Höntyilijä palelluttaa kasvinsa – Suhtaudu kesäkukkiin kuin lappilainen: ”Olemme kuitenkin sään armoilla”

Suomen pohjoisimmassa kukkakaupassa tiedetään, että keväällä on turha hötkyillä, kirjoittaa Seuran toimittaja Katriina Lundelin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Orvokki on kevään sitkeä sissi. Suurin osa kesäkukista sietää kylmää huonommin.

Suomen pohjoisimmassa kukkakaupassa tiedetään, että keväällä on turha hötkyillä, kirjoittaa Seuran toimittaja Katriina Lundelin.
Teksti:
Katriina Lundelin

Suomen kevät on tuittupäinen ja ailahteleva kuin tahtoikäinen lapsi. Takatalvi on yhtä varma asia kuin jokavuotinen puutarhakansainvaellus, joka alkaa heti kevään ensimmäisinä lämpiminä päivinä. Tuskin ovat sateet ehtineet pyyhkiä talven lumikinokset sadevesiviemäreihin, kun kuume iskee.

Kesäkukkia! Vihannesten taimia! Yrttejä parveke ja pihamaa täyteen!

Ymmärrän sitä kuumetta valtavan hyvin. Ennen kuin aloin kirjoittaa työkseni tein ensimmäisen ammattini puutarhurina. Lukemattomissa ­sävyissä hehkuva kasvi­huone, erilaisten lehtien muodot ja viehkeästi harottavat ­heinät viekoittelevat keski-­ikäistä puutarhaharrastajaa kuin ­halpa viini pörriäisiä. Eihän sitä voi vastustaa!

Mutta juuri niin olisi tehtävä – vastustettava seireenien laulua ja laitettava jäitä hellehattuun – mikäli todella rakastaa kasvejaan. Toukokuun ajan ulos kannattaa istuttaa vain niitä muutamia kylmää kestäviä kasveja, joista orvokit ovat ehkä tutuimmat.

Katriina Lundelin on Seuran toimittaja.
Kirjoittaja on Seuran toimittaja. © Tommi Tuomi

Lue myös: Näin ekologinen puutarha pistää puutarhanhoidon säännöt uusiksi – Lue kuusi vinkkiä ekotekoihin!

Kesäkukat ulos vasta lakkiaisten aikaan

Suomi on pitkä maa, eikä keliolosuhteita Pohjois- ja ­Etelä-Suomen välillä voi verrata. Ehkä juuri siksi etelässä puutarhaharrastajan maltti on lyhyempi.

Soitin Suomen pohjoisimpaan kukkakauppaan, Ivalossa sijaitsevaan Kaijan Kukkaan. Siellä kauppias Mimmi ­Turunen oli toukokuun toisen viikon alussa saanut kevään ­ensimmäisen kuorman orvokkeja myyntiin.

”Säätiedotuksia kannattaa seurata. Olemme kuitenkin sään armoilla. Yleensä orvokit on saanut ulos äitienpäiväviikolla, mutta tänä vuonna olemme myöhässä”, Turunen sanoo.

Muiden kesäkukkien kanssa on syytä odottaa lakkiaisiin saakka, ja hautausmaat istutetaan vasta juhannusviikolla.

Lapissa ihmiset tiedostavat takatalven mahdollisuuden Turusen mukaan hyvin. Ihmiset lähtevät toukokuussa ­vielä mökille pilkkimään. Poistumalla taajamasta metsän suuntaan pääsee yhä hiihtämään.

Etelässä takatalvi tuntuu useammin yllätykseltä, koska lämpimät kelit alkavat aikaisemmin. Kevät tulee kuitenkin koko Suomessa epävarmana ja keikkuvana.

Nyt on loistava hetki suunnitella kesän istutuksia.
Nyt on loistava hetki suunnitella kesän istutuksia. © Jarmo Wright / Om-arkisto

Lue myös: Valtatien varrella sijaitsee maamme vanhin Mustilan arboretumin alppiruusupuisto – Alppiruusujen kantaäiti selvisi talvisodasta

Auta kasveja sopeutumaan

Istutushommissa kannattaa muistaa myös, millainen järkytys ulko-olosuhteet voivat olla kukalle tai vihanneksenalulle. Kasvihuoneessa viljelty taimi pitää ensin karaista eli totuttaa ulkoilmaan ja vaihteleviin lämpötiloihin. Yöllä ei tarvitse olla edes pakkasta, ­jotta karaisemattoman kasvin saa paleltumaan.

Sama pätee myös monivuotisiin Suomen talvea sietäviin kasvilajeihin, jos ne on viljelty kasvihuoneessa.

Vannoutuneet puutarhaharrastajat saattavat ­nauraa ­tälle tekstille: miksi neuvot ­itsestäänselvyyksiä? Mutta kun työskentelin puutarhurina, joka vuosi joltain innokkaalta paleltuivat kesäkukat, ja hän tuli puutarhalle väittämään, että taimissa on jotain vikaa.

Orvokki ainoastaan näyttää herkältä kukalta. Todellisuudessa se on sitkeä sissi, joka ei kavahda kevään koleutta. Monet kesäkukat sietävät kylmää huomattavasti huonommin.

Lue myös: Hyötykasvien parvekeviljely on helppoa! Näin saat näppärästi satoa tomaatista, perunasta ja pavuista

X