Käytetty tietokone kiinnostaa – Halvempi kierrätystietokone on järkevä ja turvallinen hankinta, kun huomioit ostajana nämä seikat

Asianmukaisesti kunnostettu kierrätystietokone säästää rahaa ja ympäristöä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Verkkokauppa.com

Asianmukaisesti kunnostettu kierrätystietokone säästää rahaa ja ympäristöä.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Laadukkaalla käytetyllä tietokoneella on usein jäljellä lähes yhtä monta käyttövuotta kuin muodikkaalla uudella. Käytetty on silti monesti paljon huokeampi. Lisäksi se säästää arvokkaita luonnonvaroja, ja hiilijalanjälki on pienempi kuin uudella.

Käytetyssä voi piillä vikoja, joita etenkään maallikko ei huomaa. Harkinnan arvoinen on siksi ainoastaan sellainen käytetty tietokone, jonka asiantuntija on huolellisesti tarkastanut ja kunnostanut. Laite pitää esimerkiksi puhdistaa ja testata, ja osia pitää tarvittaessa uusia.

Erityisen houkuttelevia ovat vaativaan yrityskäyttöön suunnitellut modulaariset tietokoneet, joita myydään käytettyinä yllättävän edulliseen hintaan. Niihin saa varaosia, huoltaminen ja päivittäminen on edullista.

Monet kuluttajalaitteet päätyvät turhan pian elektroniikkaromuksi, koska korjaaminen ja päivittäminen on lähes mahdotonta tai kallista.

Käytetty tietokone takuulla ja palatusoikeudella

Käytetty tietokone on turvallisinta ostaa luotettavalta yritykseltä, jolta saa pitkän takuun ja riittävän koekäyttöajan palautusoikeudella. Laki takaa yritykseltä ja ammatinharjoittajalta ostetulle tuotteelle kuluttajansuojan. Riitatapauksessa viranomaiset auttavat. Yksityishenkilöiden välistä kauppaa kuluttajansuoja ei koske.

Selvitä kaupan ehdot tarkasti etukäteen. Käytetylle tietokoneelle saa usein vuoden tai jopa pitemmän takuun ja 14–60 päivän perumisoikeuden, rahat takaisin.

Palauttamisesta voi koitua kustannuksia. Ota ongelmista yhteys kauppiaaseen viivytyksettä. Sovi asioista aina kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla, ja säilytä kirjeenvaihto.

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Huokea vaihtoehto Windowsille

Viestittele, katsele Areenaa ja hoida pankkiasiat turvallisella Chromebookilla, jonka opit helposti. Googlen ilmaiset sovellukset toimivat asentamatta, haittaohjelmat ovat harvinaisia, ja päivitykset saa automaattisesti.

Chromebook hyväksyy puhelimen Android-sovellukset, mutta Windows-­ohjelmat eivät toimi.

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14:ssä on tarkka ­kosketusnäyttö. Tehdasuusi laite maksaa noin 280 e.

© Taitonetti.fi

© Taitonetti.fi

Kompakti pöytäkone

Surffaa netissä, katsele elokuvia, muokkaa valokuvia ja hoida pankkiasiat. Liitä minitietokone televisioon edullisella johdolla.

HP Elitedesk 800 G2 dm maksaa 279 e, hiiri ja näppäimistö 19 e.

© Grenius.fi

© Grenius.fi

Perusläppäri

Viestittele, lue verkkolehdet, katsele Areenaa ja hoida arkiset viranomais- ja pankkiasiat. Huokean perusläppärin näytön kuva voisi olla sävykkäämpi.

Fujitsu Lifebook E734 13,3 maksaa noin 260 e.

© kannettavatietokone.fi

© kannettavatietokone.fi

Laadukas näyttö

Muokkaa valokuvat ja nauti valokuvien ja elokuvien täyteläisistä väreistä. Viestittelet ja näppäilet jopa hämärässä taustavalaistulla näppäimistöllä.

Fujitsu Lifebook E746 14 maksaa 329 e.

© Taitonetti.fi

© Taitonetti.fi

Helppo ja ketterä

Nappaa 1,3-kiloinen läppäri mukaan olkalaukkuun. Viestittele ja selaa verkkoa missä vain. Perusohjelmat on asennettu valmiiksi. Laitteessa on 4g-valmius.

HP Elitebook 820 G3 maksaa 349 e.

© Taitonetti.fi

© Taitonetti.fi

Iso näyttö

HP Probook 650 G2 15,6 -läppärin reilun kokoisesta ruudusta saa selvää vaivatta. Hyvät perusohjelmat on asennettu valmiiksi. Laite painaa 3 kiloa.

HP Probook 650 G2 maksaa 359 e, ja sille saa vuoden takuun.

© Taitonetti.fi

© Taitonetti.fi

Ei vain pelaamiseen

Useat tietokonepelit, valo­kuvien muokkaus ja monet vaativat tehtävät toimivat sulavasti 519 e maksavassa Greenix 800 G2 sff i5:ssä. Tallennus­tilaa on reilusti. Liitä tv:hen tai hanki näyttö.

Juttu julkaistu Viva-lehden numerossa 8/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X