Tulojen romahdus pelottaa - Miten eläkkeelle jäävä voi välttää talousahdingon?

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Hyvät neuvot ovat tarpeen, kun elämäntilanne muuttuu esimerkiksi eläkkeelle jäämisen vuoksi ja tulot vähenevät.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harjoittele eläkkeellä oloa etukäteen.

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Hyvät neuvot ovat tarpeen, kun elämäntilanne muuttuu esimerkiksi eläkkeelle jäämisen vuoksi ja tulot vähenevät.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Kaikki muutokset, kuten eläkkeelle jääminen sotkevat elämän toviksi, kaikilla. Ylivelkaantuneita on paljon, maksuhäiriöitä on eläkeläisillä enemmän kuin koskaan, ja syitä on monia: seniorikansalaisia on entistä suurempi joukko, ja velkaa otetaan entistä enemmän.

Eläke on noin 60 prosenttia palkasta

On karu tosiasia, että eläke on todella paljon pienempi kuin palkka, noin 60 prosenttia. Keskieläke on likimain 1 600 euroa. Eläkkeen pienuus tulee monelle yllätyksenä, vaikka tulevan eläkkeen saa helposti selville työeläkkeen-verkkosivuilla.

Kannattaa ehdottomasti hyvissä ajoin selvittää eläkkeen suuruus vai pitäisikö sanoa pienuus. Kun tuleva tienesti on selvillä, voi alkaa suunnitella uutta eläkeläiselämää. Jostain pitää luopua, mutta jotain hyvää, kuten vapauden saa tilalle.

Avoimuus auttaa raha-asioissa

Kun on kyse rahasta, ensimmäinen asia avioparien ja perheen kesken on avoimuus. Rahasta pitää puhua rehellisesti ja suoraan.

Aviopuolisot eivät saa salata rahojensa käyttöä, se on julmaa ja loukkaavaa. Jos toinen puolisoista ottaa huoletta pikavippejä tai käyttää muita kepulikonsteja eikä kerro niistä puolisolleen, se on kamalaa.

Olkaa siis avoimia, raha ei saa olla mikään kielletty puheenaihe. Yhdessä selviää kiperimmistäkin paikoista ja rahahuolista.

Koko perheen eli lastenkin on hyvä tietää vanhempiensa taloudenpidosta, ettei tule mitään ikäviä yllätyksiä.

Ennakoi ja säästä ennen eläköitymistä – älä turvaudu pikavippeihin!

Hyvä neuvo on laittaa rahaa säästöön jo hyvissä ajoin, useita vuosia ennen eläköitymistä.

Ennen rahaa laitettiin säästötilille, mutta nyt korot ovat olemattomat, joten on hyvä valita jokin toinen tapa kuten vaikka indeksirahasto. Oma pankki auttaa näissä asioissa, eli kysy neuvoja rohkeasti.

On elämänvaihe mikä tahansa, on tärkeää pysyä pois vikavipeistä. Niitä tarjotaan ja tyrkytetään, ja niihin on kovin helppo tarttua. Mutta se on tuhon tie. Jos sähköpostiin tulee näitä lainatarjouksia, siirtäkää ne saman tien roskapostiin.

Pikavippien kirouksena on, että niitä tarjoavat houkuttelevat valitsemaan liian pienen kuukausierän. Näin laina ei lyhene juuri ollenkaan. Velanmaksun kuukausierä riittää vain korkoon ja muihin kuluihin. Lainasta tulee siis loppujen lopuksi todella kallis.

Kamalinta on, jos ottaa lisää pikalainaa entisten lainojen maksuun. Lainaa ei koskaan saa eikä kannata maksaa lainalla.

Arki rullaa, kun elää varojensa mukaan

Talousahdinko ei uhkaa, jos elätte varojenne mukaan. Maksakaa ensin asumiskulut ja sähkö, sitten ruoka, lääkkeet, puhelin ja auto, jos sen käyttö on välttämätöntä. Näin arki pyörii normaalisti.

Kun rahaa on käytössä entistä vähemmän, siihen pitää sopeutua. On vähennettävä kulutusta ja jätettävä hankinnat pois.

Eläkkeellä sitä huomaa, miten hyvin sitä pärjää ilman viimeisiä kotkotuksia. Ihminen tulee toimeen aika vähällä. Asunto- ja autolainat pitää hoitaa asiallisesti, jos niitä vielä on.

Uutta lainaa ei kannata ottaa, jos ei ole ihan pakko. Luottokorttia ei tarvitse leikata kahtia, vaan sitä voi käyttää harkitusti vaikka vain matkoilla. Kunhan sitten maksaa luottokorttilaskut ajallaan.

Eläkeläiselämää voi harjoitella ennakolta

On hyvä harjoitella eläkeläiselämää etukäteen. Eläkää vaikka kuukausi niillä tuloilla, joilla teidän pitää elää, kun olette eläkkeellä. Jo siinä ajassa totuus paljastuu, mihin rahat riittävät.

Taloutenne pysyy kunnossa, jos esimerkiksi kirjaatte ylös kaikki menonne ja maksunne.
Voitte tehdä kirjapidon ruutuvihkoon, tietokoneella exeliin, oman pankkinne applikaatioon tai vaikkapa Takuusäätiön penno.fi-sivustolle.

Tärkeintä on, että kaikki menot, kulut ja maksut kirjataan ylös. Turha optimismi katoaa hetkessä, kun näette mihin rahat riittävät.

Asiantuntijoina viestintäpäällikkö Minna Mattila Takuusäätiöstä ja hankekoordinaattori Erkki Ukkola Marttaliitosta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Tiesitkö, että…

Takuusäätiöllä ja Marttaliitolla on yhteinen Rahat riittää! -hanke. Siinä kehitetään uusia keinoja ja välineitä kotitalouksien talousosaamisen vahvistamiseksi sekä talous- ja velkaongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Eläkkeelle siirtyvien kannattaa tutustua: martat.fi.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE (fine.fi) neuvoo kuluttajia vakuutus-, pankki- ja sijoitustoiminnan ongelmatilanteissa sekä ratkaisee niihin liittyviä valitusasioita. Palvelu on maksutonta.

Kelan verkkoasiointipalvelussa (kela.fi) voit hakea lähes kaikkia Kelan etuuksia, lähettää hakemuksen liitteet, ilmoittaa muutoksista, muuttaa tilinumeroa, tarkistaa, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta maksetaan ja koska maksupäivä on.

X