Energiaremontti pienentää asumisen kustannuksia – Näin Ilkka Hiiro korvasi öljylämmityksen ja säästää nyt noin 2 750 euroa vuodessa

Energiakriisi nostaa pientaloasujien sähkölaskuja tuntuvasti. Energiaremontin jälkeen Ilkka Hiiron omakotitalossa sähkön kulutus on pudonnut noin kolmekymmentä prosenttia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nurmijärven Klaukkalassa asuva Ilkka Hiiro luopui fossiilisesta öljylämmityksestä ja teetti energiaremontin omakotitaloonsa.

Energiakriisi nostaa pientaloasujien sähkölaskuja tuntuvasti. Energiaremontin jälkeen Ilkka Hiiron omakotitalossa sähkön kulutus on pudonnut noin kolmekymmentä prosenttia.
Teksti:
Jukka Vuorio

Suomalaisissa omakoti- ja paritaloissa on viime vuosina remontoitu aiempaa enemmän, kun koronapandemia sai ihmiset kiinnittämään huomionsa kotioloihinsa. Nyt remontoidaan, taas.

”Energiakriisin myötä energiaremonttien määrä on noussut”, kertoo Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Energiaremontteja tehdään sähkön hinnan nousun takia, vaikka samaan aikaan markkinat käyvät niin kuumina, että pulaa on ollut sekä osaavasta työvoimasta että materiaaleista.

”Osa kotiaan remontoivista ja laiteuudistuksia tekevistä on siksi voinut joutua odottamaan pitkäänkin. Kiinnostusta on ollut erilaisiin lämpöpumppuratkaisuihin, aurinkoenergian hyödyntämiseen ja talon peruskorjaukseen, kuten lisäeristämiseen ja ikkuna- ja oviremontteihin.”

Nurmijärven Klaukkalassa asuva Ilkka Hiiro halusi luopua fossiilisesta öljylämmityksestä, ja löysi sähköä ja euroja säästävän ratkaisun ilma-vesilämpöpumpusta, jonka automatiikkaan ja digitaalisuuteen hän on tyytyväinen. © Tommi Tuomi

Ilkka Hiiro löysi öljylämmityksen tilalle sähköä ja euroja säästävän ratkaisun ilma-vesilämpöpumpusta, jonka automatiikkaan ja digitaalisuuteen hän on tyytyväinen. © Tommi Tuomi

Öljylämmityksen tilalle ilma-vesilämpöpumppu

Lokakuussa 2021 oli jälleen aika tilata lisää lämmitysöljyä, jolloin Nurmijärven Klaukkalassa asuva Ilkka Hiiro ryhtyi miettimään, että kannattaako se enää. Jo ennen energiakriisiäkin öljyn hinta oli ollut vakaassa nousussa.

”Otin selvää, voiko ELY-keskukselta saada tukea öljystä eli fossiilisesta energiasta luopumiseen. Kun kävi ilmi, että se tosiaan on mahdollista, ryhdyin kilpailuttamaan firmoilla energiaremonttia.”

Talon alkuperäinen energiaratkaisu on lämmitysöljy, jonka korvaajaksi Hiiro hankki ilma-vesilämpöpumpun. Sen sai kiinni vanhaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, mikä oli selkeä etu.

Hiiro halusi remontin toteuttajaksi yrityksen, joka pystyisi hoitamaan kaiken remonttiin liittyvän.

”Ajattelin, että jos haen satasten säästöä siitä, että eri firmat hoitavat eri osia remontista, voi lopputulos pahimmillaan olla se, että kukaan ei ota vastuuta kokonaisuudesta.”

energiaremontti toi ilma-vesilämpöpumpun taloon

Omakotitalon energiaremontti maksaa itsensä takaisin energiakulusäästöinä neljässä vuodessa Ilkka Hiiron mukaan. © Tommi Tuomi

Energiaremontti oli 15 000 euron investointi

Pohdinnat energiajärjestelmän vaihtamisesta Ilkka Hiiro aloitti syyskuussa, ja seuraavan kuun aikana energiaremontti oli valmis. Hintaa järjestelmän vaihtamisesta kertyi kaikkiaan noin 15 000 euroa, mikä sisältää asuinneliöiden lisäksi myös autotallin lämmityksen.

Hiiro saa ainakin tulevaan kesään 2023 saakka nauttia edullisesta energiasta, koska hänellä on siihen asti voimassa sähkösopimus, jossa kilowattitunnin hinta on siirtomaksuineen 12,5 senttiä.

Säästöä sähkölaskussa 2 750 euroa vuodessa

Tarkat suunnitelmat ennen remonttia tehnyt Hiiro on laskenut, että uusi järjestelmä maksaa itsensä takaisin energiakulusäästöinä neljässä vuodessa.

Energiaremontti on tehnyt Hiiron tyytyväiseksi. Talon sähkönkulutus vaihtelee vuodenajasta eli lämpötilasta riippuen, mutta kaikki on toiminut niin kuin hän on olettanutkin. Uuden järjestelmän hän on laskenut tuovan säästöä 2 750 euroa vuodessa.

”Sähkön kulutus on pudonnut remontin jälkeen noin kolmekymmentä prosenttia, ja öljykustannukset ovat tietysti jääneet kokonaan pois. Automatiikka, kauko-ohjaus ja matkapuhelinsovellus ovat pitäneet touhun hyvin huolettomana.”

Lue myös: Eurooppalainen sähköpörssi ailahtelee mutta takaa jatkossa edullisempia energiahintoja – Luopumisen sijaan asiantuntija lisäisi sähkönsiirtoverkkoja

X