Venäjä ei neuvottele Ukrainasta Ukrainan kanssa – Venäjä neuvottelee Ukrainasta vain USA:n kanssa

Suurvalta Venäjä haluaa levittää valtavia maa-alueitaan entisestään. Sillä ei näytä olevan väliä, että maan väkiluku ei varsinaisesti lisätilaa vaadi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

Suurvalta Venäjä haluaa levittää valtavia maa-alueitaan entisestään. Sillä ei näytä olevan väliä, että maan väkiluku ei varsinaisesti lisätilaa vaadi.
Teksti:
Koikkalainen

Miten maa nyt makaa, mennäänkö kohti parempia päiviä? Kristallipallo on pimeä, mutta vertailu kertoo, että ei minkäänlaista uutta käännettä sitten viime vuoden. Näin kirjoitti Koikkalainen tammikuussa 2021: ”Tulihan se, valkoinen talvi. Lähtö tuvan lämmöstä tekee tiukkaa… Koronamaailma ei inspiroi. Ei innosta maskin käyttö eikä se, että pitää taistella pitkät kalsarit jalkaan.”

Se oli Kekkosta mukaillen selvää puhetta. Ei inspiroi koronamaailma vieläkään eikä tee yhtään mieli lähteä tuvasta. Tilanne näyttää itse asiassa pahemmalta kuin vuosi sitten. Taloudelliset uhat ovat entistä suuremmat, koronaväsymys vaivaa, epäusko ratkaisuissaan poukkoileviin päättäjiin kasvaa eikä maailmanpolitiikassakaan kaksiselta näytä.

Tiesitkö, että Venäjän väkiluku on noin 145 miljoonaa? Luku lienee kutakuinkin oikea, vaikka vaihteleekin jonkin verran lähteestä riippuen. Entä tiedätkö, mikä on Venäjän pinta-ala? Se on 17 130 000 neliökilometriä.

Koko maapallon väkimäärä taas on 7,75 miljardia. 145 miljoonan venäläisen osuus on siitä lähinnä tilastollista klappia, mutta ”pläntti”, jota tämä tilastovirhe asuttaa, on yli kahdeksasosa koko maapallon maapinta-alasta.

Jäädytetty konflikti ja uhattu Ukraina

Mihin puhuja tähtää? Siihen, mitä on ollut jo ilmassa. Venäjä – tai ainakin presidentti Vladimir Putin lähipiireineen – haluaisi tilastolliselle marginaalikansalleen lisämaata tai ainakin maansa rajoille isomman turvavyöhykkeen.

Uhattuna on ollut jo vuosikaudet ennen kaikkea Ukraina. Se olisi sievä lisä Venäjän valtapyrkimyksissä: pinta-ala kasvaisi yli 600 000 neliökilometrillä ja asukkaita tulisi lisää 44 miljoonaa.

Mikä on kohtuullista, mikä ei? On vain katsojan silmissä, missä kohtuullisuus onkin puhdasta ahneutta. Entä mitä ukrainalaiset ajattelevat Venäjän etupiirivaatimuksista? Ainakin Koikkalaiselle on syntynyt käsitys, että he lähestyisivät mieluusti länttä ja ottaisivat etäisyyttä Kremliin.

Krimin valtaus 2014 ei unohdu, ja sota Itä-Ukrainassa on jatkunut kahdeksan vuotta. Kuolleita on 15 000 ja miljoonat ovat jättäneet kotinsa. Sota – jäädytetty konflikti – pitää yllä jatkuvaa epävarmuutta ja Ukraina menettää voimavarojaan. Se on Venäjän tarkoituskin.

Itä ja länsi

Rapakon takana on USA. Sillä on pinta-alaa 9,8 miljoonaa neliökilometriä ja asukkaita 331 miljoonaa. Väestöltään USA on maailman kolmanneksi, maapinta-alaltaan neljänneksi suurin valtio. Venäjä ei neuvottele Ukrainasta Ukrainan kanssa. Etupiiri-Venäjä neuvottelee Ukrainasta vain USA:n kanssa.

Kiva ei ole nyt seurata uutisia. Uutiset ovat järjestään vain huonoja. Pako arjesta tai ainakin hetken irtiotto kerran päivässä olisi paikallaan. Olisiko kohtuutonta ellei jopa ahneutta, että televisiossa lähtisi ties monennenko kerran pyörimään Sydämen asialla?

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

X