Milloin eläkkeelle pääsee? Entä miten eläkettä haetaan? Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos – Näin hoidat asiat helposti

Eläkkeelle lähtöön liittyvistä asioista ei tarvitse hermostua. Asiat voi hoitaa helpoiten sähköisesti netissä, ja apua saa monesta paikasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarja Salon mukaan eläkkeelle lähtöön liittyvät asiat eivät ole monimutkaisia. ”Ne voi hoitaa kätevästi netissä tai kysyä neuvoa Eläketurvakeskuksesta.”

Eläkkeelle lähtöön liittyvistä asioista ei tarvitse hermostua. Asiat voi hoitaa helpoiten sähköisesti netissä, ja apua saa monesta paikasta.
Teksti: Tarja Salo

Ennen vuotta 2017 ja suurta eläkeuudistusta eläkkeelle pääsivät kaikki 63-vuotiaana. Nyt kullekin ikäluokalle on oma ikäluokan alin yleinen eläkeikä.

Jos olet syntynyt vuonna 1957, joten pääset eläkkeelle, kun olet 63 vuotta ja yhdeksän kuukautta vanha. Syntymävuotesi vaikuttaa siis siihen, milloin voit jäädä vanhuuseläkkeelle.

Julkisella sektorilla on edelleen henkilökohtaisia ja ammatillisia eläkeikiä.

Eläkkeelle pääsyn nykyperiaatteet

Tässä nykysysteemin mukaiset eläkkeelle pääsyn periaatteet: Vuonna 1955 ja sitä myöhemmin syntyneillä vanhuuseläkeikä nousee tasaisesti kolme kuukautta vuodessa, kunnes saavutetaan 65 vuoden ikä.

Alin vanhuuseläkeikä on: syntymävuosi 1955/63 v 3 kk, 1956/63 v 6 kk, 1957/63 v 9 kk, 1958/64 v, 1959/64 3 kk, 1960/64 v 6 kk, 1961/64 v 9 kk.

Vuonna 1962–64 syntyneiden vanhuuseläkeiän alaraja on 65 vuotta. Jos olet syntynyt vuonna 1965 tai sen jälkeen, eläkeikäsi sidotaan elinajan odotteeseen. Ikäraja nousee vuosittain enintään kahdella kuukaudella vuodesta 2030 alkaen.

Lue myös: Pohditko jo eläkkeelle jäämistä? Varaudu elämänmuutoksen ja keskity iloa tuottaviin asioihin: ”Elä omaa elämääsi, älä toisten – opettele sanomaan ei”

Eläkkeelle jääminen ei ole käytännössä vaikeaa

Vaikka eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, se ei ole vaikeaa. Asian tutkimisessa ja hoitamisessa auttaa netti. Kannattaa tutustua Työeläke-sivustoon. Siellä on valtavasti asiaa, selkeästi ja niin, että tavallinenkin ihminen ymmärtää.

Työeläke-sivustolla voit tarkistaa helposti eläkeikäsi. Valitse vain syntymävuotesi ja syntymäkuukautesi. Ja siinä se on, alin eläkeikäsi. Samalla näet elinajanodotteen mukaisen eläkkeellä oloaikasi eli arvioidut elinpäiväsi. Siihen voi uskoa tai sitten ei!

Palkkatöissähän ja työsuhteessa voit olla, vaikka sinulle jo maksetaan eläkettä. Palkka ei vaikuta eläkkeeseen. Vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä eläkkeen karttuminen loppuu 68-vuotiaana. Vuonna 1958-61 syntyneillä karttuman yläikäraja on 69 vuotta, vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä 70 vuotta.

Eläkeläisen työpanosta tarvitaan nykyisin aika monessa hommassa, joten mene töihin, jos huvittaa, jaksat ja olet työkykyinen. Lisäansio eläkkeen päälle on aina tervetullut.

Miten sitä eläkettä sitten haetaan?

Nyt vain kaikessa rauhassa eteenpäin kohti vapautta ja uutta elämänvaihetta.

Ensimmäiseksi sinun kannattaa etsiä laatikoista työeläkeotteet, joita olet saanut pitkin työssäoloaikaa, ennen kolmen vuoden välein ja 60 vuodesta lähtien joka vuosi.

Julkisella sektorilla ei työeläkeotetta lähetetä kolmen vuoden välein, vaan otteen voi tarkistaa sähköisestä palvelusta tai sen voi pyytää Kevasta.

Työeläkeotteesta näkyy, mikä on sinun työeläkeyhtiösi. Niitä ovat muun muassa Elo, Varma ja julkisen sektorin Keva.

Työeläkeotteesta näkyy yhtiön yhteystiedot eli palvelunumerot ja nettiosoite. Siispä ota yhteyttä omaan työeläkeyhtiöösi ja kysy rohkeasti, mikä sinua askarruttaa. Ennen eläkkeelle lähtöä pitää irtisanoutua työstään.

Voit tehdä eläkehakemuksen netissä tai perinteisesti paperilomakkeella, jonka saat eläkeyhtiöstäsi tai Kelasta.

Eläkehakemus kannattaa tehdä ennen eläkkeelle jäämistä

Jos sinulla on yleistä kysyttävää eläkkeelle siirtymisestä, voit soittaa myös Eläketurvakeskukseen p. 029 411 2110. Sieltäkin saat paperilomakkeita. Hakemuksen voit palauttaa eläkeyhtiöösi, Kelaan tai Eläketurvakeskukseen.

Jos teet eläkehakemuksen paperilomakkeella, se on hyvä tehdä pari kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä. Mutta jos teet hakemuksen netissä, riittää pari viikkoa. Tarkista aika omasta eläkeyhtiöstäsi.

Hakemus ei ole monimutkainen, sen täyttämisestä selviää hyvin. Tärkeää on oikea tilinumero!

Tieto eläkkeestäsi menee myös verottajalle, joten siitäkään ei tarvitse huolehtia.

Veroprosenttia kannattaa kuitenkin eläkepäätöksen saamisen jälkeen vilkaista, että se on oikea.

Lue myös: Tulojen romahdus pelottaa – Miten eläkkeelle jäävä voi välttää talousahdingon?

Palkka pieneni, pieneneekö myös eläke?

Nykysysteemin mukaan jokainen työvuosi sellaisenaan kerryttää eläkettä. Jos siis viimeisinä työvuosina palkka alenee ja palkkakertymä on siis pienempi, se ei pudota aikaisempien vuosien kertymää, ne säilyvät ennallaan. Kukin vuosi tuottaa eläkettä.

Jos olet ollut työttömänä viimeiset vuodet eli pitkäaikaistyötön, vanhuuseläkkeesi ikäraja on tarkentunut.

Työttömyysetuuksista kerrotaan myös työttömyyskassojen yhteisjärjestöjen TYJ-sivuilla.

Lue myös: Jorma Uotinen, 69, ei halua jäädä eläkkeelle: ”En ole ihminen, joka osaisi jäädä paikoilleen”

Asiantuntijana palvelupäällikkö Pirjo Koponen Eläketurvakeskuksesta ja erityisasiantuntija Jaana Hämäläinen Kevasta.

"En ole ihminen, joka osaisi jäädä paikoilleen", kertoo Jorma Uotinen.

”Taiteilija on taiteilija niin kauan kun riittää jotain ajatusta ja ideaa”, kertoo Jorma Uotinen. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Artikkeli on julkaistu ensikerran Vivassa 3/2020.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X