Kulttuuri- ja tapahtuma-alan kohtelu kyllästyttää – Näyttelijä Martti Suosalo: ”Miksi meidän pitää kestää, mutta muiden ei pidä?”

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaiset vaativat, että tapahtumia saisi alkaa välittömästi järjestää turvallisuusohjeistuksin. Eduskuntatalon eteen kokoontui torstaina toista tuhatta mielenosoittajaa, jotka seisoivat hiljaisena, mustiin pukeutuneena, yhtenäisenä joukkona.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen mielenosoituksessa pidettiin turvavälit

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaiset vaativat, että tapahtumia saisi alkaa välittömästi järjestää turvallisuusohjeistuksin. Eduskuntatalon eteen kokoontui torstaina toista tuhatta mielenosoittajaa, jotka seisoivat hiljaisena, mustiin pukeutuneena, yhtenäisenä joukkona.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen MITTA ON TÄYSI! -mielenilmaus Helsingissä 3.6. oli vaikuttava näky.

”Tänne oli tärkeä tulla, koska olen pitkään kerännyt syvää turhautumista, en niinkään koronarajoituksista, koska niille ei voida mitään, vaan epäoikeudenmukaisuudesta. Tätä alaa on kohdeltu epäreilusti. Hallitukselle kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ollut helpoin laittaa säppiin”, sanoo elokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Suutarin puoliso, näyttelijä Martti Suosalo on kyllästynyt kuulemaan, että vielä pitää kestää hetki.

”Miksi meidän pitää kestää, mutta muiden ei pidä?”

Virpi Suutari ja Martti Suosalo

Martti Suosalo ja Virpi Suutari MITTA ON TÄYSI! -mielenilmauksessa © Tommi Tuomi

Yksi mielenosoittajien pääpointteja oli, että tapahtumia pystytään järjestämään koronaturvallisesti. Väitettä tuki noin 1 500 ihmisen joukko, joka kokoontui maskit kasvoillaan ja kahden metrin turvaväleistä huolehtien eduskuntatalon eteen.

Mielenilmaus järjestettiin tapahtuma-alan ammattilaisten mukaan siksi, että ne, joiden elanto riippuu yleisöstä, ovat jääneet pandemian aikana pulaan. Aloilla työskentelee Suomessa noin 135 000 henkilöä.

”Kun Suomi viimein alkaa avautua, vaadimme tasa-arvoista kohtelua”

Tapahtumassa luovutettiin eduskunnalle 171:n luovien alojen yhteisön ja toimijan allekirjoittama julkilausuma. Sitä olivat luovuttamassa muun muassa näyttelijä Seela Sella, muusikko Mikko Kosonen ja muusikko Karri Paleface Miettinen.

Miettinen kertoo henkilökohtaisten tulojensa romahtaneen noin puoleen pandemian aikana.

”Tässä on ollut pitkä jakso, jossa elinkeinomme on ollut alhaalla. Kun Suomi viimein alkaa avautua, vaadimme tasa-arvoista kohtelua. Päättäjät eivät voi tämän jälkeen ainakaan sanoa, etteikö heillä olisi ollut tietoa alan tilanteesta. Ymmärrän, että päätöksenteko on ollut vaikeaa. Me olemme kuitenkin johdonmukaisesti viestineet alan tilanteesta yli vuoden. Odotan nyt tasavertaisempaa kohtelua kulttuurialoille.”

Karri Miettinen

Kulttuurialojen julkilausumaa oli luovuttamassa muusikko Karri Paleface Miettinen © Tommi Tuomi

MITTA ON TÄYSI! -mielenilmauksessa vaadittiin, että tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla sallittaisiin välittömästi. Lisäksi freelancereiden, joilla ei ole vain yhtä vakituista työnantajaa, asemaa pitäisi parantaa.

Mielenilmaisijoiden lausuman mukaan nykyinen sosiaaliturva ja työsuhteen määritelmät eivät huomioi freelancereita tarpeeksi hyvin.

”Nyt on aika miettiä uudelleen rahoitusmalleja ja auttaa myös freelancereita”, sanoo näyttelijä Jonna Järnefelt, joka kertoo itsekin olevansa vapaa toimija.

”Meillä on tässä maassa mahtavaa kulttuurityötä, jota ei vain osata nähdä osana yhteiskuntaa. En haluaisi vatvoa sitä, mitä on ollut, vaan katsoa eteenpäin. Rakennettaisiin positiivinen kulttuurin tulevaisuus. Sille tämä mielenosoitus on alkulaukaus”, Järnefelt sanoo.

Jonna Järnefelt

Jonna Järnefelt toivoo kulttuurille lisää arvostusta © Tommi Tuomi

X