Ulosteen karkailu on ikävä ja vaiettu vaiva – Näin sitä hoidetaan ja pidätyskykyä parannetaan, lue lääkärin neuvot!

Ulosteenkarkailu on vaiettu vaiva. Moni sinnittelee sen kanssa pitkään, ennen kuin hakeutuu hoitoon, gastrokirurgian dosentti Matti Kairaluoma kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulosteen karkailu hankaloittaa arkea.

Ulosteenkarkailu on vaiettu vaiva. Moni sinnittelee sen kanssa pitkään, ennen kuin hakeutuu hoitoon, gastrokirurgian dosentti Matti Kairaluoma kertoo.
Teksti:
Virve Järvinen

Ulosteen karkailu on ikävä vaiva. Mikä vaikuttaa ulosteen pidätyskykyyn? Milloin on syytä mennä lääkäriin? Näin vastaa asiantuntijamme dosentti, yleis- ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Matti Kairaluoma, Gastrosurgery Kairaluoma Oy.

1. Miksi uloste karkaa?

Moni asia vaikuttaa ulosteen pidätyskykyyn, ­kuten peräsuolen ja peräaukon sulkijalihasten hermotus, sulkijalihasten ja lantionpohjan ­lihasten toiminta, peräsuolen tilavuus ja peräaukon kanavan tunto.

Naisilla tavallisin syy karkailuun on peräsuolen tuppeu­ma, joka liittyy gynekologiseen laskeumaan. Se puolestaan johtuu sidekudoksen heikentymisestä. Synnytykset, ikä, perinnölliset ja hormonaaliset tekijät sekä lihavuus heikentävät sidekudosta.

Miehillä ulosteen ­karkailu on harvinaisempaa. Syynä karkailuun voivat olla esimerkiksi hermovauriot tai ulos pullistuneet peräpukamat. ­Peräpukamat ovat verisuonten täyttämiä tyynykkeitä, joiden paikka on peräsuolikanavan sisäpuolella. Niiden tehtävänä on tiivistää peräsuolikanavaa ja varmistaa peräaukon pidätyskykyä.

Joskus syy karkailuun voi olla niinkin tavallinen kuin ulosteen laatu. Ärtyvä suoli ­oireyhtymässä ja ­vatsataudissa suoli voi supistua voimakkaasti, jolloin löysä uloste voi tulla niin kovalla voimalla peräaukon kanavaan, että sitä on vaikea pidättää.

Lue myös: Mikä ihme suomalaisten suolistoa oikein vaivaa? Listasimme 7 syytä suolisto-ongelmiin – näin IBD-sairauksia, keliakiaa, suolistosyöpää ja ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan

2. Miten ulosteen pidättäminen tapahtuu?

Peräaukon ympärillä on kaksi lihasrengasta, jotka ­yhdessä huolehtivat ulosteen pidätyskyvystä. Niistä sisempi on ei-tahdonalainen sulkijalihas, jonka toimintaan emme voi vaikuttaa. Ulompi sulkijalihas on tahdonalainen lihas, joka auttaa meitä ulostamaan tilanteeseen sopivalla hetkellä.

Kun uloste etenee peräaukon kanavaan, sisempi sulkijalihas rentoutuu. Jos tilanne ei ole ulostamiseen sopiva, supistamme ulompaa lihasta. Tällöin uloste nousee ylöspäin ­peräsuoleen ja sisempi sulkijalihas supistuu ja sulkee uudelleen peräaukon kanavan.

3. Voiko ulosteen karkailua hoitaa itse?

Karkailua voi hoitaa itse huolehtimalla ulosteen laadusta. Jos uloste on löysää, kannattaa välttää sitä pehmentäviä ruoka-aineita, kuten kuivattuja hedelmiä ja keinotekoisia ­makeutusaineita.

Löysä uloste voi olla myös ummetusta ja siihen liittyvää ylivuotoripulia. Siinä kova uloste jumittuu peräaukon yläpuolelle, jolloin sen sivuilta valuu ulostetta.

Kasvisvoittoinen, täysjyvä­viljaa sisältävä ruokavalio ­tasaa suolen toimintaa sekä r­ipulissa että ­ummetuksessa. Ellei se riitä, käytetään apteekista saatavia kuituvalmisteita.

Jos ruokavaliomuutos ei auta parissa viikossa, tulee ­hakeutua lääkäriin. Ulosteenkarkailun syynä voi joskus olla perä- tai paksusuolisyöpä. Se poissuljetaan tähystyksellä.

4. Auttaako liikunta ulosteenkarkailuun?

Liikkuminen ja ylipäänsä pitkäkestoisen paikalla olon vähentäminen ehkäisee ummetusta ja siihen liittyvää ylivuotoripulia.

Voimakas, toistuva vatsaontelon paineen nousu ja sitä aiheuttavat liikuntamuodot voivat kuitenkin häiritä lantionpohjan toimintaa ja aiheuttaa ulosteenkarkailua: painonnostajilla ulosteenkarkailu on varsin tavallista. Vatsalihasliikkeitäkään ei kannata ­tehdä aina hampaat irvessä, vaan kohtuus riittää.

5. Mitä muutoksia wc-käynteihin kannattaa tehdä?

Kun hätä kutsuu, sitä ei pidätetä, vaan mennään vessaan. Pidättäminen hidastaa paksusuolen toimintaa, mikä aiheuttaa ylivuotoripulia.

Jos karkailuun liittyy ummetusta, ulostamisasentoon kannattaa kiinnittää huomiota ja laittaa jalkojen alle koroke. Näin polvet nousevat lantion yläpuolelle ja peräsuoli tyhjenee paremmin.

6. Voiko pidätyskykyä parantaa harjoittelemalla?

Esimerkiksi ärtyvän suolen ­oireyhtymässä uloste voi karata ennen kuin ihminen ­ehtii vessaan. Tätä voi ehkäistä ­peräaukon ulomman sulkijalihasten ja lantionpohjan harjoitteilla. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset huolehtivat pidätyskyvystä ­tukemalla peräsuolta ja -aukkoa. Harjoitteista voi olla apua myös ­lievään ulomman sulkijalihaksen voiman puutteesta johtuvaan karkailuun.

Ohjeet harjoitteisiin saa lantionpohjan toimintahäiriöihin perehtyneeltä fysioterapeutilta. Tarvittaessa harjoittelua voi tehostaa vastaanotolla biopalautehoidolla.

Lue myös: Helpot ohjeet lantionpohjan jumppaan! Treenaa lantionpohja kuntoon näillä liikkeillä

Lantionpohjan harjoittelu lisää seksuaalista nautintoa.
Lantionpohjan harjoittelu lisää seksuaalista nautintoa. © Marjo Tynkkynen

7. Miten lääkäri tutkii ulosteenkarkailua?

Lääkäri tutkii sormella sulkijalihasten jäntevyyden ja supistusvoiman. Hän selvittää lantionpohjan lihasten toimintaa pyytämällä potilasta ponnistamaan vastaavalla tavalla kuin ulostamisen yhteydessä.

Normaalisti lantionpohjan lihakset rentoutuvat ponnistuksen yhteydessä, mutta joillakin ne supistuvat. Se vaikeuttaa ulostamista ja siihen voi myös liittyä karkailua.

Lääkäri tähystää perä­aukon lyhyellä putkella eli proktoskoopilla. Tutkimus ei tee ­kipeää.

8. Millä tavalla vastaanotolle valmistaudutaan?

Vastaanotolle voi ottaa mukaan ulosteenkarkailun haittakyselyn, jolla selvitetään karkailun vaikeusastetta. Siihen kirjataan karanneen ulosteen laatu, karkailusuojan käyttö ja karkailun aiheuttamat vaikutukset omaan elämään.

Vastaanotolle olisi hyvä ­tulla vessan kautta. Kun peräsuoli on tyhjä, lääkäri pystyy tutkimaan sen kunnolla.

Gastrokirurgian erikoislääkärit ovat perehtyneet peräaukon ja ulostamiseen liittyviin vaivoihin, mutta apua saa myös yleislääkäreiltä.

Lue myös: Inkontinenssi on ikävä vaiva, jota voi hoitaa eri tavoin – Lue lääkärin neuvot! Näin suitsit lirahtelua tai pääset virtsankarkailusta jopa eroon

9. Miten ulosteenkarkailua hoidetaan?

Jos lääkäri ei epäile ­pahanlaatuista sairautta, hoito aloitetaan elintapaohjauksella, ruokavaliolla ja kuituvalmisteilla sekä mahdollisesti ripulilääke loperamidilla. Se hidastaa suolen liikehdintää ja lisää peräaukon sulkijalihaksen jännitystä.

Peräsuolihuuhtelut vedellä voivat helpottaa oiretta. Potilas tekee sen wc-pöntöllä huuhtelulaitteella, jonka käyttöön sairaanhoitaja tai lantionpohjan fysioterapeutti opastaa. Huuhtelu tyhjentää peräsuolen ulosteesta, jolloin karkailu ­vähenee.

Osa saa avun anaalitamponeista, sateenvarjomaisista ­peräsuoleen laitettavista tulpista. Käyttöön saa opastuksen lantionpohjaterapeutilta.

Apuvälineet ovat potilaalle maksuttomia.

10. Mikä auttaa­ hankalaan ulosteenkarkailuun?

Ulosteenkarkailua voidaan hoitaa leikkauksella, jos se johtuu ulomman sulkijalihaksen vauriosta, peräsuolen ulos pullistumasta tai tuppeumasta.

Jos kaikki muut keinot on käytetty, voidaan ­kokeilla sakraalista neuromodulaatiota. Siinä asetetaan ihon alle modulaattori, joka antaa matalataajuisia sähköimpulsseja lantionpohjan hermoihin. Hoitoa käytetään myös virtsankarkailuun ja lantionpohjan kiputiloihin. Ulosteenkarkailussa hoitotulokset ovat hyviä.

Katso malli kakkapäiväkirjaan.

Lue myös: Kakkapäiväkirjasta apu vatsavaivoihin – Karita Tykkä: ”Stressi näkyy heti”

Karita Tykkä
Karita Tykkä nauttii kesälomasta saaristossa. Hän haaveilee miehensä kanssa veneestä ja askeettisesta kesämökistä, joka olisi vastakohta perheen tekniselle ja modernille kivitalolle. © Emma Ronkainen / Otavamedia
X