Suojaako seksi eturauhasvaivoilta? Milloin liikakasvusta on syytä huolestua? Näin vastaa urologi 10 kysymykseen

Mies saattaa välttyä eturauhasvaivoilta villahousuilla, kasvisruualla ja säännöllisellä seksillä. Kun vaiva todetaan ja hoidetaan ajoissa, se ei juuri haittaa elämää eikä parisuhdetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mies saattaa välttyä eturauhasvaivoilta villahousuilla, kasvisruualla ja säännöllisellä seksillä. Kun vaiva todetaan ja hoidetaan ajoissa, se ei juuri haittaa elämää eikä parisuhdetta.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Eturauhasvaivat saattavat lisääntyä sitä mukaa , kun ikävuodet kertyvät. Yleisimmät eturauhasvaivat ovat eturauhasen liikakasvu ja eturauhassyöpä. Vaivat voivat myös johtua eturauhas- tai virtsatietulehduksesta.

1. Eturauhasvaivat – löytyykö suoja seksistä?

Joidenkin tutkimusten mukaan säännölliset siemensyöksyt voivat suojata eturauhassyövältä. Sukupuolitaudit puolestaan lisäävät syövän riskiä.

Siemensyöksyt tyhjentävät eturauhasen tiehyitä, minkä vuoksi ne on joskus mainittu tulehduksen hoitona. Mitään virallista suositusta seksistä eturauhasvaivojen hoitona ei ole.

2. Pitääkö huolestua, jos viisikymppisen miehen varpaat kastuvat vessassa?

Kun tuon ikäisellä miehellä virtsankulku vaikeutuu, useimmiten syynä on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Se ei yleensä vaaranna terveyttä.

Miehen virtsaputki kulkee eturauhasen keskellä, jossa liikakasvu yleensä ilmenee. Kun eturauhanen kasvaa, se ahtauttaa virtsaputkea. Tällöin virtsasuihku vähitellen heikkenee ja rakko tyhjenee vaillinaisesti, jolloin vessahätä tulee entistä useammin. Joillekin miehille liikakasvu aiheuttaa rakon yliaktiivisuutta, jolloin vessahätä tulee hyvin äkkiä.

Paikallinen eturauhassyöpä ei yleensä oireile mitenkään. Mutta jos se oireilee, se voi kertoa olemassaolostaan myös virtsankulkuvaivoilla.

Jos miehellä on vaivoja, hänen olisi hyvä varata aika lääkäriin.

3. Lähteekö eturauhasen liikakasvu lääkkeillä?

Eturauhasen liikakasvua hoidetaan pääsääntöisesti 5-alfareduktaasin estäjillä tai alfasalpaajilla, tai molemmilla. 5-alfareduktaasin estäjät, eli finasteridi ja dutasteridi, pienentävät eturauhasta. Niiden täydellinen vaikutus näkyy vasta puolen vuoden käytön jälkeen.

Alfasalpaajat eli alfutsosiini ja tamsulosiini rentouttavat eturauhasen ja virtsarakon kaulan lihaksistoa, jolloin lääke helpottaa oireita nopeasti.

Alfasalpaajat laskevat hivenen verenpainetta. Ne eivät sovi miehelle, joka on taipuvainen huimaukseen. 5-alfareduktaasilääkkeet saattavat heikentää erektiota osalla miehistä.

Lääkkeistä kumpikin voi vähentää siemensyöksyssä vapautuvan siemennesteen määrää.

4. Onko ravintolisistä apua eturauhasen liikakasvuun?

Sahapalmu-uutteen tehoa eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa on tutkittu järjestelmällisessä katsauksessa ja meta-analyysissä. Niiden mukaan sen teho ei ole parempi kuin lumelääkkeen.

Tutkimusten perusteella lääkäri ei voi suositella sahapalmu-uutetta.

5. Koska eturauhasen liikakasvu leikataan ja miten?

Jos potilas ei saa lääkkeistä riittävää apua, tai ne eivät sovi tai potilas ei halua niitä, eturauhasen kokoa voidaan pienentää ja virtsan kulkureittiä väljentää leikkauksella.

Toimenpide voidaan tehdä tähystystoimenpiteenä virtsaputken kautta sähkösilmukalla höyläämällä tai laserilla polttamalla. Hoito tehoaa heti. Sairaalassa kuluu tyypillisesti 1–2 päivää, ja noin kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen saattaa virtsassa olla ajoittain verta.

Joskus hyvin harvoin, jos eturauhanen on poikkeuksellisen suuri, voidaan liikakasvu poistaa myös avoleikkauksella vatsanpeitteiden läpi.

Tähystyksellä saatu tulos on pitkä- tai usein elinikäinen. Vähemmän kuin yksi kymmenestä tarvitsee kymmenen vuoden kuluessa uutta hoitoa.

6. Voiko itse päätellä onko kyseessä eturauhassyöpä?

Kannattaa hakeutua laboratoriotestiin ja PSA-arvon määritykseen. PSA on eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy terveenkin miehen verinäytteestä.

Arvo nousee muun muassa eturauhassyövässä, mutta myös eturauhasen liikakasvun yhteydessä, ja siten pelkkä arvo ei riitä vahvistamaan kumpaakaan epäilyä.

Virtsaamisvaivoissa kannattaa hakeutua lääkäriin, eikä yrittää diagnosoida vaivaa itse.
PSA-arvo voi nousta, vaikka miehellä olisi syöpä, joka ei koskaan etenisi hoitoa vaativaksi sairaudeksi.

Tällaisen taudin hoidosta aiheutuvat haitat voivat olla saavutettavaa hyötyä suuremmat. Syöpähoidot haittaavat muun muassa seksitoimintoja ja vaikuttavat virtsankulkuun. Syöpädiagnoosi voi vaikuttaa myös psyykkiseen hyvinvointiin.

Lue myös: Eturauhassyöpä – onko seulonta tarpeen?, Anna.fi

7. Paraneeko eturauhassyöpä?

Paikallinen eturauhassyöpä voidaan useimmiten parantaa. Sitä hoidetaan leikkauksella tai sädehoidolla.

Levinneen eturauhassyövän ennuste riippuu syövän aggressiivisuudesta, joka kerrotaan Gleasonin luokituksella asteikolla 6–10. Pisteet 8–10 tarkoittavat ärhäkästi käyttäytyvää kasvainta. Kasvaimen levinneisyys vaikuttaa myös ennusteeseen, ja se ilmaistaan TNM-luokituksella.

Ennuste paranee, kun syöpä löydetään ajoissa. Koska ikä lisää eturauhassyövän riskiä, 50 vuotta täyttäneen miehen kannattaisi kysyä lääkäriltä, olisiko PSA:n tutkiminen tarpeen.

8. Miten eturauhassyövän hoito vaikuttaa seksiin?

Erektioon tarvittavat hermot kulkevat aivan eturauhasen kyljessä. Vaikka eturauhanen poistettaisiin, hermoja voidaan usein leikkauksessa säästää. Leikkaus vie silti aluksi erektion, mutta ajan myötä se voi palautua. Sädehoito voi myös vaikuttaa erektioon.

Nämä vaikutukset tulevat kuitenkin yleensä hitaasti ja voivat ilmaantua vasta useiden kuukausien jälkeen.

Jos spontaani erektio katoaa, erektio voidaan useimmiten kuitenkin saada aikaan lääkkeillä. Pari voi myös hakea apua yksin tai erikseen seksuaaliterapiasta.

Lue myös: Miten eturauhassyöpä leviää? Näin urologi vastaa 10 kysymykseen syövän etenemisestä ja syöpähoidoista

9. Ovatko eturauhasvaivat ehkäistävissä elintavoilla?

Tupakointia pidetään eturauhassyövän riskitekijänä. Joidenkin näkemysten mukaan riskiä voi pienentää myös välttämällä punaisen lihan syömistä ja vähentämällä kovan rasvan osuutta ruokavaliossa.

Kasvisravinto ja varsinkin tomaatti sen sisältämän lykopeenin vuoksi saattavat suojata eturauhasyövältä.

Liikunta saattaa vähentää eturauhassyövän uusiutumisen riskiä.

10. Vaivaavatko eturauhasvaivat nuoria miehiä?

Kun nuoren miehen eturauhanen vaivaa, tyypillisimmin kyseessä on tulehdus.

Krooninen eturauhastulehdus on niin sanottu ei-bakteeriperäinen tulehdus, jonka aiheuttajaa ei täysin tunneta. Oireet voivat olla moninaisia, kuten alavatsalla, lantionpohjassa tai sukuelimissä tuntuva kipu tai jomottelu, tihentynyt virtsaamistarve tai erektiomuutokset.

Bakteeriperäinen tulehdus on myös mahdollinen, mutta harvinaisempi. Tähän liittyy yleensä korkea kuume ja voimakas sairaudentunne.

Akuuttia tulehdusta hoidetaan antibiooteilla, kroonista tulehduskipulääkkeillä ja kipukynnystä kohottavilla lääkkeillä sekä joskus eturauhasen liikakasvun hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.

Krooninen tulehdus liittyy monesti kylmettymiseen.

Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Tomi Pakarainen, Tampereen yliopistollinen sairaalasta.

X