Münchenistä Charlie Hebdoon - Nämä terrori-iskut muuttivat maailmaa

Terrorismin tutkija Leena Malkki kertoo miksi juuri nämä terrori-iskut muuttivat käsityksemme terrorismista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Terrorihyökkäysten jälkeen Eurooppa ei ole enää entisensä.

Terrorismin tutkija Leena Malkki kertoo miksi juuri nämä terrori-iskut muuttivat käsityksemme terrorismista.
Teksti:
Miia Saari

Terrorismin tutkija Leena Malkki kertoo, mitkä terrori-iskut ovat muuttaneet käsityksiämme terrorismista.

München 1972

Palestiinalaisen Musta syyskuu -terroristijärjestön jäsenet tunkeutuivat 5.9.1972 aamuyöllä israelilaisten urheilijoiden majoitustiloihin Münchenin olympialaisten kisakylässä ja ottivat panttivangiksi yksitoista israelilaista urheilijaa ja valmentajaa.

Terroristit vaativat 234 palestiinalaisvangin sekä Andreas Baaderin ja Ulrike Meinhofin vapauttamista. He olivat palestiinalaisterroristien kanssa yhteistyötä tehneen Saksan punaisen armeijakunnan johtajia.

Kaksi panttivangeista ammuttiin heidän tehdessään vastarintaa. Loput kuolivat, kun Saksan poliisi teki lentokentällä epäonnistuneen yrityksen panttivankien vapauttamiseksi. Myös saksalainen poliisi kuoli.

”Tässä iskussa kaikki meni terrorismintorjunnan selvittämisen näkökulmasta päin honkia, koska kaikki panttivangit kuolivat. Mutta tämä isku oli sysäys sille, että kansainvälistä terrorismintorjuntaa alettiin koordinoida ja kehittää terrorismin torjuntaan erikoistuneita joukkoja”, terrorismin tutkija Leena Malkki sanoo.

”Merkittävää on myös se, että lyhyen ajan sisällä tapahtui useita iskuja, Palestiinalaisten lentokonekaappauksia ja Saksan punaisen armeijakunnan iskuja. Tuolloin ajateltiin, että elettiin terrorismin nousukautta, kuten nytkin ajatellaan.”

Tutkijana Leena Malkin tehtävä on osoittaa, mihin isompaan yhteyteen teko liittyy. © SAMPO KORHONEN/OTAVAMEDIA

Kolmen iskun sarja 1990-luvun puolivälissä

1980-luvun keskustelussa terrorismi liitettiin supervaltojen väliseen kamppailuun. Ajateltiin että valtioilta tuleva rahoitus oli merkittävä terrorismin käyttövoima.

”Kylmän sodan jälkeen taas ajateltiin, että terrorismi todennäköisesti hiipuu, koska valtioiden halu rahoittaa terrorismia ei enää olisi iso. Lisäksi 1990-luvun alussa vuosikausia jatkuneen ETA:n ja IRA:n kampanjat alkoivat hiipua”, Leena Malkki sanoo.

”1990-luvulla tapahtui kuitenkin lyhyen ajan sisällä kolme iskua, jotka kaikki yhdessä synnyttivät keskustelun siitä, että terrorismi on muuttamassa muotoaan.”

Ensimmäinen näistä Malkin mainitsemasta kolmesta iskusta tehtiin 26.2.1993 New Yorkin World Trade Centerin maanalaisissa kerroksissa.

Terroristijärjestö al-Quidalta rahoitusta saaneet terroristit räjäyttivät pommin, jonka tarkoitus oli saada tornit sortumaan. Sitä ei tapahtunut, mutta iskussa kuoli kuusi ihmistä ja haavoittui yli tuhat.

Räjähdys teki valtavan kraatterin tornitalon B-2-kerrokseen ja tuhosi osia yläpuolella olleesta B-1-kerroksesta. Yli tonnin painoinen teräspalkki, joka sijaitsi räjähtäneen pakettiauton vieressä, lensi kymmeniä metrejä kerrosten läpi yhteen One World Trade Centerin eli pohjoistornin alakerroksista.

Toinen isku oli japanilaisen Aum Shinrikyon uskonlahkon vuonna 1995 tekemä sariini-kaasuisku Tokion metroon. Isku tappoi kolmetoista ihmistä, viisikymmentä vammautui vakavasti.

Kolmannessa iskussa entinen Yhdysvaltain armeijan sotilas Timothy McVeigh räjäytti 19.4. 1995 Oklahoma Cityssä pommin, joka tappoi 168 ihmistä ja haavoitti satoja. Pommi räjähti liittovaltion virastorakennuksen edessä. McVeigh oli lastannut kuorma-auton räjähteillä, sytytti tulilangat ja pakeni paikalta.

Teon motiivina oli McVeigh’n mukaan halu toimia liittovaltion hallinnon hänen mielestään liian suureksi kasvanutta valtaa vastaan. Hänen tekoaan ohjasivat selvästi Yhdysvaltain uskonnollisen äärioikeiston tavoitteet ja tulkinnat vallitsevasta tilanteesta.

McVeigh tuomittiin iskusta kuolemaan 13. kesäkuuta 1997 ja teloitettiin myrkkyruiskeella vuonna 2001. Terry Nichols, McVeigh’n entinen armeijatoveri ja toinen jutun päätekijöinä pidetyistä, tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2004.

”Näiden iskujen jälkeen alettiin puhua uskonnollisen terrorismin noususta ja siitä, että terrorismista on tullut entistä tuhoisampaa”, Malkki sanoo.

Syyskuun 11. päivän iskut

11.9. 2001 Yhdysvaltoihin tehdyissä iskuissa kuoli lähes 3 000 ihmistä, joista yli 2 700 sai surmansa New Yorkin Word Trade Centerin kaksoistorneissa ja niihin lentäneissä lentokoneissa.

Al-Qaida-terroristijärjestön jäsenet kaappasivat neljä matkustajalentokonetta ja ohjasivat niistä kaksi päin kaksoistorneja. Kolmas kone ohjattiin päin Pentagonin rakennusta, ja neljäs putosi matkustajien vastarinnan vuoksi maahan Pennsylvaniassa.

”Syyskuun 11. päivän iskujen vakiintui näkemys siitä, että terrorismi on ihan erilaista kuin ennen. Kansainvälinen yhteistyö terrorismin torjunnasta kehittyi iskujen jälkeen voimakkaasti, myös EU-tasolla”, Leena Malkki sanoo.

Madridin junapommit 2004

Kymmenet pommiräjähdykset Espanjan pääkaupungissa Madridissa tappoivat 11.3. 2004 191 ihmistä. Pommit räjähtivät aamuruuhkan aikaan neljässä lähiliikennejunassa.

Iskujen tekijäksi paljastui aiemmin tuntematon Abu Hafs a-masrin prikaatit -niminen järjestö, joka on sidoksissa al-Qaidaan.

”Madridin junapommi-iskut vuonna 2004 olivat ensimmäinen iso jihadi-terrorismiin liittyvä isku Euroopassa. Siihen asti oli ajateltu, että Eurooppa saattaa olla tukialue, jossa on muualla tapahtuvia iskuja tukevaa toimintaa, muttei varsinainen iskujen kohdealue”, Leena Malkki sanoo.

”Madridin ja Lontoon vuoden 2005 iskun jälkeen alettiin puhua radikalisoitumisesta ja jihadi-terrorismin uhasta Euroopassa.”

Charlie Hebdo 2015

”Turun puukko-iskukin on jatkumoa salafi-jihadistisen terrorismin aallolle Euroopassa, jonka nykyvaihe alkoi tammikuussa 2015”, Leena Malkki sanoo.

Tuolloin aseistautuneet miehet hyökkäsivät ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja tappoivat kaksitoista ihmistä.

”Vuosien 2005‒2015 väliin mahtui monta iskua ja iskusuunnitelmaa, mutta yksi selkeä tyyppi olivat iskut juuri islam-kriitikoita ja pilapiirtäjiä vastaan. Se edusti sitä genreä, joka on nyt jäänyt taka-alalle.”

Islam-kriitikoita vastaan tehdyt iskut ovat vaihtuneet suureen yleisöön suunnattuihin iskuihin.

”Taustalla koko tässä aallossa on Syyrian ja Irakin konfliktin heijastevaikutus Eurooppaan”, Leena Malkki sanoo.

Lähteenä on käytetty myös Wikipediaa.

Lue myös:

Turun isku on terroristijärjestöille huonoa propagandaa

Terrori-iskut järkyttävät nyt Eurooppaa, mutta 1970-luvulla terrorismi oli vielä verisempää – Miksi nyt on silti enemmän syytä pelätä kuin ennen?

Isisin ”tarinaterrorismi” aktivoi syrjäytyneitä ja katkeroituneita – Miten iskujen uutta aaltoa voidaan torjua?

 

Lue Leena Malkin haastattelu Seuran numerosta 37/2017.

 

 

X