Muutto talveksi etelään houkuttaa – Hoida näin verot, vakuutukset Kela- ja pankkiasiat

Kun hoitaa jo kotimaassa viralliset asiat etukäteen, voi huoletta viettää talvikuukaudet etelän lämmössä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun hoitaa jo kotimaassa viralliset asiat etukäteen, voi huoletta viettää talvikuukaudet etelän lämmössä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Ei yhtään hullumpi päätös lähteä talveksi etelän lämpöön. Se on iso muutos ja muutto, mutta aika helppo järjestää. Viralliset asiat pitää hoitaa huolella ennen lähtöä, ja sitten vain menoksi.

Tärkeintä on päättää, kuinka pitkäksi aikaa lähtee pois Suomesta. Jos lähdet alle kuudeksi kuukaudeksi, oikeus Kelan etuuksiin säilyy. Jos olet ulkomailla yli kuusi kuukautta tai oleskelu muuttuu vakinaiseksi, oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy yleensä muuttopäivään. Ole siis yhteydessä Kelaan ja kerro mihin olet menossa ja kuinka pitkäksi aikaa.

Kooltaan pieni, mutta erittäin tärkeä hankinta on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sitä voi hakea Kelasta eikä se maksa mitään. Sillä pääset lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon EU:ssa, Eta-maissa ja Sveitsissä. Se kattaa myös pitkäaikaissairauksien, kuten diabetes, astma, sydänsairaudet, hoidon. Jos sinulla ei kuitenkaan ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia ja maksat itse lääkärilaskut, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Voit olla yhteydessä Kelaan myös ulkomailla, kela.fi (asiointipalvelu ja etuudet kansainvälisissä tilanteissa).

Vakuutukset kuntoon

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on välttämätön matkakumppani, mutta on hyvä ottaa vielä matkavakuutus. Ja niitähän on kovin erilaisia ja eripituisia, yleinen pituus on kolme kuukautta. Aikaa voi pidentää tarpeen mukaan. Tutustu vakuutusehtoihin huolella, ettei mitään jää huomaamatta. Tapaturmavakuutus tai sairaskuluvakuutus voi kattaa ulkomailla sattuneita vahinkoja ja hoitokuluja. Vakuutukset ovat kovin erilaisia, joten tutki tarkkaan oma vakuutusturvasi.

Kotivakuutus voi kattaa myös ulkomailla aiheutettuja vahinkoja, kuten jos vaikka vuokra-asunnon telkkari menee rikki. Suomen-koti on tietysti matkan ajan vakuutettu.

Ennen matkaa tarkasta, että kaikki on kunnossa, laitteet pois päältä ja hanat kiinni. Jo päivän vesivahinko tekee pahaa jälkeä, joten on suositeltavaa, että joku luottohenkilö käy silloin tällöin kodissanne katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Varaudu kahdella kortilla

Pankkiasioiden kanssa muutto on helppoa, kun verkkopankki toimii ulkomaillakin. Muuta laskut etukäteen e-laskuiksi. Voit myös avata tilin lomamaassa. Matkassa on aina hyvä olla kaksi korttia ja tietysti myös käteistä yllättävien tilanteiden varalle.

Vakuutus- ja pankkineuvonta FINE (fine.fi, 09 6850 120) antaa maksutonta ja henkilökohtaista apua. Kannattaa kysyä ennen matkaa ja selvittää pienimmätkin ongelmat.

Etelään talveksi muuttava säilyy Suomessa verovelvollisena. On suositeltavaa, että jokainen ottaa käyttöön sähköisen viranomaispalvelun www.suomi.fi. Siellä pääsee katsomaan, mitä postia esimerkiksi verohallinto on lähettänyt sinulle osoitteeseen www.omavero.fi. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla.

Verohallinto lähettää postia ulkomaillekin, mutta perillemenon varmistamiseksi kotimainen osoite on parempi. Mutta netti toimii hyvin, myös puhelinsovelluksessa.

Asiantuntijoina suunnittelija Sanna Kuorikoski Kelasta, lakimies Amanda Aalto Finanssiala ry:stä ja  johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Tiesitkö, että…

Auto kannattaa ottaa pois liikenteestä pitkän ja lyhyenkin matkan ajaksi. Poisto ja käyttöönotto tehdään Traficomin Oma asiointi -palvelussa (traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ajoneuvon-liikennekaytostapoisto). Poisto maksaa kuusi euroa ja käyttöönotto on ilmainen. Siltä ajalta kun auto ei ole liikennekäytössä, ei tarvitse maksaa ajoneuvoveroa. Vakuutusmaksuissakin säästää vakuutussopimuksesta riippuen.

Vanhustyön Keskusliiton SeniorSurf-toiminta auttaa ikääntyneitä ihmisiä digi-maailmassa. Tietoa opastuspisteistä: seniorsurf.fi.

Eläkkeensaajien asumistuen laskurilla (kela.fi) voit arvioida tulojen, varallisuuden, asumismenojen ja asumismuodon perusteella asumistuen määrän.

X