoi viime kauden maalikuninkuudellaan nostamaan joukkueensa Valioliigaan. Hän on kenties kypsynyt pelaajana hitaammin, mutta ei kyse ole vain siitä.

Miten vuosia ammatikseen pelannut mies nousee lajin kovimmalle huipulle 29-vuotiaana? Kyse on yksinkertaisesti kovemmasta harjoittelusta ja urheilijamaisesta elämästä. Tanskassa valmentaja piiskasi joukkueen todella kovaan fyysiseen kuntoon ja jatkoa tullut Englannissa. Pukki on muuttanut myös ruokavalionsa urheilijamaiseksi.

Ennen kaikkea mies huokuu hyvää oloa. Viime maaliskuussa Seuran haastattelussa Pukki kertoi kenties suurimman syyn lopulliseen läpimurtoon: ”Vaikka matseissa ei olisi mennyt hyvin, sitä heti unohtaa maalliset murheet lapsen takia. Olen todella paljon nauttinut isyydestä, se on tuonut uutta perspektiiviä elämääni.”

Viime lauantaina hattutempun tehtyään Pukki kehui joukkuettaan ja sai ottelupallon itselleen. Sen hän kertoi vievänsä pienelle tyttärelleen kotiin. Vaikka valioliigan numerot ovat valtavia, Teemu Pukin sydän taitaa olla vielä suurempi.

P.s. Seura seuraa aktiivisesti Pukin ja muun Suomen maajoukkueen esityksiä tulevissa EM-karsintaotteluissa. Syksyllä kannattaa ottaa kaikki irti futishuumasta ja lukea tunnelmista Seuran sivuilta!

X