Sähköllekin löytyy hintakatto – Professori Timo Rothovius katsoo talven hintapiikin yli: ”Tulevaisuudessa sähkö on jälleen halpaa”

Professori Timo Rothovius pitää tulevan talven sähkötilannetta vakavana, mutta uskoo tilanteen olevan jo vuoden päästä parempi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Timo Rothovius on Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori.

Professori Timo Rothovius pitää tulevan talven sähkötilannetta vakavana, mutta uskoo tilanteen olevan jo vuoden päästä parempi.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Tulevasta talvesta tulee sähkötilanteen vuoksi vaikea, mutta ei ehkä niin paha kuin maalaillaan, liiketaloustieteen ja rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta uskoo. Sähkön hintakatto löytyy vielä.

Timo Rothovius painottaa nyt säästämisen merkitystä. Professori kertoo myös, mitä euron heikkeneminen dollarin tasolle, ja sen alle, merkitsee kuluttajalle.

Mitä mieltä olet hallituksen päätöksestä alentaa sähkön arvonlisäveroa?

”Se on väärin toteutettu. Päätös kyllä alentaa hieman kotitalouksien kustannuksia, mutta voi nostaa sähkön hintaa. Alennus olisi pitänyt toteuttaa niin, että sillä on ohjausvaikutus.

Ongelma sähkömarkkinoilla on kapasiteetin riittämättömyys, mikä johtaa kysyntäpiikeissä korkeisiin hintoihin. Tätä olisi voitu helpottaa poistamalla alv halvoilta tunneilta, käytännössä siis yöllä.

Hinta laskisi, kun kulutus jakautuisi tasaisemmin, eikä tarvittaisi niin paljon sähkön hinnan määrittäviä kalleimpia tuotantomuotoja.”

Kuinka vakavana näet sähkötilanteen Suomessa?

”Tulevan talven osalta tilanne näyttää vakavalta, mutta on tässä vähän ylireagoinnin makua. Hinta on toki aiempina vuosina totuttua selvästi korkeampi.

Tämä on joillekin kotitalouksille vaikeaa. Pahimmillaan sähköä voidaan joutua jopa säännöstelemään pahimmilla pakkasilla.

Seuraavana talvena ollaan jo paremmassa tilanteessa, ja pidemmällä tulevaisuudessa sähkö on jälleen halpaa.”

Miten korkealle sähkön hinnat voivat vielä nousta? Milloin sähkön hintakatto tulee vastaan?

”Katto löytyy jostakin. Jo nykyisillä hinnoilla sähkön tuottaminen öljyllä on hyvinkin kannattavaa, päästöoikeudetkin huomioiden.

Suuret teollisuuslaitokset keskeyttävät prosessinsa, kun sähkön hinta nousee riittävästi. Teollisuushan käyttää suomessa puolet sähköstä, esimerkiksi Tornion terästehdas yksistään 4 prosenttia.”

Taittaako Olkiluoto 3 sähkön hintojen nousun?

”Tulevana talvena sähkön hinta pysynee edelleen korkeana, vaikka voimala käynnistyisikin. Ilman sitä ongelma olisi kyllä huomattavasti pahempi, laitoshan tuottaa käydessään täydellä teholla kymmenesosan Suomen sähköstä.

Täytyy muistaa, että meille rakennetaan saman verran tuulivoimakapasiteettia vuosittain, joten hinnat kyllä kääntyvät.”

Mikä ratkaisisi ongelman ja laskisi sähkön hintaa?

”Kapasiteetin lisärakentaminen ensi talveksi ei tietenkään onnistu. Ongelma on huippukapasiteetin rajallisuus ja sähkö kulutuksen epätasaisuus. Yöllä on usein käyttämätöntä kapasiteettia ja hinnat alhaalla, päivällä on päinvastoin.

Kulutuksen tasaaminen auttaisi ongelmaa ja laskisi keskimääräisiä hintoja. Sähköhän hinnoitellaan kullakin ajanhetkellä kalleimman tuotantomuodon mukaan.”

Miten sähkönkuluttajat voisivat säästää sähkölaskussaan?

”Suurin vaikutus tulee siirtämällä kulutusta yöaikaan. Kiinteän sopimuksen tehneillä tähän ei ole kannustetta, ellei esimerkiksi arvonlisäveroa poistettaisi noilta edullisilta tunneilta, joten kaikilla olisi taloudellinen kannuste siirtää lämmitys yöhön.”

Kuinka vähävarainen voi selvitä näin epävakaassa taloustilanteessa?

”Jos talous on jo ennen sähkön hinnan nousua ollut tiukilla, niin sähkölämmittäjä voi joutua kohtuuttoman hankalaan tilanteeseen. Muille kuin sähköä lämmitykseen käyttäville tämä ei ole niin iso ongelma, vaikka heidänkin kustannuksensa toki nousevat.”

Mitä euron heikkeneminen dollarin tasolle, ja sen alle, merkitsee kuluttajalle?

”Periaatteessa kaikki jollain lailla dollariin sidotut tuotteet ja palvelut kallistuvat, myös energia. Toki yritykset tinkivät katteistaan välttääkseen liian suuria korotuksia, jotta asiakkaista voitaisiin pitää kiinni.

Käytännössä tämä inflaatio eli hintojen nousu tarkoittaa, että samalla rahamäärällä saa entistä vähemmän tuotteita.”

Mitä säästöille kannattaa tehdä heikossa taloustilanteessa?

”Jos tulot eivät riitä perustarpeisiin, niin säästöt auttavat. Niiden avulla pääsee pahimman yli. Jos asiasta pitää jotain hyvää etsiä, niin ehkä tämäkin kriisi saa ihmiset ajattelemaan säästämisen merkitystä.”

Lue myös: Sähkösopimuksen valinta voi vuositasolla olla tuhansien eurojen kysymys – Millainen sopimus kannattaa ottaa?

X