Näin vanha tietokone saa pidemmän käyttöiän – Lue vinkit! Näin päivität, huollat ja kunnostat koneen viisaasti

Viisaasti päivittämällä, huoltamalla ja kunnostamalla tietokone palvelee pidempään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vanha tietokone saa pidemmän käyttöiän, kun huollat sitä oikein.

Viisaasti päivittämällä, huoltamalla ja kunnostamalla tietokone palvelee pidempään.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Kun olet hankkimassa uutta tietokonetta, aseta rima sopivalle korkeudelle. Laitteiden kestävyydessä, huollettavuudessa ja päivitettävyydessä on isoja eroja. Meneekö marketin halpis vaihtoon pian takuuajan umpeuduttua? Muodikas ja kallis hirmuohut läppäri voi olla korjaamon painajainen. Ajattele jo lähtökohtaisesti laitteen käyttöikää, jotta aikanaan vanha tietokone on huollettavissa.

Miten vanha tietokone saa pidemmän käyttöiän?

Läppärin näyttöä, näppäimistöä, kosketustasoa ja liitäntöjä ei kannata yleensä päivittää muun muassa varaosien hintojen ja työkulujen vuoksi. Pöytäkone on pitkäikäisempi, koska ominaisuuksia voi täydentää ja osia vaihtaa helpommin.

Tahmeaksi hiipunut laite usein vetreytyy työmuistia kasvattamalla tai vaihtamalla massamuisti nopeampaan tai tilavampaan. Kaikkien laitteiden muisteja ei kuitenkaan voi päivittää kohtuukustannuksin. Perinteinen liikkuviin osiin perustuva kiintolevy on yleinen iäkkäissä laitteissa. Se rikkoutuu herkemmin, ja se on hitaampi kuin nykyaikainen elektroninen, niin sanottu ssd.

Akku väsyy vääjäämättä ajan myötä. Laadukas akku säilyttää varauskykynsä jopa moninkertaisesti pitempään kuin halpis. Joidenkin laitteiden akun voi vaihtaa itsekin, mutta pahimmillaan akun päivitys on hankalaa ammattihuollollekin ja siksi kallista.

Tuuletin ja sen myötä läppäri hyytyy tukehtuessaan pölyyn tai kissankarvoihin. Pahimmassa tapauksessa laite rikkoutuu korjauskelvottomaksi. Puhdistus ja mahdollinen korjaus edellyttävät yleensä käyntiä huollossa. Kaikissa läppäreissä tuuletinta ei ole.

Kookas pöytätietokone on yleensä helpompi huoltaa luin läppäri. Suodattimia ja jopa sisuksia voi imuroida varovasti kotikonstein. On kasvunvaraa eli tilaa lisämuisteille, uusille massamuisteille ja lisäominaisuuksille.

Poista koneelta haitalliset tiedostot ja sovellukset© F-Secure

© F-SecureEnnen niin sulava tietokone kiukuttelee oudosti. Syy voi olla haittaohjelmissa. Lataa F-Secure Online Scanner osoitteesta f-secure.com. Tämä ilmainen ensiapu ei korvaa kattavaa turvaohjelmaa.

Uusi akku tuo lisäikää tietokoneelle

© akkukauppa.com

© akkukauppa.com

Joidenkin läppäreiden väsähtäneen akun maallikkokin vaihtaa ilman työkaluja. Yleensä työ pitää teettää huoltoliikkeessä. Tarvikeakku on mallikohtainen ja maksaa 30-100 euroa ilman työkuluja.

Vaihda nopeampi kiintolevy

© verkkokauppa.com

© verkkokauppa.com

Moni iäkäs tietokone nopeutuu, kun vanhanaikainen kiintolevy vaihdetaan elektroniseen (ssd). Kingston A400 120 Gt maksaa 26 e. Kustannuksia tulee lisäksi tarvikkeista ja asennustyöstä.

Elvytä vanha kone Linuxilla

© Aatuman

© Aatuman

Ilmainen ja helppokäyttöinen Linux Mint näyttää ja tuntuu Windowsilta. Linux toimii vaatimattomassakin iäkkäässä koneessa. Käyttöönotto kysyy taitoja. Lue lisää lunuxmint.fi, linuxmint.com.

Päivitä­ ­helpommaksi

Tahmea Windowsi-kone vetreytyy selkeäksi Chromebookiksi ilmaisella päivityksellä. Tärkeimmät sovellukset toimivat asentamatta. Käyttöönotto kysyy taitoja. Löydä tietoa haulla ChromeOS Flex.

Hanki valmiiksi päivitetty läppäri

© taitonetti.fi

© taitonetti.fi

Eikö omaa voi päivittää? Ammattitaidolla kunnostettu ja päivitetty laatuläppäri on usein pitkäikäisempi ja silti huokeampi kuin uusi markettilaite. Hyvä käytetty HP Elitebook 840 maksaa 250 e.

Lue myös: Käytetty tietokone kiinnostaa – Halvempi kierrätystietokone on järkevä ja turvallinen hankinta, kun huomioit ostajana nämä seikat

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2023. 

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X