Kaj Chydenius kirjoitti usein laulun päivässä: ”Isä todella rakasti työtään” – Näin poika Jussi Chydenius ja kollega Minja Koski muistelevat

Kaj Chydenius tunnetaan lukuisista klassikoksi muodostuneista lauluistaan. Hän oli tuottelias muusikko elämänsä loppuun asti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaj Chydenius on tuhansien laulujen mies. Hänen rakastetuimpiin sävellyksiinsä lukeutuu Jos rakastat, Kalliolle kukkulalle ja Nuoruustango.

Kaj Chydenius tunnetaan lukuisista klassikoksi muodostuneista lauluistaan. Hän oli tuottelias muusikko elämänsä loppuun asti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Muusikko Kaj Chydenius (1939–2024) oli yksi Suomen työteliäimpiä lauluntekijöitä. Hän pysyi aktiivisena koko elämänsä ajan.

”Isä todella rakasti työtään, se on isoin asia, mikä piti hänet liikkeessä. Hän soitti joka päivä, lähes loppuun asti. Useimpina päivinä syntyi vähintään laulu päivässä. Hän oli erittäin tuottelias”, säveltäjän poika, Rajattomat ja Don huonot -yhtyeistä tunnettu Jussi Chydenius kertoo.

Chydeniuksella oli merkittävä runokokoelma, mutta runoilijat myös lähettivät hänelle tekstejä. Inspiroivimmille teksteille Chydenius etsi sävelet. Kaj nautti prosessin jokaisesta osuudesta: laulujen kirjoittamisesta, laulajien kanssa harjoittelemisesta ja esittämisestä.

Vielä vuoteen 2023 Chydenius esitti laulujaan konserteissa. Hän kuoli lauantaina 20. päivä kotonaan, perheensä ympäröimänä.

”Jonkun aikaa oli tiedossa, että näin saattaa käydä. Olihan hän jo iäkäs ihminen. Hän nukkui pois rakkaittensa ympäröimänä. Se meni niin kauniisti kuin kuoleman hetki voi.”

”Isä tykkäsi vitsailla” – Kaj Chydenius oli myös innokas penkkiurheilija

Jussi Chydenius sanoo, että peri veljensä kanssa isänsä huumorintajun.

”Isä tykkäsi vitsailla. Erityisesti sanaleikit olivat hänen sydäntään lähellä. Muistan lapsuudesta asti, kuinka sanoja on väännelty. Läheisten kannalta käy sääliksi, kun joskus on vaikea olla vääntelemättä sanoja ja keksiä hauskuuksia. Se on selvästi isäni peruja.”

Vuonna 2009 Kaj ja Jussi Chydenius juhlivat Linnan juhlissa Suomen itsenäisyyttä. © Pekka Nieminen / OM-arkisto

Toinen asia, josta Kaj Chydenius nautti, oli penkkiurheilu. Poika muistaa, kuinka esimerkiksi yleisurheilu ja hiihto yhdistivät heitä lapsuudesta asti.

”Aina kun oli jotkut isot urheilukisat, niin niitä katsottiin. Isäni ei sinänsä ollut kovin urheilullinen, en muista montaakaan kertaa nähneeni hänen juoksevan, mutta urheilua seurattiin.”

Suosikkiaan Jussi Chydenius ei pysty isänsä mittavasta laulukatalogista valita. Muistoihin liittyy myös hänen äitinsä Kaisa Korhonen, joka lauloi niitä lauluja.

”Niin moniin lauluihin liittyy omakohtaisia kokemuksia lapsuudesta asti. Äitinikin lauloi paljon niitä lauluja. Merkittäviä lauluja on aivan liikaa, että voisi vain yhden valita.”

Minja Koski ammensi oppeja säveltäjältä: ”Äärimmäisen hauska ja vaativa kollega”

Kaj Chydenius teki valtavasti töitä lahjakkaiden nuorten laulajien kanssa. Yksi heistä oli näyttelijä, muusikko Minja Koski, joka tekee musiikkia taitelijanimellä M. He työskentelivät ensimmäisen kerran yhdessä vuonna 2009.

”Hän oli äärimmäisen hauska ja vaativa kollega. Opin häneltä todella paljon tekstinkäsittelystä, ihmisyydestä, elämästä ja säveltämisestä. En olisi lauluntekijä ilman Kaj’n kannustusta, lämpöä ja esimerkillistä ahkeruutta. Hän sävelsi joka päivä ja otin siitä vaikutteita.”

Kaj Chydenius tuki nuoria taiteilijoita koko ikänsä. Hän opetti useille sukupolville laulun salat. © Ari Heinonen / OM-arkisto

Koski uskoo, että nuorten kanssa työskenteleminen oli Chydeniukselle tärkeää siksi, että perintö jatkuisi ja seuraavatkin sukupolvet oppisivat käsittelemään runoa.

Harjoituksissa Chydenius kiinnitti erityisen paljon huomiota laulajan artikulaatioon. Ennen harjoituksia teksteihin, joista Chydenius keskusteli paljon laulajien kanssa. Koski kirjoitti nuotteihin ylös Kaj’n ajatuksia.

”Hän kohtasi nuoren tasavertaisena kollegana, mikä oli ainutlaatuista. Tuntui äärimmäisen tärkeältä, että hän jaksoi aina opettaa uusia laulajia laulamaan.”

Koira mukana harjoituksissa

Yhdeksi tärkeimmistä luonteenpiirteistä Chydeniuksesta puhuttaessa Koski nostaa huumorintajun. Vaikka säveltäjä osasi olla vaativa, hän oli myös sanaleikkejä rakastava humoristi. Kosken rakkaimpiin muistoihin lukeutuvat yhteiset harjoitukset.

”Koirani Riepu oli mukana ja lepäsi yleensä Kaj’n jalkojen juuressa. Riepua piti pikkaisen siirtää, että Kaj pystyi käyttämään pianon pedaaleja.”

Minja Koski sai tietää Chydeniuksen kuolemasta ennen konserttiaan. Hän oli juuri saapunut keikkapaikalle Ouluun, kun sai tekstiviestin säveltäjän Jaana-vaimolta.

”Soitimme keikan viimeisenä lauluna Aulikki Oksasen runoon perustuvan kappaleen Hyvästi, jonka levytimme Kaj’n kanssa. Toivottavasti terveiset meni perille.”

Juttua päivitetty 25.4.2024 klo 13.05: Juttuun lisätty kaksi kappaletta, joka koski Chydeniuksen lapsuutta.

Lue myös: Iskelmämusiikki pitää pintansa: Michael Bleu ja Minja Koski ylittivät genrerajat ja etsivät 60-luvun iskelmäklassikoista nuoriakin puhuttelevaa tunnetta

X