Sijoita ja säästä! Näin vältät aloittelijana sijoittamisen sudenkuopat ja voit kartuttaa varallisuuttasi

Koronakeväänä moni pohtii, kuinka talouttaan voisi kohentaa. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän tuottoa ehtii kerryttää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sijoittamisessa ja säästämisessä tuotto-odotukset kannattaa asettaa vuosien päähän.

Koronakeväänä moni pohtii, kuinka talouttaan voisi kohentaa. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän tuottoa ehtii kerryttää.
Teksti:
Terhi Harper

Sijoittamisen voi aloittaa missä elämänvaiheessa tahansa, kun haluaa varautua tulevaan.

Kevään koronakriisi on herättänyt aiempaa useammat nuoret ja vanhemmat pohtimaan omaa tarvettaan taloudellisille puskureille ja säästöille.

”Pidemmän aikaa on säästetty hyvän päivän varalle, kuten mieluisiin hankintoihin tai loma-asuntoon ulkomailla. Koronakriisin tuomat uutiset lomautuksista ja irtisanomisista ovat saaneet ihmiset varautumaan entistä enemmän myös taloudellisesti niukempiin aikoihin”, sanoo OP-pankin varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen.

Varallisuus kasvaa ajan kuluessa

Kai Kalajaisen mukaan moni kokee sijoittamisen lähinnä varakkaille kuuluvana taloudensuunnitteluna, joka ei kosketa omaa arkea.

Hän puhuukin mielellään sijoittamisen rinnalla säästämisestä.

”Säästäminen on lähes jokaiselle tuttu asia – nyt on vain kyseessä rahojen laittaminen säästöön muuallekin kuin talletuksiin.”

Sijoittamisen voi ajatella myös säästämisenä.

Sijoittamisen voi ajatella myös säästämisenä. iStock

”Sijoittaminen ei katso ikää, mutta mitä nuorempana säästämisen ja sijoittamisen aloittaa, sen parempi. Jos säästämistä harjoittaa tunnollisesti vuosia, varallisuus kasvaa ajan kuluessa”, sanoo Kalajainen.

Hän antaa myös esimerkkilaskelman, miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa jo nuorena:

”18-vuotias, joka sijoittaa 100 euroa kuukaudessa 6 prosentin tuotto-odotuksella, on  35-vuotiaana kerryttänyt yhteensä 35 000 euron säästöt. Samaa tahtia jatkamalla 50-vuotispäivänä potti on kasvanut yli 110 000 euron suuruiseksi.”

Lue myös: Näin siirrät lapsellesi paljon rahaa ilman veroja, tinkimättä lainkaan arkimenoistasi – Asiantuntija: ”Menettely on aivan laillinen”

Lue myös: Marja-Leena Haapanen opetteli sijoittamaan – Kaikki alkoi sattumasta

"Sijoittamisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä."

”Sijoittamaan voi aloittaa koska tahansa, koskaan se ei ole koskaan liian myöhäistä.” © Ari Heinonen

X