Tutkiiko verottaja Instagramiasi vai kauppalaskujasi? Näin ulkomailla veroja pakoileva jää kiinni Suomessa oleskelustaan

Verohallinto kehuu tiedonsaantikeinoillaan: ulkomaille kirjansa siirtynyt julkkis voi narahtaa Suomen-asumisestaaan vaikka kauppalaskujen perusteella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päivittäisistä ostoksista pystyy päättelemään, missä ihminen asustaa.

Verohallinto kehuu tiedonsaantikeinoillaan: ulkomaille kirjansa siirtynyt julkkis voi narahtaa Suomen-asumisestaaan vaikka kauppalaskujen perusteella.
(Päivitetty: )
Teksti:
Joni Hildén

Toyotan WRC-tallissa ajavalla Jari-Matti Latvalalla huolia on riittänyt. Pisteitä ei ole karttunut kuten työnantaja olisi halunnut, ja yksityiselämässäkin on murheita. Nyt Ilta-Sanomien mukaan myös verohallinto haluaa Latvalalta selvitystä, asuuko hän oikeasti Monacossa, kuten hän on veroilmoitukseensa merkinnyt.

Jos osoittautuu, että hän asuu käytännössä yhä asunnoissaan tai huviloissaan Suomessa, hän joutuu maksamaan veronsa Suomeen mätkyinä. Rallitähden tuloilla kyse on miljoonista euroista.

Verolain 11. pykälä määrittelee, miten osa-aikainen ulkomailla asuminen tulkitaan.

”Jos henkilön varsinainen asunto ja koti ovat Suomessa, silloin ei lain mukaan ole merkitystä, kuinka monta päivää oleskelee Suomessa. Vaikka olisit koko vuoden reissussa, olet verovelvollinen tänne”, Verohallinnon kansainvälisen henkilöverotuksen asiantuntija Taneli Lallukka perustelee.

Oman kodin nimellinen tai todellinenkaan poismyyminenkään ei aina riitä.

”Kun oleskelet Suomessa yli kuusi kuukautta, keskimäärin kolmena päivänä viikossa, olet verovelvollinen”, Lallukka kertoo.

Miten veroja pakoileva jää kiinni? Tiedot vaikka kauppalaskusta

Kun verottaja epäilee, että ihminen oleskelee Suomessa eikä ulkomaisessa veroparatiisissa, häneltä pyydetään ensin omaa selvitystä asumisestaan. Sen jälkeen verohallinto alkaa tutkia itse verovelvollisen liikkeitä – ja keinoja siihen on kuulemma riittävästi.

”Meillä on verotusmenettelylain mukaisesti hyvin laajat tiedonsaantioikeudet. Periaatteessa miltä tahansa taholta voidaan kysyä sellaisia tietoja, mitä heillä on. Jos me ajatellaan, että niillä tiedoilla on merkitystä henkilön verotuksessa”, Lallukka kertoo.

Hänen mukaansa yksi tapa on katsoa luottokorttitietoja.

Jos ihmisen kauppalaskut tulevat valtaosin Vantaan Jumbosta eikä Monacon Lidlistä, voidaan hyvällä syyllä päätellä missä hän asuu.

Pitääkö verottaja blokata Instagramista?

Toinen keino olisi etenkin julkkisten oman sosiaalisen median seuraaminen. Jos ihminen tekee jatkuvasti julkisia Instagram-päivityksiä omakotitalonsa pihalta, kalastusreissuilta kotijärveltä tai lähibaarin terassilta, sekin kertoo paljon asuinpaikasta.

Mutta tekevätkö verohallinnon tutkijat näin, siitä Taneli Lallukka ei halua puhua.

”Tuohon en ota kantaa”, hän kiertelee.

Verotarkastajien blokkaaminen oman instagram-feedin seuraamisesta olisi aika vaikeaa, koska he voivat olla somessa myös yksityishenkilöinä. Somen lurkkaaminen olisi kuitenkin ihan normaalia nykyaikaista tiedonhankintaa.

”Kaikkia keinoja emme julkisuuteen kerro, koska niiden listaaminen olisi vähän hölmöä”, Lallukka sanoo.

X