Mökkinaapuruus voi olla myös lomailua puun ja kuoren välissä − Lukijat avautuvat: ”Toinen naapuri on mukava ja auttavainen, toinen koiravihaaja”

Seuran mökkikyselyyn vastanneet kokemuksistaan mökkinaapureista. Yksi naapuri osoittautui liian uteliaaksi kuin taas toisien kanssa järjestetään rapujuhlia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kyselyyn kertovat kokemuksiaan mökkinaapureista.

Seuran mökkikyselyyn vastanneet kokemuksistaan mökkinaapureista. Yksi naapuri osoittautui liian uteliaaksi kuin taas toisien kanssa järjestetään rapujuhlia.
Teksti:
Anni Niittylahti

Mökkinaapuri voi olla miellyttävä lisä lomailuun tai jopa piinallinen maanvaiva. Seuran kyselyyn 42 vastannutta kertoo kokemuksiaan mökkinaapuruudesta.

Yhteisiä rapujuhlia ja itse kasvatettuja perunoita

Tosinaan mökkinaapuruus voi johtaa vuosia kestävään ystävyyteen ja yhteisiin perinteisiin.

”Apua saa ja annetaan puolin ja toisin ja otetaan huomioon toisten mökkirauha, ei häiritä tarpeettomasti meluten tms. Yhteiset, iloiset rapujuhlat järjestetään nyyttikestiperiaatteella vuorotellen kunkin mökillä. Paljon hyvää ruokaa ja monenmoista juomaa tarjolla. Vuoro napsahtaa omalle kohdalle joka kuudes vuosi”, kertoo Ansku-nimimerkki.

Nimimerkki Mökkimummo MK kertoo, kuinka tapasi tulevat mökkinaapurinsa 1990-luvun alussa ulkomailla, mikä johti lopulta tontin ostoon uusien tuttavien mökin läheltä.

”Tapasimme mökkinaapurimme 90-luvun alussa sattumalta Kreetalla Haniassa lomaillessamme. Alussa vietimme muutaman vuoden juhannusta heidän mökillään. Muutamien vuosien päästä jo ostimme heidän takanaan myynnissä olevan tontin. Parhaita mökkinaapurien kanssa vietettyjä yhteisiä hetkiä ja retkiä.”

Riitu-nimimerkillä mökkinaapureina olivat pitkään hänen vanhempansa.

”Kun vanhempani elivät, he olivat mökkinaapureitani. Isä ja äiti olivat omin käsin raivanneet mökille tien ja rakentaneet useita mökkejä. Sain rakentaa oman mökkini perintömaille. Vanhempani olivat hyviä naapureita ja vietimme paljon aikaa yhdessä. Heitä on nyt ikävä, kun he ovat nukkuneet pois, mutta heidän kädenjälkensä ovat nähtävissä edelleen.”

Hyvään mökkinaapuruuteen riittää myös yksittäiset ystävälliset eleet. Sen osoittaa Turpo-nimimerkin vastaus Seuran kyselyssä.

”Naapurimökillä viettävät helsinkiläiset noin 30-vuotiaat, mukavat ihmiset kesää. Saimme heiltä muun muassa heidän kasvattamiaan Rosamunda-perunoita, oli tosi hyviä.”

Lue myös: Mervin ja Christianin mökki seilaa merellä: ”Emme halua matkustaa aina samaan paikkaan”

Kun mökkinaapuri on liian utelias, varasteleva tai koiria vihaava…

Usein mökkinaapureita ei ole lähimaillakaan tai heidän kanssaan ei juuri olla tekemisissä.

”Lähimmät naapurit ovat kilometrin päässä eikä heistä ole mitään haittaa, jos ei hyötyäkään”, kiteyttää Jatula-nimimerkillä kyselyyn vastannut henkilö.

Muutama kyselyyn vastannut kertoo ikävistä kokemuksistaan. Sillai-nimimerkkiä käyttävä henkilö ei ole nykyisten mökkinaapureiden kanssa paljoa tekemisissä, mutta näiden edeltäjästä hän kertoo ikävän muiston.

”Yksi edesmennyt varasteli. Nykyiset ok väkeä, luulisin, ei hirveästi olla tekemisissä.”

”Toinen naapuri mukava ja auttavainen. Toinen on koiravihaaja”, Ilves-nimimerkki kertoo.

”Yksi naapuri oli liian utelias. Toinen epäsiisti”, paljastaa puolestaan A-nimimerkki Seuran kyselyssä.

Jounin Erkki-isä suunnitteli mökin puiden lomaan niin, että luonto tuli lähes syliin. Vuonna 1958 mökkiä esiteltiin Suomi rakentaa -näyttelyssä.
Jounin Erkki-isä suunnitteli mökin puiden lomaan niin, että luonto tuli lähes syliin. Vuonna 1958 mökkiä esiteltiin Suomi rakentaa -näyttelyssä. © Sanna Liimatainen

Lue myös: Jouni jättää jäähyväiset kesämökilleen, josta tulee Seurasaaren museokohde: ”Rakkaimmaksi muistoksi jää lehvien kautta suodattuva pehmeä valo”

X