Jorma Uotinen, 69, ei halua jäädä eläkkeelle: ”En ole ihminen, joka osaisi jäädä paikoilleen”

Tanssija-koreografi Jorma Uotinen, 69, on tänä vuonna monessa mukana. Talent Suomi -ohjelman tuomaristossa istuva Uotinen arvostaa tavanomaisuuden yläpuolelle kohoavaa taitoa ja tunnetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Taiteilija on taiteilija niin kauan kun riittää jotain ajatusta ja ideaa", kertoo Jorma Uotinen.

Tanssija-koreografi Jorma Uotinen, 69, on tänä vuonna monessa mukana. Talent Suomi -ohjelman tuomaristossa istuva Uotinen arvostaa tavanomaisuuden yläpuolelle kohoavaa taitoa ja tunnetta.
Teksti: Linda Martikainen

Taiteilija Jorma Uotinen ei mieti eläkkeelle jäämistä.

Tuomaroit Talent Suomi -ohjelmaa. Mitä on luvassa?

Huikea show tietenkin! Tulemme näkemään monenlaisia talentteja laidasta laitaan. Osallistuin aikoinaan Porissa Hyppy huipulle -kilpailuun eli kyllä näitä talenttikilpailuita on ollut jo minunkin lapsuudessani ja nuoruudessani. Tulin siinä kisassa silloin toiseksi osallistumalla lausuntasarjaan.

Millaista talenttia arvostat?

Sellaista mikä menee keskinkertaisen ja tavanomaisen yläpuolelle. Mukana pitää olla älyä, tunnetta ja taitoa. Tunne on hyvin tärkeä. Sen täytyy välittyä esityksestä. Olen sillä tavalla herkkä, että minulla nousee aina ihokarvat pystyyn jos jokin juttu on hyvä.

Mitä menestyminen tarkoittaa sinulle?

Julkisuus ja huomio eivät aina välttämättä ole merkki menestyksestä, vaikka hyvin helpostihan me ajattelemme niin. Esiintyjän täytyy määritellä menestys itselleen ja oppia tunnistamaan missä on onnistunut.

Täytät kesällä 70 vuotta ja olet mukana nyt monessa telkkarijutussa. Onko se yllättänyt?

No kyllä on. Olen saanut olla alusta asti mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, mutta nyt sen jälkeen on tullut muitakin ohjelmia. Luulen, että kun Maria Veitola oli luonani kylässä, se avasi jotain sellaista uutta puolta itsestäni katsojille, jota he eivät aikaisemmin tunteneet.

En ole ihminen, joka osaisi jäädä paikoilleen. En todellakaan mieti eläkkeelle jäämistä. Taiteilija on taiteilija niin kauan kun riittää jotain ajatusta ja ideaa.

Mitä muuta tämä vuosi tuo tullessaan?

Nyt seuraavaksi menee vajaa kuukausi yhdessä oopperatuotannossa. Sitten teen Tamminiemeen uuden tuotannon Uotinen goes Kekkonen ja sen jälkeen huhtikuussa menen Kairon oopperataloon tekemään yhden tanssijutun. Omia konsertteja on luvassa ja lisäksi syksyksi laajempi 70-vuotiskonserttikiertue. Joulukuulle asti on hommaa kertynyt. Olen onnellinen mutta ällistynyt, että miten tämä nyt näin meni.

Miten rentoudut, Jorma Uotinen?

Nautin omasta ajasta ja yksinolosta. Nautin hetkistä, jolloin en suorita mitään. Minulla on erittäin hyvä nukahtamisen kyky. Yksi tanssijakollega sanoi kerran, että minulla on lehmän hermot kun otin hälyn keskellä torkut.

Lue myös: Jorma Uotinen on ollut erikoisuudentavoittelija nuoresta saakka: ”Rohkeus on häpeän voittamista”

Lue myös: Isättömänä kasvanut Jorma Uotinen: ”Olen kaivannut isää koko elämäni”

X