Siivous, jalkahoito, koiranulkoilutus - Kun apu tulee kotiin, miten kotitalousvähennys tehdään? Ota hyöty irti, kokosimme vinkit

Kotiin voi ostaa elämänlaatua parantavaa hoitoa ja hoivaa. Siivous on suosittu omalla rahalla hankittu apu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarja Salo neuvoo, miten saat kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää.

Kotiin voi ostaa elämänlaatua parantavaa hoitoa ja hoivaa. Siivous on suosittu omalla rahalla hankittu apu.
Teksti: Tarja Salo

Kotitalousvähennys tuo helpotuksen veroihin, kun ostat töitä kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Kotitalousvähennys on mahdollista vähentää esimerkiksi siivouksesta ja asunnon remonttitöistä. Tarja Salo jututti asiantuntijoita ja kokosi neuvot.

1. Miten palkkaan siivoojan ja mitä se maksaa?

Siivoojan palkkaaminen on mainio ajatus. Onneksi ne ajat alkavat olla takana, kun siivoojan palkkaaminen oli jotenkin hävettävää. Puhdas koti vaikuttaa elämänlaatuun positiivisesti.

Siivoojan hankkiminen ei ole vaikeaa, mutta siihen pitää perehtyä. Tarjontaa on ainakin isommilla paikkakunnilla paljon, joten valinnan tekeminen on hankalaa. Kannattaa kysellä, jos jollain tuttavalla käy siivooja. Kysele, millaisia kokemuksia tutulla on ja voiko hän suositella omaa siivoojaansa. Tuttavan sana on hyvä suositus.

Sitten vain asiassa eteenpäin. Ole yhteydessä siivousfirmaan ja sovi tapaaminen. On hyvä nähdä firman ihminen eikä sopia asioista vain puhelimessa.

Kysy kaikki mieltäsi askarruttavat asiat, sovi siivousajoista, välineistä, lomista. Jos mahdollista, sovi että teillä käy aina sama siivooja tai siivoojat.

Käytäntöjä on useita eli jotkut tuovat mukanaan kaikki omat siivousvälineet pölyimurista alkaen. Jotkut taas siivoavat talon välineillä ja aineilla.

Siivouksen hinta on noin 30-40 euroa tunnilta

Siivouksen hinnat vaihtelevat paikkakunnasta ja yrityksestä riippuen. Pääkaupunkiseudulla ja suuremmissa kaupungeissa siivouksen hinta on keskimäärin 30–40 e/tunti. Minimiaika on yleensä tunti tai kaksi.

Alkuviikosta on halvempaa kuin loppuviikosta. Pikkupaikkakunnilla ja maaseudulla hinnat ovat alemmat. Kotitalousvähennystä saa 40 prosenttia eli siivouksen lopullinen hinta on ihan kohtuullinen. Muista tarkistaa, että palveluntuottajalla on y-tunnus.

Jos hyvä siivooja ei löydy lähipiirin suosituksesta, kannattaa lukea oman paikkakunnan sanomalehden ilmoitukset tai hakea netistä.

Kannattaa tutkia kaksi osoitetta: www.palse.fi ja www.elias.fi. Näissä osoitteissa on pitkät listat firmoja, jotka tarjoavat siivouspalveluita omalla rahalla maksettavaksi.

2. Tarvitsen ikäihmisenä apua arkeeni. Mistä saan apua ja mitä se maksaa?

Koti on rakas paikka. Jos saa apua arkeen, siellä pystyy olemaan mahdollisimman pitkään. Moni haluaa ostaa palveluita ja maksaa ne omasta pussista kotitalousvähennystä hyödyntäen.

Yksityisiä kotipalveluita on yllin kyllin, rahalla saa vaikka mitä koiranulkoilutuksesta jalkahoitoon. Olemme eläneet poikkeusaikoja jo yli vuoden, ja näinä aikoina monet ovat ostaneet ulkopuolista apua entistä enemmän. Suosituimmasta päästä on kaupassakäyntiapu, kun moni välttelee ihmispaljoutta ja turhia kohtaamisia.

Maksettua apua saa mm. kevyisiin kotitaloustöihin, liikuntaan ja ulkoiluun, apteekissa käyntiin ja kotiaskareissa avustamiseen.

Tällainen apu maksaa firmasta riippuen noin 30-40 e/tunti. Palvelun hinta nousee muutamalla eurolla, kun asiakasta avustetaan vaikka peseytymisessä, vaativissa kotitöissä tai pihatöissä. Hinnat vaihtelevat maan eri puolilla ja eri yrityksissä, mitään yhtenäistä hinnastoa ei ole olemassa.

Lue myös: Kotihoidon turvin kotona – Näin seniori saa kotiin apua ja erilaisia palveluja

Kun asiakas ostaa omalla rahalla kotisairaanhoidon palveluita, hinta on hieman korkeampi kuin kotihoidon. Kotisairaanhoitoa ovat mm. lääkkeiden annostelu, haavahoidot ja verensokerin ja verenpaineen mittaus.

Ruokahuolto on myös tärkeä ja suosittu asia eli asiakas saa ateriat kotiin ja maksaa niistä omalla rahalla.

Kunnilla on eri systeemit järjestää kotihoitoa. Yksi vaihtoehto on antaa asiakkaalle palveluseteli, mutta paljon on myös itsemaksavia asiakkaita.

Helsingin kaupunki on esimerkillinen, sillä se auttaa myös itse maksavia ihmisiä löytämään palveluntarjoajia. Ja taas mennään nettiin: osoitteessa www.seniori-info.fi on paljon asiaa palveluista. Seniori-infoon voi myös soittaa: 09 310 44556. Ja kaikissa kotipalveluasioissa palvelevat nämä jo palse.fi ja elias.fi.

Omaan kuntaan tai seniori-infoon kannattaa olla yhteydessä ja kysellä, mistä saa apua, kun maksaa kotiavun omalla rahalla. Eikä kannata lannistua, jos ei ymmärrä byrokratian kieltä: pitää kysellä niin pitkään, että ymmärtää ja saa vastaukset. Ja taas kannattaa mennä nettiin ja googlata: yksityinen kotihoito/oman paikkakunnan nimi.

3. Miten kotitalousvähennys tehdään verotuksessa?

Kotitalousvähennys on hyvä juttu, toivottavasti siitä ei luovuta. On ollut jo puhetta, että sitä laajennetaan, sillä ikäihmiset tarvitsevat yhä enemmän maksettuja palveluita, ja sehän myös lisää työllisyyttä. No, nähtäväksi jää, mitä politiikassa tapahtuu.

Kotitalousvähennystä saat, kun ostat esimerkiksi näitä töitä kotiisi: siivous, kotihoito, terveyspalvelut, asunnon remontit ja tietokoneiden asennukset. Voit vähentää 40 prosenttia maksamasi työn määrästä.

Kotitalousvähennystä ei saa sellaisesta hoiva- ja hoitotyöstä, jota terveydenhuoltopalvelut tekevät arvonlisäverottomasti.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa/henkilö. Voit ilmoittaa vähennyksen tiedot joko verokortille tai veroilmoitukseesi, jossa on valmiit kohdat, jotka pitää täyttää. Tiedot löytyvät yrityksen laskuista. Jos ilmoitat tiedot verokortille, saat edun vähennyksestä heti.

Kannattaa käydä osoitteessa www.vero.fi. Verotoimistoon voi toki soittaakin puh. 029 497 000, apua saa varmasti.

Asiantuntijoina palveluohjaaja Miisa Rantanen Diakonissalaitoksen Hoivasta, liiketoimintajohtaja Maria Erkheikki-Kurtti Stella Kotipalveluista ja neuvontapäällikkö Minna Nummi Helsingin Seniori-infosta.

Juttu julkaistu ensi kertaa Viva-lehdessä 5/21.

Lue myös: Voiko eläkkeellä hakeutua vielä töihin? Nämä ovat eläkeläisen vaihtoehdot

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X