Nuori Huuhkaja-fani sai kreikkalaisen mellakkapoliisin pampusta – Suomalaisilta kiellettiin rumpukin, mutta paikalliskatsomossa paukkuivat räjähteet ja soihdut paloivat

Nuori ateenalaismies varoitti ennen ottelua suomalaisfaneja siitä, että kreikkalaiset mellakkapoliisit reagoivat nyt herkästi mielenosoitusten takia. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaisten marssi Akropoliin kupeesta metron kautta stadionille sujui iloisen äänekkäästi.

Nuori ateenalaismies varoitti ennen ottelua suomalaisfaneja siitä, että kreikkalaiset mellakkapoliisit reagoivat nyt herkästi mielenosoitusten takia. 
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Mäkinen

Mellakkapoliisi löi pampulla nuorta suomalaisfania Suomen hävittyä Kreikalle 1-0 Ateenassa Kansojen liigan ratkaisuottelussa torstaiyönä 15. päivä marraskuuta. Isku osui suomalaisen olkavarteen, muttei aiheuttanut vammoja.

Muutama kymmenen suomalaisfania oli kerääntynyt Ateenan olympiastadionin ulkopuolelle juomaan olutta tölkeistä. Tunnelma oli iloinen, muttei aggressiivinen.

Juuri Seuran toimittajan ja kuvaajan tullessa paikalle ryhmästä kuului kohahdus, ja porukka muuttui levottomaksi. Läheisestä mellakkapoliisin bussista oli tullut muutama poliisi poistamaan oluttölkkejä fanien käsistä.

”Löi minua pampulla käteen”, totesi Vekoksi esittäytynyt nuori mies. Hän haluaa esiintyä tapahtuman luonteen vuoksi lempinimellään.

Toisen fanin kädestä poliisi löi oluttölkin omalla kädellään. Heti lyöntien jälkeen poliisit poistuivat rivakasti takaisin busseihin.

Tapahtumilla oli useita silminnäkijöitä Suomen faniporukassa. Lyöntien kohteeksi joutuneet nuorukaiset eivät järkyttyneet tapahtumasta, vaan olivat lähinnä hämmästyneitä.

Mellakkapoliisit menivät saman tien takaisin bussiinsa välikohtauksen jälkeen.

Mellakkapoliisit palasivat bussiinsa välikohtauksen jälkeen. © Jussi Helttunen / Otavamedia

Ateenalainen nuorukainen varoitti suomalaisia poliisista

Kun suomalaisten iloinen ja laulava seurue oli ennen ottelua matkalla stadionille metrolla, eräs metrovaunussa ollut ateenalainen nuori mies pyysi Seuran toimittajaa välittämään äänekkäille faneille tietoa, että varsinkin loppuillan aikana kannattaa olla varuillaan, sillä mellakkapoliisit reagoivat juuri nyt herkästi odotettujen levottomuuksien takia.

Kaupungissa valmistaudutaan anarkistien 17.11. järjestettävään suurmielenosoitukseen, ja mellakkapoliiseja sekä aseistettuja sotilaita on jo muutaman päivän ajan liikkunut näkyvästi muutamassa kaupunginosassa.

Monet paikalliset tervehtivät laulavia Suomi-faneja.

Monet paikalliset tervehtivät laulavia Suomi-faneja. © Jussi Helttunen / Otavamedia

Suomen maajoukkueen virallisen faniryhmän johtaja Aaro Kuivalainen kertoi perjantaina lukeneensa mellakkapoliisien lyönneistä fanien nettifoorumilta. Kokonaisuutena fanien Ateenan-vierailu sujui hänen mukaansa pääosin mallikkaasti.

”Hyvät fiilikset varmaan jäi valtaosalle porujasta. Kun on näin paljon porukkaa, siihen nähden sattui todella vähän ongelmatapauksia.”

Kuivalaisen korviin oli kuulunut muun muassa tapaus, jossa metrossa Suomi-fani oli tuntenut vieraat kädet taskuissaan. Lompakko oli kuitenkin pysynyt taskussa.

Miikka Autti tsemppasi huutosakin johtajana äänensä käheäksi.

Miikka Autti tsemppasi huutosakin johtajana äänensä käheäksi. © Jussi Helttunen / Otavamedia

Unkari kielsi tekstilakanat poliittisten sanomien pelossa

Stadionilla suomalaisfanien esihuutajat joutuivat karjumaan kurkkunsa käheiksi ääntä pitääkseen, sillä järjestäjät olivat etukäteen kieltäneet esimerkiksi rumpujen tuonnin stadionille. Megafoneja ei ollut mukana.

Miikka Autilla (äänenjohtaja) oli niin ääni mennyt, että sunnuntai on vielä auki sen suhteen, pystyykö olemaan äänessä. Siksi on hyvä, että on muitakin”, Kuivalainen kertoi

Kreikan kannattajien puolella pamahti lukuisia räjähteitä, ja kotijoukkueen mentyä 1-0-johtoon katsomossa syttyi useita soihtuja. Molemmat oli kielletty etukäteen.

”Siellä kiellettiin vaikka mitä. Ohjeet olivat varmasti samat kaikille, mutta ehkä tavaroita ei tarkastettu kovin perusteellisesti, eikä soihtuja jaksettu lähteä hakemaan pois.”

Sunnuntaina Budapestissä pelattavassa Unkari-Suomi-ottelussa on vielä tiukempi linja. Paikalliset järjestäjät ovat kieltäneet kaikki liput ja banderollit, joissa on tekstiä.

”Vain suurimpien kaupunkien nimet saa olla”, Kuivalainen kertoo.

Suomen faniryhmän käsitys on, että unkarilaiset pelkäävät tekstien joukossa olevan poliittisia viestejä.

 

 

X