Kotitalousvähennys on jopa 3 500 euroa – Remonttityötä 2 250 eurolla ostanut saa vähentää myös kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä 1 250 eurolla

Vähennä verojasi ja osta työtä kotiin, mökille tai omille tai puolison vanhemmille. Verovuosina 2022 ja 2023 kotitalousvähennystä voi saada jopa 3 500 euroa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää joka vuosi.

Vähennä verojasi ja osta työtä kotiin, mökille tai omille tai puolison vanhemmille. Verovuosina 2022 ja 2023 kotitalousvähennystä voi saada jopa 3 500 euroa.
Teksti: Tiina Torppa

Kotitalousvähennys on yhä perusteeltaan sama, mutta vuosilta 2022 ja 2023 summaa tietyistä töistä on korotettu. Tiina Torppa otti selvää muutoksista ja veroedun hakemisesta:

Miten kotitalous­vähennyksen ehdot ovat muuttuneet?

Aikaisemmin verovähennyksen ylin määrä oli 2 250 euroa vuodessa. Nyt veronmaksaja saa vähentää 3 500 euroa vuodessa, kunhan summa ei sisällä pelkkää remonttityötä. Tähän on yksi poikkeus: jos luopuu öljylämmityksestä, siihen ostetusta työstä saa koko 3 500 euron verovähennyksen.

Energiaremontista sai aiemminkin kotitalousvähennystä, mutta nyt sitä on tarjolla vielä enemmän. Öljylämmityksestä luopumiseen on tosin muitakin tukia. Jos saa ELY-keskuksesta tai muualta julkisia tukia luopuakseen öljylämmityksestä, ei voi hyödyntää kotitalousvähennystä.

Kaikista muista kodin tai mökin remonteista kotitalousvähennys pysyy edelleen 2 250 eurossa, mutta remontin lisäksi voi hankkia muita vähennyskelpoisia palveluita. Esimerkiksi remonttityötä 2 250 eurolla ostanut saa vielä vähentää kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä 1 250 eurolla. Eli koko vähennys on 3 500 euroa.

Remonttityöstä kotitalousvähennys kattaa 40 prosenttia ja muusta työstä 60 prosenttia. Vuosilta 2022 ja 2023 poikkeus on öljylämmityksestä luopuminen, josta kotitalousvähennys kattaa 60 prosenttia.

Jos haluaa vähentää sekä remonttityötä että esimerkiksi hoivapalveluja, vähennys lasketaan niin, että ensin vähennetään 40 prosenttia remontin kuluista. Siihen lisätään muu työ, esimerkiksi hoivatyö, josta kotitalousvähennys kattaa 60 prosenttia.

Mutkikasta? Onneksi verkossa verohallinnon sivuilla on laskuri, jossa pystyy laskemaan veroedun omien kulujen mukaan.

Kotitalousvähennyksessä on aina 100 euron omavastuu henkilöä kohden. Jos oma vähennys ylittää saatavan määrän, veroilmoituksessa loppusumma siirtyy automaattisesti avo- tai aviopuolison hyväksi.

Puolisot voivat jakaa verovähennyksen jo veroilmoituksessa tai etukäteen vaikutuksena veroprosenttiinsa. Molemmilta kotitalousvähennyksen hyödyntäneiltä puolisoilta menee aina 100 euron omavastuu.

On hyvä muistaa, että kotitalousvähennyksen saa teetetystä työstä eikä koskaan matkakuluista tai remontti- tai siivoustarvikkeista.

Lue myös: Energiaremontti pienentää asumisen kustannuksia – Näin Ilkka Hiiro korvasi öljylämmityksen ja säästää nyt noin 2 750 euroa vuodessa

Mistä töistä saa kotitalousvähennyksen?

Periaate on, että remontti ja tavanomainen kotityö, kuten siivous tai ikkunanpesu, ovat kotitalousvähennyskelpoisia, samoin pihatyöt, vaatehuolto ja tietotekninen apu.

Luettelo kotitalousvähennykseen kelpaavista tehtävistä löytyy verohallinnon verkkosivuilta. Samalle näkee, mitkä työt eivät kuulu korvattaviin: esimerkiksi asbestikartoitus tai kompostin rakennus eivät kuulu. Sen sijaan vähennykseen oikeuttavat parvekelasitus ja ruohonleikkuu.

Kodin tai mökin remontit kelpaavat kotitalousvähennykseen. Uudisrakennus tai vanhan rakennuksen laajennus ei ole vähennyskelpoinen.

Saunaremontti, terassinteko tai omalla pihalla teetetyt puunkaadot ja polttopuut täyttävät kotitalousvähennyksen ehdot. Lainlaatija on jopa määritellyt, mitä tarkoittaa piha: asuntoa ympäröivä tontti ja haja-asutusalueella piha-alue on enintään 10 000 neliömetriä.

Saako vähennyksen aina vain jälkikäteen?

On kaksi tapaa tehdä kotitalousvähennys verotuksessa: etukäteen alentamalla sen vuoksi veroprosenttia tai jälkiverotuksessa eli veroilmoitusvaiheessa. Silloin yleensä tulee veronpalautusta.

Molemmissa tavoissa kotitalousvähennykseen oikeuttavan laskun maksupäivän pitää osua verovuoteesi.

Jos isohko lasku ajoittuu maksuun loppuvuonna, veroprosenttisi voi alentua paljonkin. Alennat verkon omaverossa verokorttisi tuloveroprosenttia helposti itse vuodelle, jolloin maksat vähennykseen oikeuttavan laskusi.

Myös silloin kun laitat kotitalousvähennyskelpoisen laskun tiedot vasta veroilmoitukseen, vähennys ilmoitetaan vuodelle, joka on laskun maksupäivässä.

Verovähennettävä summa ja 100 euron omavastuu on sama teetpä muutoksen verokorttiisi tai ilmoitat vähennyksen veroilmoituksessa. Vuonna 2023 ehtii vielä tehdä vähennyksen vuodelta 2022.

Voiko työn teettää kenellä haluaa tai voiko sen tehdä jopa itse?

Oma työ tai samassa taloudessa asuvan työ ei kelpaa kotitalousvähennykseen. Jos sinulla on vaikkapa siivous- tai rakennusyritys ja siinä työntekijä, joka tekee kodissasi työn, voit omistajayrittäjänä (tai kanssasi asuva avo- tai aviopuolisosi voi) maksaa laskun ja saada kotitalousvähennyksen.

Kotitalousvähennyksen ehtona on aina, että työn suorittajalla on yritys tai toiminimi, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Sen voi helposti tarkistaa yrityksen nimellä tai y-tunnuksella ytj-rekisteristä.

Vaikka yritys myöhemmin poistettaisiin rekisteristä, kotitalousvähennykseen riittää kertasuorituksessa, että yritys löytyy ytj-rekisteristä sopimuksen tekopäivänä. Jos toimeksianto kestäisi yli vuoden, pitäisi ennakkoperintärekisteröinti tarkistaa uudelleen.

Vanhemmat tarvitsevat kotiapua – saanko vähennyksen?

Mukavaa, että pystyt auttamaan vanhempiasi! Tavanomaiset, jatkuvasti tehtävät kotityöt, kuten pyykkihuolto, oikeuttavat vähennykseen. Voit myös teettää pihassa lumi- ja puutarhatyötä.

Jos osana kotityötä on kaupassakäynti, siihen saa kotitalousvähennyksen. Pelkästä kauppa- tai apteekkiasioinnista vähennystä ei tule.

Hoivatyöstä saa kotitalousvähennyksen, kun työ ei tarkoita sairaanhoitoa, fysioterapiaa eikä kotiin ostettua hierontaa, kampaajaa tai jalkahoitoa.

Kunnan tai sotealueen palveluista tai palvelusetelillä hankituista palveluista ei saa kotitalousvähennystä. Samoin jos asukas saa remonttiinsa tukea iän tai esteellisyyden takia, lasku ei kelpaa vähennykseen.

Silti kotitalousvähennyksen avulla pystyy auttamaan vanhusten arkea ostamalla kotitöitä ja syöttämistä, pukemista ja apua ulkoilussa.

Palvelutalossa asuvallekin voi hankkia kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluja, jos ne tehdään hänen omissa tiloissaan ilman muita tukia. Joissakin palvelutaloissa asukas itse järjestää siivouksensa ja pyykkihuoltonsa, joten näiden palvelujen ostoon saa kotitalousvähennystä.

Lue myös: Muista sähkövähennys – voit saada vähennyksen suurten sähkökulujen perusteella

Asiantuntijana lakiasiantuntija, johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Itä-Suomen verotoimistosta.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2023.

Lue myös: Siivous, jalkahoito, koiranulkoilutus – Kun apu tulee kotiin, miten kotitalousvähennys tehdään? Ota hyöty irti, kokosimme vinkit

Tarja Salo neuvoo, miten saat kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää.

Tarja Salo neuvoo, miten saat kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää. © Tommi Tuomi

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X