Esteetön koti helpottaa arkea – Hae korjausavustus muutostöihin

Esteetön koti syntyy järkeviä muutoksia tekemällä. Asunnon korjaamiseksi esteettömäksi ja turvalliseksi voi saada avustusta esimerkiksi ARAsta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarja Salo neuvoo, mistä saa apua kodin korjaamisessa seniorille sopivaksi.

Esteetön koti syntyy järkeviä muutoksia tekemällä. Asunnon korjaamiseksi esteettömäksi ja turvalliseksi voi saada avustusta esimerkiksi ARAsta.
Teksti: Tarja Salo

Esteetön koti on kenelle tahansa, nuorelle ja vanhalle, sopiva. Mutta niinhän se vain on, että esteettömyys ei ole tavallisten asuntojen ja pientalojen rakennusvaiheessa se tärkein asia.

Moni huomaa hiljalleen, että kodissa on hankala liikkua ja toimia: oviaukot ovat liian kapeita, kynnykset liian korkeita, pesuhuone liian ahdas, ammeeseen ei pääse turvallisesti, on liian paljon portaita. Näihin asioihin ei kiinnitä huomiota, kun jalka vielä nousee ja toimintakyky on hyvä. Mutta aikaa myöten nämä asiat alkavat vaivata, ja silloin pitää ryhtyä korjaustoimiin.

Asuntoa voidaan korjata, mutta muutto helpompaan asuntoon on myös hyvä vaihtoehto. Pitää olla itselleen rehellinen, luopua vanhasta ja muuttaa hyvissä ajoin sopivampaan asuntoon.

Täytä esteettömän asumisen tarkistuslista

Esteettömän asumisen asiantuntija on Vanhustyön keskusliitto. Vanheneminen.fi-sivuilta löytyy esteettömän asumisen tarkistuslista. Kun sen täyttää, tietää onko nykyinen asunto juuri sinulle sopiva.

Jos korjattavaa löytyy, korjausneuvoja käy läpi puhelimessa asukkaan tiedot ja asunnon halutun muutostarpeen.

Mikäli keskustelussa todetaan, että muutostöitä tarvitaan, sopii korjausneuvoja tapaamisen. Korjausneuvoja kartoittaa paikan päällä tilanteen, tekee mittaukset, selvittää muutostöiden vaihtoehdot ja niihin saatavat avustukset. Korjausneuvoja tekee hankkeen luonnospiirustukset, kustannusarvion ja laittaa avustushakemukset liikkeelle.

Eniten remontteja pitää tehdä pesutiloissa. Kun amme viedään pois, se jo helpottaa. Ahdas suihkukoppi ei ole hyvä vaihtoehto, vaan tasainen lattia ja avara suihkupaikka on turvallisin.

Kodin kynnykset voi tasoittaa, jolloin niihin ei kompastu. Kaiteita on hyvä laittaa moneen paikkaan.

Esteettömään asumiseen tehtävän remontin tekeminen onnistuu, mutta käytäntö vaihtelee sen mukaan, onko kyse omistusasunnosta tai vuokra-asunnosta. Ole ennen remonttia yhteydessä taloyhtiöön tai vuokranantajaan ja sovi mitä tehdään.

Saako kodin hissiin taloudellista avustusta?

Niin ihania kuin vanhat rintamamiestalot ovatkin, niissä asuminen senioreille käy aikaa myöden hankalaksi. Kerroksia on usein kolme, joten rappusia on paljon. Tiedän pariskunnan, joka asuu tällaisessa talossa. Pesutilat ovat kellarissa jyrkkien rappusten päässä. Asukkaat kulkevatkin pesulle ulkokautta, ja vintille nukkumaan on myös työlästä kiivetä.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa harkita muuttoa esteettömään asuntoon tai ottaa ok-talon ensimmäinen kerros niin sanotuksi selviytymiskerrokseksi.

Asunnon korjaamiseksi esteettömäksi ja turvalliseksi voi saada avustusta ARAsta. Avustuksen määrä on enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä korjaus­kustannuksista. Erityisestä syystä avustusta voidaan myöntää 70 prosenttia.

Avustusta voidaan myöntää hakijoille, jos kotitaloudessa asuvien tulot ovat määrättyjen tulorajojen tasolla tai alapuolella. Esimerkiksi kahden hengen taloudessa tulot saavat olla korkeintaan 3 400 euroa kuukaudessa.

Korjausavustus myös kerrostaloihin

Hissiä kaipaa myös moni kerrostalossa asuva. ARA avustaa hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin enintään 45 prosentilla hyväksytyistä kustannuksista. Osakkeenomistaja voi ottaa asian puheeksi taloyhtiössä.

Kerrostalossa alimpien kerrosten asukkaat usein vastustavat hissin rakentamista – eivätkä halua osallistua kustannuksiin – mutta yleensä sopuun päästään, sillä hissin rakentamisen kustannukset jyvitetään kerroksen mukaan. Tällöin ylimpien kerrosten omistajat maksavat enemmän kuin alimpien. Valtioavustuksen lisäksi myös jotkut kunnat myöntävät hissiavustusta kerrostaloon.

Mistä ammattitaitoiset remonttimiehet?

Remonttimiehistä liikkuu valtavasti juttuja, yleensä hurjia. Suurin osa tekijöistä on hyviä ja luotettavia. Mutta tarkkana kannattaa olla. Kysele siis muiden kokemuksia.

Kannattaa olla varovainen ovelle ilmaantuneiden remontti-ihmisten kanssa. He tulevat melkein väkisin sisälle ja tuputtavat palveluksiaan. Älä pane nimeäsi paperiin ennen kuin olet tutkinut tekijän taustat.

Pyydä vähänkin isompaan urakkaan useampi tarjous. Naapuruston kokemuksia kannattaa myös kuunnella. Huono sana leviää laajalti! Jos joudut vaikeuksiin remonttimiesten tekojen kanssa, saat siihenkin apua Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnasta.

Täältä löydät apua, neuvoa ja taloudellista tukea korjausavustuksen muodossa:

Lue lisää ikäasumisesta: Suomen omakotiliitto, Suomen Asumisen ApuVTKL Korjausneuvonta, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) / korjausavustukset.

Asiantuntijoina asuntoneuvos Raija Hynynen ympäristöministeriöstä ja korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso Vanhustyön keskusliitosta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/20.

Lue myös: Kotimyynnissä ikääntyneiden selustaa turvaa oikeustoimilaki – Härskeimmät myyjät kauppaavat täysin tarpeettomia remontteja

Lue myös: Markku Haapion omakotitalo on hyvän mielen huusholli, jossa korostuu isäntänsä sikamainen keräilyvimma

Yläkerrassa Markku lukee iltaisin romaaneja ja sarjakuvia.

Yläkerrassa Markku lukee iltaisin romaaneja ja sarjakuvia. © Katri Lehtola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X