Inkontinenssi on ikävä vaiva, jota voi hoitaa eri tavoin – Lue lääkärin neuvot! Näin suitsit lirahtelua tai pääset virtsankarkailusta jopa eroon

Virtsankarkailua voidaan hoitaa monin tavoin sekä naisilla että miehillä. Jos kotikonstit eivät tepsi, kannattaa rohkeasti hakea ammattiapua. ”Kaikkia ei voida täysin parantaa, mutta useimpia voidaan auttaa merkittävästi”, sanoo urologi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paha virtsankarkailu voi vaikuttaa jo arjen valintoihinkin. Apua vaivaan on syytä hakea.

Virtsankarkailua voidaan hoitaa monin tavoin sekä naisilla että miehillä. Jos kotikonstit eivät tepsi, kannattaa rohkeasti hakea ammattiapua. ”Kaikkia ei voida täysin parantaa, mutta useimpia voidaan auttaa merkittävästi”, sanoo urologi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tiina Suomalainen

Lirahtelu voi tehdä toisinaan kiusaa, mutta paha inkontinenssi on jo ikävä vaiva arjessa. Mikä neuvoksi, kun inkontinenssi ilmenee? Näin 10 kysymykseen virtsankarkailusta ja sen hoidosta vastaa urologian erikoislääkäri Susanna Pasanen Tampereen Terveystalosta.

1. Pissaa lirahtaa pöksyyn aivastaessa. Mikähän on vikana?

Todennäköisesti kyseessä on ponnistusinkontinenssi, jossa virtsaa karkaa fyysisen rasituksen, kuten yskimisen, juoksemisen tai hyppäämisen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että lantionpohjan lihakset ja sidekudokset pettävät. Taustalla on virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden tai virtsaputken sulkijamekanismin heikkous.

Lue myös: Helpot ohjeet lantionpohjan jumppaan! Treenaa lantionpohja kuntoon näillä liikkeillä

Lantionpohjan harjoittelu lisää seksuaalista nautintoa.
Lantionpohjan harjoittelu lisää seksuaalista nautintoa. © Marjo Tynkkynen

2. Yhtäkkiä iskee pakonomainen pissahätä, ja pissat saattavat mennä housuun. Mitä tämä on?

Kyseessä on pakkoinkontinenssi. Virtsaa voi karata runsaastikin, koko rakko saattaa tyhjentyä kerralla. Pakkokarkailun syinä ovat yleensä virtsatieinfektiot, virtsarakon yliaktiivisuus ja eturauhassairaudet.

Ponnistus- ja pakkokarkailu voivat vaivata myös samanaikaisesti. Tällöin puhutaan yhdistelmä- tai sekainkontinenssista.

3. Millaista karkailua esiintyy naisilla, entä miehillä?

Naisilla ponnistuskarkailu on yleistä. Miehillä sitä ilmenee harvemmin.

Pakkoinkontinenssia esiintyy sekä naisilla että miehillä. Sekamuotoa ei miehillä juuri ole, koska ponnistuskarkailu on heillä harvinaista.

On myös neljäs virtsankarkailutyyppi – ylivuotokarkaaminen. Sen syynä on huono rakontyhjenemiskyky, jolloin rakkoon jäänyt virtsa ikään kuin valuu yli. Tämä on useimmiten miesten ongelma.

Lue myös: Suojaako seksi eturauhasvaivoilta? Milloin liikakasvusta on syytä huolestua? Näin vastaa urologi 10 kysymykseen

Eturauhasvaivat: Suojaako seksi eturauhasvaivoilta?
© istockphoto

4. Miten inkontinenssi suitsitaan?

Ylipaino on riski sekä ponnistus- että pakkokarkailulle, sillä ylikilot lisäävät painetta vatsaonteloon, mikä taas herkistää rakkoa supistelemaan tai rasittaa liikaa sulkijalihasta. 5–10 prosentin painonpudotuksella on jo iso vaikutus.

Tupakointi kannattaa ehdottomasti lopettaa, sillä myös sen on todettu lisäävän virtsankarkailua.

Jos kärsii ummetuksesta, se on syytä hoitaa kuntoon. Ummetus lisää virtsankarkailua tuomalla painetta lantionpohjaan.

Moni tekee sen virheen, että vähentää vedenjuontia. Tämä on väärä tie, sillä liian vähäinen nesteensaanti aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Terveen ihmisen pitäisi juoda vettä 1,5–2 litraa vuorokaudessa.

5. inkontinenssi riesana. Auttaako lihasjumppa tai rakon koulutus?

Lantionpohjan lihasten jumppa on tehokas keino ponnistuskarkailua vastaan. Ohjeita löytyy netistä, mutta kannattaa mennä myös matalalla kynnyksellä lantionpohjan fysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle.

Naiset hyötyvät jumpasta aina, vaikka pääongelma olisikin pakkokarkailu, sillä monesti sen rinnalle kehittyy myöhemmin ponnistuskarkailu. Lantionpohjan treenaaminen on naiselle panostus omaan hyvinvointiin. Toki se auttaa myös miehiä ponnistusvirtsankarkailussa.

Jos ei ole kyse kovin vaikeasta pakkokarkailusta, rakon kouluttaminen voi auttaa rauhoittamaan yliaktiivisen rakon. Kun tulee tarve mennä pissalle, pyri siirtämään vessaan menoa niin pitkälle kuin mahdollista – kuitenkin niin, että tilanne pysyy hallinnassa. Jätä myös ”varmuuden vuoksi” -käynnit väliin.

Lue myös: Jatkuva pissahätä – Mistä se johtuu ja miten yliaktiivista virtsarakkoa voi kouluttaa? Lue 10 kysymystä virtsaamisongelmista

inkontinenssi: Myös vähäinen liikunta, ylipaino ja tupakka altistavat virtsaamisongelmille.
Myös vähäinen liikunta, ylipaino ja tupakka altistavat virtsaamisongelmille. © istockphoto

6. Vaipoille on vaihtoehtoja. Mitä esimerkiksi?

Uretrarengas eli inkontinenssirengas on tarkoitettu ponnistuskarkailun hoitoon. Se on emättimeen asetettava silikoninen rengas, joka tukee virtsaputkea ja ohjaa sen parempaan asentoon. Rengas sovitetaan gynekologin vastaanotolla ja lääkäri myös ohjaa sen käytössä.

Naisille on saatavilla myös vaginaalitamponeja. Tamponi tukee virtsarakon kaulaa ja lantionpohjan lihaksia.

Miehillä voidaan käyttää urinaalikondomia, mutta se tulee yleensä kyseeseen vasta hyvin iäkkäillä ja huonokuntoisilla, joilla lääkehoito ei ole mahdollinen.

7. inkontinenssi vaivaa. Millä tavoin fysioterapeutti voi auttaa?

Jos on vaikeuksia tunnistaa lantionpohjan lihaksia, lantionpohjan fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti auttaa löytämään oikeat lihakset esimerkiksi biopalautteen avulla. Fysioterapeutti myös ohjaa lantionpohjan jumpassa. Säännöllisellä harjoittelulla voi vahvistaa sulkijalihasta ja lantionpohjaa.

Fysioterapiassa voidaan ottaa avuksi myös sähköstimulaatiohoito. Sähköstimulaatiota käytetään sekä ponnistus-, pakko- että sekakarkailussa. Sähkövirta stimuloi motorisia hermosoluja ja näin virtsanpidätyskyky paranee ja yliaktiivinen rakko rauhoittuu.

Sähköstimulaatiolaitetta voi käyttää fysioterapeutin ohjauksen jälkeen itsenäisesti kotona.

8. Millaista virtsankarkailua voidaan hoitaa lääkkeillä?

Pakkokarkailun syynä on yleensä yliaktiivinen rakko ja sitä voidaan hoitaa lääkkeillä, jotka rauhoittavat rakkolihasta. Lääkkeitä on kahdentyyppisiä, ja tulokset molemmilla ovat huippuluokkaa. Hoito vaatii kuitenkin malttia. Kannattaa käyttää lääkettä kolme kuukautta ennen kuin arvioi sen tehoa. Lääkkeillä on sivuvaikutuksensa kuten kaikilla lääkkeillä.

Usein miehillä virtsankarkailuun sekoittuu eturauhasvaivaa. Voi olla, että kun rauhoitetaan eturauhasta lääkkeellä tai höyläämällä, virtsankarkailu helpottuu. Miesten virtsankarkailussa on aina otettava huomioon eturauhasen liikakasvu ja sairaudet.

Jos lääkehoito ei auta, voidaan käyttää botox-hoitoa. Botox-pistosten vaikutus kestää keskimäärin puoli vuotta, minkä jälkeen käsittely voidaan uusia.

9. Kuka hyötyy leikkauksesta?

Leikkaus auttaa ponnistuskarkailusta kärsiviä naisia. Leikkauksesta on apua myös sekamuotoisessa karkailussa, jos ponnistuskarkailu on se merkittävämpi vaiva. Leikkausta aletaan harkita, jos kolmen kuukauden lantionpohjanjumppa ei ole auttanut.

Nauhaleikkaus kehitettiin 2000-luvun alussa, ja se on mullistanut ponnistuskarkailun hoidon. Kyseessä on vähän kajoava leikkaus, joka tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä.

Leikkaus voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla, mutta molempien periaate on sama: emättimen kautta kuljetetaan nauha virtsaputken keskiosan alta. Toisessa tavassa nauha tulee ulos nivustaipeesta ja toisessa häpyluun takaa. Nauha antaa fyysisen tuen virtsaputkeen juuri siihen kohtaan, jossa sulkijalihas sijaitsee.

Leikkauksen teho on erinomainen, sillä 5 vuoden kuluttua yli 90 prosenttia leikatuista ei edelleenkään kärsi virtsankarkailusta. Sen jälkeen virtsanpidätyskyky voi osalla heikentyä, osalla taas säilyä täydellisenä vuosikymmeniä.

Lue myös: Virtsankarkailu on piinannut Ullaa vuosia – Näin lirahteluun löytyi apua lantionpohjan lihasten treenistä ja laitehoidosta

10. Voiko virtsankarkailusta päästä eroon kokonaan?

Jos inkontinenssi ei kaikkoa kotikonsteilla, lääkäriin kannattaa hakeutua ilman häpeäntunteita. Kaikkia ei voida täysin parantaa, mutta useimpia voidaan merkittävästi auttaa. 

Lue myös: Pissa karkaa ja inkontinenssi piinaa, mikä avuksi? Pääseekö virtsankarkailusta lantionpohjan lihaksia stimuloimalla? Lue asiantuntijan 10 neuvoa

inkontinenssi
Virtsankarkailuun kannattaa hakea kainostelematta apua, oli kyse sitten uudesta tai vanhasta vaivasta. © iStock
X