Kotihoidon turvin kotona – Näin seniori saa kotiin apua ja erilaisia palveluja

Kun seniori tarvitsee apua kotona asumiseen, pitää ottaa yhteys omaan kuntaan, jossa tehdään palvelutarpeen arviointi ja yhteistyö alkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kotihoidon järjestämisessä on kuntakohtaisia eroja, mutta periaate on, että kaikki saavat apua”, Tarja Salo muistuttaa.

Kun seniori tarvitsee apua kotona asumiseen, pitää ottaa yhteys omaan kuntaan, jossa tehdään palvelutarpeen arviointi ja yhteistyö alkaa.
Teksti: Tarja Salo

Jokaisella on oikeus asua kotona ja saada siihen myös kotihoidon apua. Kotona asuminen on myös kansallinen tavoite. Palvelujärjestelmää kehitetään siihen suuntaan, että kaikki halukkaat voisivat asua kodeissaan niin pitkään kuin mahdollista ja saada tarvitsemansa avun sinne.

Muistisairaudet ovat suurin syy siihen, että joutuu muuttamaan ympärivuorokautisen hoidon piiriin, kun kotona oleminen ei enää onnistu.

Joissakin kunnissa on kehitetty ns. hybridiasumista, joka tarkoittaa sitä, että samassa toimintayksikössä on yhdistetty tehostettua ja tavallista palveluasumista. Tämä mahdollistaa sen, ettei iäkkään ihmisen tarvitse muuttaa, jos palvelutarve kasvaa.

Avun tarve kasvaa vähitellen

Kotihoidon tarve tulee vähän kerrallaan. Apua voi tarvita hygienian hoitoon, kaupassakäyntiin, ulkoiluun, lääkkeiden ottoon, apteekkiasiointiin, siivoukseen. Kaikki tarpeet eivät tule kerralla, mutta iän myötä avuntarve kaikilla kasvaa. Hoitajan säännöllinen käynti luo turvallisuutta ja yhteinen kahvihetki virkistää.

Suomalaiset ovat sisukasta kansaa, joten avun hakeminen on joskus nihkeää. Mutta kun jaksamisen raja tulee vastaan, pitää ryhtyä toimeen.

Suomessa ei ole yhtä paikkaa, mistä kotiin saatavia palveluja voi hakea. Vastuu kotihoidon järjestämisestä on kunnilla ja muutamalla alueellisella kuntaryhmällä. Kuntia on huikeat 310, ja kaikissa on omat käytännöt.

Kotihoito on seniorin tuki ja turva.

Kysy kotihoidon palveluja oman kunnan sosiaalitoimesta

Alkuun pääsee, kun ottaa yhteyttä oman kunnan sosiaalitoimeen. Asian voi ottaa puheeksi myös lääkärin tai hoitajan vastaanotolla. Jos sinulla on netti, siellä kannattaa tutkia oman kunnan vanhuspalveluiden sivuja. Jos ja kun Sote tulee, vastuu siirtyy kunnilta maakunnille. Silloin käytännöt ja maksut yhtenäistyvät, ihmisistä tulee yhdenvertaisia.

Kun olet saanut yhteyden kunnan ihmiseen, seuraavaksi selvitetään sinun tarpeesi, eli mitä palveluja tarvitset. Yhdessä tehdään palvelutarpeen arviointi (vaikea ilmaisu). Tätä varten kunnan työntekijä tulee kotiisi, jossa voitte rauhassa jutella. Voit mennä myös työntekijän vastaanotolle. Kerro perusteellisesti, mitä apua tarvitset.

On hyvä, jos joku läheisesi voi olla mukana tässä arviointitapaamisessa. Kaikki asiat kirjataan ylös, tehdään päätökset ja palvelu- ja hoitosuunnitelma, ja sitten alkaa tapahtua. Palvelutarpeen arviointi tehdään uudestaan, kun tilanne muuttuu.

Kunnan kautta saa siis palveluita tarpeen mukaan. Kuntakohtaisia eroja on, mutta periaate on, että kaikki saavat apua. Helsinki hoitaa senioreiden asioita keskitetysti: apua saa Seniori-infosta (puh. 09 310 44556). Tampereella toimii hyvin Kotitori (puh. 03 5656 5700).

Kotihoito sisältää myös kotisairaanhoidon, jossa myös ensin selvitetään tilanne, tehdään suunnitelma ja sitten pannaan toimeksi. Kotisairaanhoito on erittäin tärkeää ikääntyneelle ihmiselle. Aina ei tarvitse lähteä terveysasemalle, vaan hoitaja tulee kotiin. Ainakin Helsingissä on myös systeemi, että hoitaja ottaa aamuin illoin yhteyden asiakkaaseen virtuaalisesti tietokoneella. Näin kontakti säilyy eikä ihminen jää yksin vaivojensa kanssa.

Mitä kotihoidon apu maksaa?

Ketään ei jätetä hoitamatta pienen eläkkeen tai varattomuuden takia. Suomessa ei ole yhtä ja yhtenäistä maksutaulukkoa, valitettavasti. Kuukausimaksuissa on isoja, jopa kymmenien eurojen eroja eri puolella Suomea. Helsingissä maksut ovat halvimmasta päästä.

Maksu kussakin kunnassa määräytyy asiakasmaksulain mukaan tulojen ja palvelun tarpeen mukaan. Kunnat eivät itse tuota kaikkia palveluita, vaan ne käyttävät myös yksityisten tarjoamia palveluita. Tällainen on muun muassa siivous. Kun asiakas maksaa yksityisen siivouspalvelun, hän voi tehdä kotitalousvähennyksen. Pienituloinen voi myös saada kunnalta palvelusetelin siivoukseen.

Yksityisiä kotipalveluita on myös paljon tarjolla. Tuntihinnat määräytyvät tarpeen mukaan, lähtöhinta on siinä 40 euron kieppeillä, mutta hintaeroja on paljon paikkakunnasta ja yrityksestä riippuen. Kannattaa kysellä omasta kunnasta.

Kuntien nettisivuilla on myös laskureita, joista saa selville kotihoidon palvelumaksut. Muun muassa Vanhustyön keskusliiton sivuilta löytyy sen jäsenyhteisöjen tuottamat palvelut.

Asiantuntijoina johtava asiantuntija Teija Hammar THL:stä, neuvotteleva virkamies Satu Karppanen sosiaali- ja terveysministeriöstä ja senioritoiminnan vastaava ohjaaja Anu Lintilä Vanhustyön keskusliitosta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/20.

Lue myös: Suuret ikäluokat haluavat viettää vanhuutensa kotona – Eniten pelätään vakavia sairauksia ja liikuntakyvyn menettämistä

Lue myös: Ennen Tommin 90-vuotias äiti ihmetteli ruutuun lävähtäviä ikkunoita, nykyään hän maksaa laskut mobiilina – näin ikäihminen oppii internetin salat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X