Museokortti on monelle henkireikä – Kulttuuriharrastus voi olla ainoa syy nousta sängystä

Korona-aika rajoituksineen on nostattanut suomalaisissa ennennäkemättömän kaipuun taide- ja kulttuuripalvelujen pariin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarkastelun alla Anu Tuomisen teos Oikeita väriympyröitä. © Ella Karttunen

Korona-aika rajoituksineen on nostattanut suomalaisissa ennennäkemättömän kaipuun taide- ja kulttuuripalvelujen pariin.
Teksti: Terhi Harper

Tämä käy ilmi Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -verkkokyselystä, johon osallistui 8 200 henkilöä. Kyselyn teettivät viime maaliskuussa Museokortti ja MIELI ry.

Lähes kaikki vastaajista kokivat taiteen ja kulttuurin vaikuttavan myönteisesti omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

”Kulttuuriharrastukset ovat olleet monen vastaajan henkireikä ja joillekin jopa ainoa syy nousta sängystä”, Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen kertoo.

Kyselyyn vastanneista noin 95 prosenttia aikoo helpottaa kulttuurinnälkäänsä suuntaamalla museoon ja muiden kulttuuripalvelujen äärelle heti, kun ovet niihin avautuvat.

Honkasen mukaan kaikki merkit viittaavatkin tällä hetkellä siihen, että kuluvana kesänä tullaan tekemään kaikkien aikojen ennätys museokorttikäyntien määrässä.

Kotimaan museot ja paikalliset nähtävyydet on tänä kesänä helppo löytää verkosta Museokortin uuden Matkavinkit-palvelun myötä. Palvelussa voi valita vaikkapa valmiin kaupunkikierroksen tai kulttuuriloman eri puolilla Suomea.

Seikkailunhaluisempi kulttuurinharrastaja voi puolestaan suunnitella oman kierroksensa itse ja etsiä kohteita vaikkapa oman mökkireitin varrelle.

Lähteet: Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -kysely, MIELI ry ja Museokortti ja Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 7/2021. 

Lue myös: Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö patistaa päättäjiä tajuamaan musiikkialan hätätilaa: ”Nyt ratkaisuja, ei rajoituksia”

J.L.Runebergin koti Porvoossa © JARMO WRIGHT/KUVARYHMÄ/SKOY

J.L.Runebergin koti Porvoossa
© JARMO WRIGHT/KUVARYHMÄ/SKOY

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X