Eturauhanen oireilee ja suihku on heikko – Miten eturauhasvaivoja voi ehkäistä? Lue urologin neuvot

Eturauhasvaivoja alkaa yleensä esiintyä miehen ikääntyessä. Elämää häiritseviin oireisiin on olemassa erilaisia ehkäisy- ja hoitokeinoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yli 50-vuotiaiden miesten kannattaa mittauttaa PSA-arvonsa säännöllisin väliajoin.

Eturauhasvaivoja alkaa yleensä esiintyä miehen ikääntyessä. Elämää häiritseviin oireisiin on olemassa erilaisia ehkäisy- ja hoitokeinoja.
Teksti:
Virve Järvinen

Eturauhanen on pieni, noin luumun kokoinen rauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Näin kysymyksiin eturauhasvaivoista vastaa urologi Martti Aho Eiran sairaalasta.

1. Pitääkö ruveta pissaamaan istualtaan, jotta varpaat eivät kastu?

Kuulostaa siltä, että sinulla on eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu. Se on terveydelle vaaraton, mutta muuten kurja vaiva. Suurentunut eturauhanen painaa virtsaputkea tukkoon, mikä haittaa virtsankulkua ja heikentää suihkua.

Lähes kaikilla ikäisilläsi miehillä eturauhanen on suurentunut, ja kahdelle kolmesta se aiheuttaa oireita. Olet onnekas, kun olet selvinnyt näin pitkään oireetta. Moni havahtuu eturauhasensa tilaan 40 ikävuoden kieppeillä, kun vessakäynnin jälkeen alkkareihin jää muutama tippa. Kun eturauhanen tästä kasvaa, alkaa tulla muita, elämänlaatua haittaavia oireita.

2. Samaa eturauhasta saa varmaankin syyttää siitä, että vessassa pitää ravata entistä useammin?

Kun virtsaputkella on ahdasta, virtsarakko ei välttämättä tyhjene kunnolla ja täyttyy entistä nopeammin. Virtsarakko on lihas, jota eturauhasen aiheuttama vastus paksuntaa. Kun rakko paksunee, se muuttuu usein yliaktiiviseksi, ja hädän tunne tulee entistä pienemmästä.

Naisia kehotetaan vastaavassa tilanteessa kouluttamaan rakkoa ja pikkuhiljaa pidentämään vessakäyntivälejä. Jos miehellä virtsa tulee huonolla paineella ja mies alkaa pantata vessakäyntejä, hänelle voi kehittyä virtsaumpi. Rakkoa voi kouluttaa vain, jos suihku tulee kunnon voimalla.

Aina kun miehellä on elämää häiritseviä oireita, hänen pitää tulla lääkäriin tutkituttamaan ne.

3. Eturauhasen tutkiminen tuseeraamalla hirvittää. Onko muita tapoja tutkia sitä?

Eturauhasen koko selviää, kun lääkäri tunnustelee sitä peräaukon kautta. Ammattitaitoinen urologi käyttää runsaasti liukastetta, on helläkätinen ja nopea: tuseeraus on ohi puolessa minuutissa.

Kun uskallat luottaa lääkärin osaamiseen, olet rennompi ja silloin tutkimus ei tunnu oikein miltään. Eturauhasvaivoja voi toki tutkia ultraäänellä ja magneettikuvauksella. Nämä ja eturauhasen tunnustelu täydentävät toisiaan.

4. Mistä tietää, ettei etu­rauhanen kiukuttele syöpää?

Kun miehellä on eturauhasvaivoja, hän saa lähetteen PSA-verikokeeseen. PSA eli prostataspesifinen antigeeni on valkuaisaine, jota eturauhassolut tuottavat. PSA-arvo kohoaa eturauhassyövässä, mutta myös eturauhasen liikakasvussa ja tulehduksessa. Siten pelkkä verikoe ei riitä diagnoosiin, vaan eturauhanen pitää tunnustella.

Jos PSA on matala, miehellä on oireita ja eturauhanen tuntuu tunnustellessa pehmeältä ja sileältä, 99 prosentin todennäköisyydellä hänellä ei ole syöpää. Eturauhassyöpä aiheuttaa virtsaamisvaivoja yleensä vasta, kun se on edennyt pitkälle. Syövässä oireet pahenevat nopeasti, mutta liikakasvussa haitta lisääntyy vähitellen.

Lue myös: Säästöt kuluivat syöpähoitoihin – Petri Sarasteen eturauhassyöpä paljastui PSA-testissä: ”Ei taistella syöpää vaan aikaa vastaan”

Petri Saraste

Syöpään sairastuminen on saanut Petri Sarasteen ­pohtimaan elintapojaan. ”Silloin tällöin tulee puuskia, että nyt syön terveellisemmin ja liikun enemmän.” © Jonne Räsänen

5. Miten eturauhasen saa pienenemään?

Eturauhasen liikakasvua hoidetaan pääsääntöisesti suun kautta otettavilla lääkkeillä eli 5-alfareduktaasin estäjillä, alfasalpaajilla tai alkujaan erektiolääkkeeksi tarkoitetulla tadalafiilillä. Näistä ensimmäiset pienentävät eturauhasta. Muut rentouttavat eturauhasen sileitä lihaksia, jolloin se vetäytyy kauemmas virtsaputkesta ja oireet helpottavat.

Alfasalpaajat ja tadalafiili tehoavat nopeasti. Estäjälääkkeiden tehoa pitää odottaa vähintään kolme kuukautta.

Tadalafiili vaikuttaa erektioon myönteisesti. Estäjälääkkeillä on päinvastainen vaikutus.

6. Loppuelämän mittainen lääkekuuri arveluttaa. Onko vaivaan kertahoitoja?

Eturauhasta voidaan pienentää ja virtsan kulkureittiä väljentää virtsaputken kautta sähkösilmukalla höyläämällä tai laserilla. Hoito tehoaa heti.

Jos eturauhanen on oikein iso, liikakasvu voidaan poistaa avoleikkauksella vatsanpeitteiden läpi. Tämä on aika harvinaista.

Vesihöyry on uusin hoito. Siinä ruiskutetaan 102-asteista höyryä eturauhasen sisään. Tämä aiheuttaa eturauhasen sisällä viivästyneen solukuoleman, ja eturauhanen pienenee 30–40 prosenttia. Toistaiseksi vesihöyryhoitoa saa Suomessa vasta yhdessä yksityissairaalassa. Tulevaisuudessa sitä saatetaan käyttää julkisissa sairaaloissa.

7. Kaverin eturauhanen operoitiin, ja kaverilla alkoi pissa karata. Voiko tätä ennakoida?

Kaikilla hoidoilla on haittansa. Yhdelle sadasta höylätyistä tai laserhoidetuista tulee virtsanpidätysvaikeuksia. Eturauhasen poisto avoleikkauksessa vie aluksi erektion, eikä se kaikilla palaa.

Vesihöyryhoito pahentaa alkuun oireita, ja siksi potilaalle laitetaan muutamaksi viikoksi katetri.

Lääkkeet tadalafiiliä lukuun ottamatta saattavat heikentää erektiota.

Potilaalle kerrotaan hoitojen haitoista ennakkoon. Hän punnitsee ne ja hyödyt, ja vasta sitten sovitaan jatkosta.

8. Voiko eturauhas­vaivoja ehkäistä mitenkään?

Eturauhasvaivoja voi ehkäistä ruokavaliolla. Sydämelle hyvä ruoka tekee hyvää myös eturauhaselle. Se tarkoittaa kasviperäistä rasvaa, kalaa ja vihanneksia.

Vihannekset toimivat antioksidantteina ja vähentävät eturauhasessa olevaa matala-asteista tulehdusta.

Lue myös: ”Luulin infarktiksi – olikin eturauhassyöpä”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/2021.

X