Näin sinä voit auttaa ukrainalaisia, jotka pakenevat Venäjän hyökkäystä – ”Suomalaiset ovat lähteneet auttamaan todella suurella sydämellä”

Suomalaiset voivat auttaa ukrainalaisia lahjoittamalla rahaa ja vaatteita eri keräyksiin. Suomi ja SPR varautuvat mahdollisiin turvapaikanhakijoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ukrainan pakolaiset ovat paenneet jopa kävellen. Perheitä tavaroineen Unkarin ja Ukrainan rajan lähellä Unkarin Beregsuranyassa, noin 300 km Unkarin pääkaupungista 25. helmikuuta 2022. Päivä sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Suomalaiset voivat auttaa ukrainalaisia lahjoittamalla rahaa ja vaatteita eri keräyksiin. Suomi ja SPR varautuvat mahdollisiin turvapaikanhakijoihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Ukrainalaiset siviilit ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Venäjän armeijan hyökkäystä. Suomalaiset voivat auttaa ukrainalaisia monien eri kanavien kautta.

Jotkut järjestöt ovat olleet Ukrainassa koko kahdeksan vuotta kestäneen sodan ajan, ja jotkut järjestävät nyt pikaisella tahdilla avustustoimintaa.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa -järjestön varapuheenjohtaja Mariia Kostiainen kertoo, että suomalaiset ovat osoittaneet empatiaansa aktiivisesti.

”Olemme iloisesti yllättyneitä ihmisten auttamisen halusta. Sähköpostimme on täyttynyt yhteydenotoista”, Kostiainen sanoo.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa kerää varoja, joilla tarvikkeita ja lääkkeitä lähetetään Irpinissä, Kiovan lähellä ja Odessassa oleviin sotilassairaaloihin.

”Meillä on kaksi vapaaehtoista, jotka ovat heihin suorassa yhteydessä ja toimittavat tarvikkeita sinne.”

Kostiainen toivoo suomalaisten lähettävän avustuksia myös Ukrainan armeijalle joko Return Alive -järjestön tai Army SOS -järjestön kautta. Hospitallers-järjestö puolestaan antaa lääkintäapua ukrainalaisille sotilaille.

”Tuki heille on tärkeää, jotta sotilaamme pystyvät taistelemaan Venäjän hyökkäystä vastaan”, Kostiainen sanoo.

Myös Ukrainan keskuspankki on avannut avustustilin Ukrainan armeijan avustamiseksi. Tiedot lahjoituksen tekemiseksi löydät täältä.

”Suomalaiset auttaneet suurella sydämellä”

Siviilien auttamiseksi suomalaiset ovat jo antaneet huomattavia summia rahaa. Unicefin viestinnänasiantuntija Terhi Bruun kertoo, että suomalaiset lahjoittivat Unicefin Ukrainan hätäapukeräykseen sen ensimmäisen aukiolovuorokauden aikana yli 430 000 euroa.

”Suomalaiset ovat lähteneet auttamaan todella suurella sydämellä”, toteaa Bruun.

Kansainvälinen Unicef on varautunut mahdolliseen sotaan Ukrainassa ja varastoinut tarvikkeita ympäri Ukrainaa. Vettä, ruokaa, lääkkeitä, huopia ja vaatteita siis jaetaan jo parhaillaan Ukrainassa.

Parhaillaan kartoitetaan reittejä lisäavun saamiseksi perille.

Unicef on arvioinut, että ukrainalaisten auttamiseksi juuri nyt tarvitaan kaikkiaan 66,4 miljoonaa dollaria. Summa kasvaa sodan pitkittyessä.

Tästä pääset lahjoittamaan Unicefin Ukrainan hätäapukeräykseen.

Kirkon ulkomaanapu auttaa yhteistyöjärjestön avulla

Kirkon ulkomaanapu sai suomalaisilta keräyksen ensimmäisen päivän aikana yli 200 000 euroa keräysvaroja Ukrainan hyväksi.

Kirkon ulkomaanapu ei ole työskennellyt Ukrainassa viime vuosina. Avustusjärjestö oli varautunut antamaan hätäapua tilanteen muututtua viime viikkojen aikana. Venäjän aloitettua laajat sotatoimet Kirkon ulkomaanapu katsoi, että hätäapu on aloitettava heti.

”Olimme jo tehneet suunnitelmia, mutta ne muuttuivat nyt. Yhteistyökumppanimme maassa ryhtyi tekemään uusia tarvekartoituksia ja hätäaputyön suunnitelmia muuttuneessa tilanteessa”, sanoo KUA:n humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

Järjestö toimittaa välittömänä hätäapuna ruokaa, puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita, huopia ja patjoja. Lisäksi pakoon lähteneille perheille ja lapsille järjestetään väliaikaisia suojia. Apu keskitetään maan länsiosiin.

Tapahtumapaikoilla Ukrainassa hätäapua Kirkon ulkomaanavun keräämillä rahoilla toimittaa Hungarian Interchurch Aid, Unkarin kirkkojen apu.

”Olemme tehneet järjestön kanssa aiemmin yhteistyötä humanitaarisen avun operaatioissa, muun muassa Ukrainassa kriisin puhjettua maan itäosissa. Se on toiminut maassa pitkään toimittaen humanitaarista apua maan eri osissa, itäisissä osissa, mutta myös maan sisällä siirtyneille ukrainalaisille.”

Kirkon ulkomaanapu seuraa myös pakolaistilannetta naapurimaissa ja on valmis toimimaan niissäkin tarpeiden vaatiessa.

Hätäavun perille pääsyn Kirkon ulkomaanapu suunnittelee ja takaa  yhdessä yhteistyöjärjestön kanssa. Lisäksi se valvoo, että apu menee oikeasti sitä tarvitseville.

Täällä voit lahjoittaa Kirkon ulkomaanavun hätäapukeräykseen.

Punainen Risti toimii Ukrainassa

Kansainvälinen Punainen Risti on toiminut Ukrainassa jo kahdeksan vuotta, siitä lähtien kun Venäjä aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa ja miehitti Krimin.

”Tuemme terveyskeskuksia, sairaaloita sekä veden ja ruuan saantia”, kertoo kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen.

Suomen Punainen Risti antoi juuri 100 000 euroa hätäapurahastostaan Ukrainaan käytettäväksi.

”Sen lisäksi olemme tarjonneet työntekijöitä auttamaan esimerkiksi pakolaisten mahdollisesti saapuessa Liettuaan ja Puolaan.”

Kansainvälinen Punainen Risti pyrkii tarjoamaan Ukrainan sisäisille pakolaisille ruokaa, juomaa ja katon pään päälle. Myös tarvittavan terveydenhoito pyritään järjestämään.

Tästä voit lahjoittaa SPR:n keräykseen.

Turvapaikanhakijoihin varaudutaan

SPR:llä on Maahanmuuttoviraston kanssa sopimus hätämajoituksen järjestämisestä.

”Olemme kartoittaneet paikkamääriä ja olemme valmiita, jos turvapaikanhakijoita saapuu”, sanoo Korhonen.

SPR tekee erikseen pyynnön mahdollisesta tarvittavasta materiaalisesta tuesta.

”Jos ihmisillä on halua auttaa materiaalisesti Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita, toivomme että lahjoitukset tehdään Kontti-myymälöidemme kautta. Siten saamme seulottua tulijoiden tarpeisiin sopivat tarvikkeet ja vaatteet lahjoituksista”, kertoo Korhonen.

Hätämajoituksesta turvapaikanhakijat sijoitetaan vastaanottokeskuksiin ympäri Suomea.
Maahanmuuttovirasto on varautunut Suomeen mahdollisesti saapuvien turvapaikanhakijoiden kasvuun nostamalla vastaanottokeskustensa petipaikkamäärää kolmella sadalla.

”Vastaanottokeskusjärjestelmässä on nyt vapaana yhteensä noin 1 300 petipaikkaa, joita lisätään tarpeen vaatiessa”, kertoo maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Viime vuosina rajusti karsitussa vastaanottokeskusjärjestelmässä on tällä hetkellä yhteensä noin 3 600 petipaikkaa. Uusia vastaanottokeskuksia avataan tarpeen niin vaatiessa.

Lue myös: Rauhaa Ukrainaan, hyökkääjä Venäjä ulos sieltä: Mielenosoitus Tehtaankadulla yhdisti suomalaisia

X