Sijoita ja säästä! Näin vältät aloittelijana sijoittamisen sudenkuopat ja voit kartuttaa varallisuuttasi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sijoittaminen on säästämistä.
Sijoittamisessa ja säästämisessä tuotto-odotukset kannattaa asettaa vuosien päähän. © iStock
Koronakeväänä moni pohtii, kuinka talouttaan voisi kohentaa. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän tuottoa ehtii kerryttää.

Sijoittamisen voi aloittaa missä elämänvaiheessa tahansa, kun haluaa varautua tulevaan.

Kevään koronakriisi on herättänyt aiempaa useammat nuoret ja vanhemmat pohtimaan omaa tarvettaan taloudellisille puskureille ja säästöille.

”Pidemmän aikaa on säästetty hyvän päivän varalle, kuten mieluisiin hankintoihin tai loma-asuntoon ulkomailla. Koronakriisin tuomat uutiset lomautuksista ja irtisanomisista ovat saaneet ihmiset varautumaan entistä enemmän myös taloudellisesti niukempiin aikoihin”, sanoo OP-pankin varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen.

Näin pääset sijoittamisessa alkuun ja vältät aloittelijan virheet

  • Koska tahansa on hyvä hetki aloittaa

Parasta on olla liikkeellä mahdollisimman varhain – mitä aikaisemmin rahan laittaa poikimaan, sitä kauemmin se ehtii kasvaa tuottoa. Sijoittamiselle ei kuitenkaan ole yläikärajaa, aina on mahdollisuus ryhtyä hoitamaan omaa talouttaan.

  • Mieti, ketä varten sijoitat ja miksi

On hyvä pohtia, haluaako varoja kartuttaa esimerkiksi omaa matkakassaa tai eläkepäiviä varten – vai ovatko sijoitukset tarkoitettu lapsille tai lastenlapsille vaikkapa pesämunaksi tulevaan ensiasuntoon.

  • Hyödynnä asiantuntijan neuvoja tai etsi tietoa luotettavista lähteistä

Kun sijoittamisen kohde ja tarkoitus ovat selvillä, kannattaa sijoitusneuvoa kysyä esimerkiksi pankista. Sijoittamisesta ja säästämisestä on myös kirjoitettu runsaasti kansantajuisia oppaita, mikäli kynnys astua pankkiin tuntuu syystä tai toisesta liian korkealta.

  • Mikrosäästämisen avulla alkuun

Sijoittamisen alkuun voi päästä eurolla tai kahdellakin, jos oma budjetti on tiukka. Hyvä väylä sijoittamiseen ja kuukausisäästämisen aloittamiseen on ryhtyä mikrosäästäjäksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisesta korttitapahtumasta menee automaattisesti itse valitsema summa esimerkiksi sijoitusrahastoon.

Varallisuus kasvaa ajan kuluessa

Kai Kalajaisen mukaan moni kokee sijoittamisen lähinnä varakkaille kuuluvana taloudensuunnitteluna, joka ei kosketa omaa arkea.

Hän puhuukin mielellään sijoittamisen rinnalla säästämisestä.

”Säästäminen on lähes jokaiselle tuttu asia – nyt on vain kyseessä rahojen laittaminen säästöön muuallekin kuin talletuksiin.”

Sijoittamisen voi ajatella myös säästämisenä.

Sijoittamisen voi ajatella myös säästämisenä. iStock

”Sijoittaminen ei katso ikää, mutta mitä nuorempana säästämisen ja sijoittamisen aloittaa, sen parempi. Jos säästämistä harjoittaa tunnollisesti vuosia, varallisuus kasvaa ajan kuluessa”, sanoo Kalajainen.

Hän antaa myös esimerkkilaskelman, miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa jo nuorena:

”18-vuotias, joka sijoittaa 100 euroa kuukaudessa 6 prosentin tuotto-odotuksella, on  35-vuotiaana kerryttänyt yhteensä 35 000 euron säästöt. Samaa tahtia jatkamalla 50-vuotispäivänä potti on kasvanut yli 110 000 euron suuruiseksi.”

Älä tavoittele pikavoittoja!

  • Aseta sijoitushorisontti vuosien päähän

Maltillinen sijoittaja petaa itselleen parhaimmat menestymisen mahdollisuudet, sillä tuotot muodostuvat lähes poikkeuksetta pitkällä aikavälillä. Satunnaisissa nopeissa voitoissa kyse on lähes aina tuurista eikä taidosta.

  • Suhtaudu kriittisesti sosiaalisessa mediassa annettuihin sijoitusneuvoihin

Vaikka some-keskustelu on madaltanut kynnystä sijoittamiseen etenkin nuorten parissa, medialukutaidosta on hyötyä. Esimerkiksi Facebookin vertaisryhmissä sijoittamisen ympärillä käytävässä keskustelussa löytyy usein enemmän intoa kuin harkintaa. Mikäli tähtäimessä on pitkän aikavälin vaurastuminen, tietoa kannattaa hankkia myös muualta, kuten kirjallisuudesta tai alan asiantuntijoilta.

  • Älä häkelly lyhyen aikavälin kurssiheilahteluista

Erityisesti koronakeväänä tarvitaan malttia, kun osakkeiden hinnat ovat laskeneet nopeasti. Viisas sijoittaja vaurastuu ’osta ja pidä’ -nyrkkisääntöä noudattamalla. Osakkeita ei kannata lähteä myymään varsinkaan silloin, kun hinnat ovat alhaalla. Historia on opettanut, että kriisit paitsi tulevat, myös menevät ohi, jolloin pörssi jälleen elpyy.

Neuvot sijoittamisen alkuun pääsemiseksi antoi OP-pankin varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen.

Lue myös: Näin siirrät lapsellesi paljon rahaa ilman veroja, tinkimättä lainkaan arkimenoistasi – Asiantuntija: ”Menettely on aivan laillinen”

Lue myös: Marja-Leena Haapanen opetteli sijoittamaan – Kaikki alkoi sattumasta

"Sijoittamisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä."

”Sijoittamaan voi aloittaa koska tahansa, koskaan se ei ole koskaan liian myöhäistä.” © Ari Heinonen

X