Näin verohallinto seuraa sometähtien tuloja – Verottajalle apua myös kansalaisilta: Vuosittain tuhannet suomalaiset käräyttävät toisiaan

Bloggaajista, tubettajista ja muista someammattilaisista tehdään vuosittain kymmeniä ilmiantoja verottajalle. Kaikkiaan kansalaisten ilmiantoja tulee verottajalle noin 8 000 vuodessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmaismatkat ulkomaille katsotaan veronalaisiksi tuloiksi. Sometähdistä tehdään vuosittain verottajalle kymmeniä ilmiantoja.

Bloggaajista, tubettajista ja muista someammattilaisista tehdään vuosittain kymmeniä ilmiantoja verottajalle. Kaikkiaan kansalaisten ilmiantoja tulee verottajalle noin 8 000 vuodessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Sosiaalinen media on yhä hyvä monille somepersoonille. Yksi parhaiten tienaavia somejulkkiksia viime vuonna oli Herbalistina tunnettu tubettaja Juuso Karikuusi. Hän tienasi viime vuonna ansiotuloina 106 230 euroa, pääomatuloja hänellä oli 207 euroa eli koko vuoden ansiot olivat yhteensä 106 437 euroa.

Myös lifestylebloggaaja Kira Kosonen ylsi lähes 100 000 euron tuloihin: hän tienasi vuonna 2018 yli 90 000 euroa. Ansiotuloja hänellä oli 80 584,75 euroa ja pääomatuloja 1 086,76 euroa.

Tubettajana tunnettu, Selviytyjät Suomi -ohjelman voittanut Miska Haakana puolestaan ansaitsi yli 65 000 viime vuoden aikana. Ansiotuloja hänellä oli 40 043,61 euroa ja pääomatuloja 25 103,56 euroa.

Tubettaja Roni Bäck taas tienasi 40 043,61 euroa ansiotuloja ja pääomatuloja hänellä oli 2 643,43 euroa.

Lue myös: Ammattitubettaja Roni Bäckille suosio on tuonut suuret tulot mutta myös pelon menestyksen menettämisestä: ”Elänkö nyt elämäni parasta aikaa – onko tästä tie vain alaspäin?”

Verottaja valvoo tarvittaessa rahaliikennettä

Myös verottaja on huomannut bloggareiden, tubettajien ja Instagram-julkkisten korkeat tienestit.

Johtava lakimies Matti Merisalo Verohallinnosta muistuttaa, että someammattilaisilla, kuten muillakin tulonsaajilla, on velvollisuus ilmoittaa kaikki veronalaiset tulonsa verottajalle. Esimerkiksi ilmainen matka ulkomaille on verrattavissa veronalaisiin tuloihin.

Ulkomaalaisten yritysten kanssa solmitut kaupalliset yhteistyöt vaikeuttavat Verohallinnon työtä.

”On ongelma, miten varmuudella tällaiset tulot tulevat verottajalle kattavasti. Jos suoritukset ovat ulkomailta, verottajan voi olla mahdotonta saada normaalein konstein selville tietoja tuloista. Joskus joudumme erikseen valvomaan tällaista esimerkiksi hankkimalla tietoja rahaliikenteestä”, Merisalo kertoo.

Moni saattaa jättää tulonsa ilmoittamatta

Suomessa verottaja saa tiedon yksityishenkilöiden tuloista suoraan palkkion tai palkan maksajalta, sillä yritykset ovat velvoitettuja ilmoittamaan tiedot vuoden 2019 alusta lähtien tulorekisteriin tai sitä ennen tapahtuneet korvaukset ja palkat Verohallintoon työnantajan vuosi-ilmoituksella.

Moni saattaa silti jättää tulonsa ilmoittamatta.

”Sitä esiintyy jonkin verran. Henkilöasiakkaalle lähetetään esitäytetyt veroilmoitukset valmiiksi, ja hänen täytyy vain tarkistaa, että kaikki hänen tulonsa ovat mukana ja tiedot ovat muutenkin oikein. Jos taas Verohallinto saa jälkeenpäin tietoja muista tuloista, katsotaan, onko asiakas ilmoittanut niistä itse. Jos ei ole, ryhdytään verotustoimenpiteisiin.”

Kansalaiset antavat vinkkejä jopa 8 000 vuodessa

Myös kansalaiset ovat verottajan apuna esimerkiksi somepersoonien ilmaisten korvausten verotusta selvitettäessä.

”Vinkkejä kyllä tulee. Kansalaisilta tulee verotusta koskevia ilmiantoja arviolta noin 8 000 vuodessa. Someammattilaisia koskevia ilmiantoja on tullut myös, arviolta joitain kymmeniä”, Merisalo kertoo.

Kaupallisesta yhteistyöstä saadut palkkiot, erilaiset tavarat, alennukset, lahjakortit ja matkat ovat verrattavissa rahallisiin korvauksiin. Tällöin niistä maksetaan veroa niiden arvon perusteella. Merisalon mukaan vähäisiä mainoslahjoja, joissa on esimerkiksi yrityksen logo, ei lasketa veronalaisiin tuloihin, jollei sitä ole saatu palkkioksi yhteistyöstä.

Jos työstä on saanut laajan rahanarvoisen edun, se on veronalaista tuloa. Tulonhankkimiskustannuksista saa vähennyksiä riippuen oman toiminnan laajuudesta. Tyypillisimpiä verovähennyksiin oikeutettavia kuluja ovat muun muassa tulonhankintaan liittyvät tietokonekustannukset. Ne vähennetään veronalaisista tuloista.

Kannanotto bloggareiden verotukseen

Verottaja julkaisi erillisen kannanoton bloggareiden verotukseen liittyen vuonna 2014. Kannanottoa voidaan soveltaa myös muiden someammattilaisten veronalaisia tuloja laskettaessa.

”Yleensä kun joku ilmiö yleistyy, verohallinnolla tulee tarve ottaa kantaa, että ihmiset osaavat toimia oikein. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten pokeri oli kovasti esillä, ja silloin otettiin kantaa pokerivoittojen vaikutuksesta tuloveroihin.”

X