Voiko eläkkeellä hakeutua vielä töihin? Nämä ovat eläkeläisen vaihtoehdot

Yhä useampi eläkeläinen hakeutuu uusiin töihin ainakin osa-aikaisesti. Tarja Salo kannustaa pohtimaan eri vaihtoehtoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eläkeläinen voi valita, mitä tekee, milloin ja kuinka paljon.

Yhä useampi eläkeläinen hakeutuu uusiin töihin ainakin osa-aikaisesti. Tarja Salo kannustaa pohtimaan eri vaihtoehtoja.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Olen päässyt elävänä eläkkeelle ja voin hyvin. Nyt eläkeläisenä joutenolo vähän tympii, joten voisin palata töihin. Voiko eläkkeellä hakeutua vielä töihin? 

Eläkkeellä töistä saatu palkka ei pienennä eläkettä

Et todellakaan ole ainut, joka haaveilee eläkkeellä töihin paluusta. Valtiovalta toitottaa, että töitä pitäisi tehdä mahdollisimman pitkään. Itse asiassa yhä useampi eläkeläinen hakeutuukin ja pääsee töihin, ei välttämättä samoihin kuin mistä lähti eläkkeelle, mutta töihin joka tapauksessa.

Tietyillä aloilla, kuten terveydenhoidossa, on kova pula työvoimasta. Yhä pienemmät ikäluokat tulevat työelämään, joten eläkeläisten apukäsiä tarvitaan. Eläkeläinen voi valita, mitä tekee, milloin ja kuinka paljon.

Työssä olevan eläkeläisen kokonaisveroaste nousee, jos kokonaistulo nousee. Verottaja siis haukkaa lisäansioista omansa. Eläkkeellä töistä saatu palkka ei pienennä eläkettä, hyvä juttu sekin.

Lue myös: Ryhdy yrittäjäksi eläkkeellä – Eila Kaijärvi-Pekkola, 78, perusti yrityksen 67-vuotiaana: ”Haluan jatkaa yritystä, koska työ on mielekästä”

Eläkkeellä töihin – ryhtyisitkö kevytyrittäjäksi?

Yksi vaihtoehto on perustaa toiminimi ja tehdä töitä kevytyrittäjänä. Se ei vaadi paljon byrokratiaa.

Työyhteisön merkitys on suuri, sen puute ahdistaa monta eläkeläistä. Osa-aikainenkin työ korjaa tämän puutteen. Raha ei siis ole ainut motiivi hakeutua töihin. Saat mielekästä tekemistä ja lisäansioita. Yhteiskunta saa verotuloja ja työnantaja osaavaa työvoimaa. Kaikki voittavat!

Asiantuntijoina työkykyjohtaja Kristiina Halonen Ilmarisesta, kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta ja erikoistutkija Mervi Ruokolainen Työterveyslaitokselta.

Lue myös: Osittainen vanhuuseläke – Nämä vaihtoehdot OVE-eläke mahdollistaa 61 vuotta täyttäneille

Tarja Salo

Tarja Salo neuvoo, että jos elämäntilanne joustaa, voi osittainen vanhuuseläke olla hyvä vaihtoehto. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X