Näin suora sähkölämmitys korvattiin – Koivulat pääsivät eroon 900–1 000 euron sähkölaskuista omakotitalon energiaremontilla

Salolainen Koivulan perhe teetti kotiinsa energiaremontin. Suora sähkölämmitys korvattiin ilma-vesilämpöpumpulla ja ilmalämpöpumpulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jarno Koivula hallitsee koko talon lattialämmitystä digitaalisesti. Perheen teettämässä energiaremontissa myös kaikki lattia­lämmityksen laitteistot vaihdettiin uusiin. © Vesa Tyni

Salolainen Koivulan perhe teetti kotiinsa energiaremontin. Suora sähkölämmitys korvattiin ilma-vesilämpöpumpulla ja ilmalämpöpumpulla.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kun Turusta takaisin Saloon muuttaneet Julia ja ­Jarno Koivula olivat tehneet kaupat uudesta kodistaan marraskuussa 2021, ryhdyttiin taloa remontoimaan perheelle mieleiseksi. Samalla uusiksi menivät talon energiaratkaisut, sillä noin 200 neliön talossa oli suora sähkölämmitys.

Talon energiaremontissa asennettiin ilma-vesilämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu ja koko talon lattialämmitys vaihdettiin ohjelmoitavaan digitaaliseen malliin.

”Remontin yhteydessä huomattiin, että aiemmin talossa oli ollut väärin kytkettyjä putkia, sillä lämmöntalteenoton putket lämmittivät ulosmenevää ilmaa. Lattiatermostaattejakin oli rikki, mutta nehän menivät sitten kaikki vaihtoon”, Jarno Koivula kertoo.

Ilma-vesilämpöpumpun saamista perhe joutui odottamaan kuukausien ajan maailmalla vallitsevan komponenttipulan vuoksi. Varaava takka talossa oli ennestään.

Lue myös: Energiaremontti pienentää asumisen kustannuksia – Näin Ilkka Hiiro korvasi öljylämmityksen ja säästää nyt noin 2 750 euroa vuodessa

Suora sähkölämmitys korvattiin ilma-vesilämpöpumpulla sekä ilmalämpöpumpulla

Alkuvuonna 2022, ennen kuin energiaremontti oli saatu valmiiksi, sähkölaskujen suuruus yllätti Koivulat.

”Silloin tuli 900–1 000 euron sähkölaskuja. Vähän vaikea kuvailla nyt niitä tunteita, mutta sanotaan näin, että harmitti aika lailla. Kun ilma-vesilämpöpumppu saatiin käyttöön, laskut ovat sen jälkeen olleet 50–60 euron kuukausiluokkaa.”

Kaikki talon lamput vaihdettiin ledeihin, myös pihalta. Ilma-vesilämpöpumpun kustannukset olivat Jarno Koivulan mukaan noin 15 000 euroa ja ilmalämpöpumpun noin 1 500 euroa. Lattian uusiminen oli noin 6 000 euroa.

”En itse ole mikään asumiseen liittyvien energia-asioiden asiantuntija, mutta onneksi kaikki remontteja tehneet olivat tuttuja tai tutun tuttuja, joten pystyin luottamaan heidän näkemyksiinsä. Myös Julian isä tietää energiasta aika paljon, ja saimme häneltä hyviä näkemyksiä.”

Jarno Koivula hallitsee koko talon lattialämmitystä ­digitaalisesti. Perheen teettämässä energiaremontissa myös kaikki lattia­lämmityksen laitteistot vaihdettiin uusiin. © Vesa Tyni

Jarno Koivula hallitsee koko talon lattialämmitystä ­digitaalisesti. Perheen teettämässä energiaremontissa myös kaikki lattia­lämmityksen laitteistot vaihdettiin uusiin. © Vesa Tyni

Sähkönkulutus tippui puoleen energiaremontin myötä

Koivuloiden energiaremontti on pudottanut talon sähkönkulutuksen noin puoleen. Talokauppojen mukana tulleet asiakirjat kertovat, että kulutus on aiemmin ollut suurta.

”Ennen kuin energiaremontti tehtiin, sähkönkulutus on talossa ollut todella kova, yli 25 000 kilowattituntia vuodessa. Heti kun saimme ilma-vesilämpöpumpun sekä ilmalämpöpumpun toimintaan, pudotus entiseen oli merkittävä. Toivotaan, etteivät sähkön hinnat enää kohoa.”

Lue myös: Eurooppalainen sähköpörssi ailahtelee mutta takaa jatkossa edullisempia energiahintoja – Luopumisen sijaan asiantuntija lisäisi sähkönsiirtoverkkoja

X