Nykykoulu on vaikeaa vanhemmillekin – Koulusta purettiin seiniä ja pian samassa tilassa opiskeli sata lasta: ”Vanhempain­illassa ahdistuin heti”

”Hyviä päiviä viikkoja koululaisille, opettajille ja koulun henkilökunnalle. Olette lomanne ansainneet”, Mirka Heinonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Hyviä päiviä viikkoja koululaisille, opettajille ja koulun henkilökunnalle. Olette lomanne ansainneet", Mirka Heinonen kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mirka Heinonen

Olen lukenut viime vuosina kaikki vastaan tulleet lehtijutut siitä, millaista koulujen nykymeininki on. Mitä enemmän luen, sitä syvemmin ahdistun. Tunnen myötätuntoa opettajia kohtaan ja uskon, että moni nuori käyttäytyy koulussa kelvottomasti. Samoin luultavasti myös osa meistä vanhemmista.

Vanhempana haluan tukea ja vaatia omalta koululaiseltani kunnon käytöstä ja riittäviä oppimistuloksia. Se ei ole aina helppoa, sillä nyt peruskoulun viimeisen luokan päiviä viikkoja suorittavan murrosikäiseni tahto on vahva ja mielialat muuttuvaisia.

”Lapseni ei saanut unta ja kävi ylikierroksilla”

Mutta ei koulukaan ole kaikessa onnistunut. Kun lapseni aloitti viidennen luokan, koulusta oli kesäloman aikana purettu seiniä. Nyt samassa tilassa opiskeli noin sata lasta.

Siitä ei hyvää seurannut. Wilma kilkatti negatiivisia merkintöjä, ja lapsi oli ärtynyt. Hän ei saanut iltaisin unta, koska kävi kierroksilla. Koulutyö kärsi, enkä ihmettele: kun itse osallistuin vanhempain­iltaan, ahdistuin saman tien. Sadan oppilaan vanhemmat olivat yhdessä tilassa, jossa kolme eri opettajaa puhui yhtä aikaa omia asioitaan. Se oli kamalaa.

Kasvatuskeskustelussa ehdotettiin, että hankkisin lapselleni kalliin puhelinmerkin kalliit vastamelukuulokkeet, jotka vaimentavat ääniä.

Nykykoulu on hankalaa myös läksyjen kannalta

Koululaiseni edettyä yläkouluun aloin ihmetellä, miksei hän tehnyt koskaan läksyjä. Vastaus: tein ne jo koulussa. Ilmeisesti se piti paikkansa, sillä Wilma pysyi vaiti. Mutta miten ihmeessä läksyjä voi olla niin vähän, että ne ehtii huitaista oppitunnilla?

Yläkoulussa läksyjen seuraaminen oli vanhemman näkökulmasta muutenkin hankalaa. Oppimateriaalit muuttuivat sähköisiksi, ja niihin pääsi käsiksi vain oppilaan tietokoneella ja tunnuksilla. Iltaisin oli siis vaikea vilkaista ohimennen, miten tehtävät sujuivat. Myös kokeisiin kuulusteleminen muuttui vaivalloiseksi, kun tieto oli sirpaleina oppilaan tietokoneen materiaaleissa.

Joka tapauksessa hyviä viimeisiä viikkoja kaikille koululaisille, opettajille ja koulun muulle henkilökunnalle. Olette lomanne ansainneet.

Lue myös: Iidan koulupäiviä varjostaa anafylaksiariski pähkinäallergian vuoksi – Opettaja on jopa pakottanut syömään allergisoivaa ruokaa

X