Nyt se on tutkittu: Tylsyys voi olla terveydelle vaarallista

”Tylsistymiseen liittyy kohonnut sairastumisen riski samaan tapaan kuin stressissä ja työuupumuksessa”, Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Tylsistymiseen liittyy kohonnut sairastumisen riski samaan tapaan kuin stressissä ja työuupumuksessa”, Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Isii, mulla ei oo mitään tekemistä! Tuttu huudahdus sukupolvesta toiseen.

Pikkulapsena sen jo oppii, että tylsistyminen on ärsyttävää. Taustalla voi olla monta hauskaa päivää kaverien kanssa, täyteen tullut aika videopelien parissa tai liian pitkä kotilomailu neljän seinän sisällä. Riemujen, ilojen ja surujen kierrossa rauhallisempia, elämän tylsiä hetkiä tulee vääjäämättä.

Pienenä tylsistymisen sietokynnys on matalampi. Vanhemmiten sitä oppii jopa arvostamaan tylsiä hetkiä. Raskaan työviikon tai runsaasti sosiaalisia tilanteita sisältäneen juhlahetken jälkeen on lupa huokaista helpotuksesta: onpas ihanan tylsää, kun ei tarvitse tehdä mitään. Mitä varttuneemmaksi tulee, sitä enemmän tylsyyden jatkumisesta ja sen eri muodoista voi oppia nauttimaan.

Tylsyys on yhtä kuin kohonnut sairastumisen riski

Rajansa kuitenkin kaikella – tylsyydessäkin. Se voi nimittäin vaikuttaa terveyteen. Työterveyslaitoksen tuore tutkimus osoittaa, että tylsistymiseen liittyy kohonnut sairastumisen riski samaan tapaan kuin stressissä ja työuupumuksessa.

Tutkimus koski luonnollisesti työelämän asioita, mutta enpä yllättyisi, jos tilanne olisi sama ihan kaikessa elämässä – samoja ihmisiä kun tässä ollaan työssä, vapaalla ja eläkkeelläkin.

Tylsistymistä kannattaa ehkäistä aktiivisesti

Tylsistymisellä on vaikutusta kehojemme autonomisen hermoston toimintaan. Työterveyslaitoksen ja Emlyon Business Schoolin tutkijat seurasivat yön aikaista sykevälivaihtelua (HRV). Vähäisempi yöllinen sykevälivaihtelu kuvasti vähäisempää parasympaattista aktiivisuutta ja kertoi elimistön kuormitustilasta.

Se vaikuttaa kehon edellytyksiin elpyä ja palautua. Pitkäkestoiset poikkeavuudet ovat yhteydessä sairausriskeihin ja jopa kuolleisuuteen. Tylsistymistä aiheuttavat esimerkiksi omaan työhön kuulumaton sälä ja liiallinen byrokratia.

Tylsistymistä kannattaa siis yrittää ehkäistä aktiivisesti. Tähän on jokaisella omat konstinsa. Omassa työkalupakissa on säännöllisen liikunnan lisäksi tekemisen keksiminen juurikin sitä vaativille lapsukaisille.

Suosittelen mukavaksi puuhaksi myös Seura-kerhoon tutustumista. Sen älypelien parissa tylsyys unohtuu – toki pieni ärsytyskin voi nousta.

Lue myös: Tervetuloa Seura-kerhoon! Hyödy nyt Seuran tilaajana huikeista eduista, viihdy älypelien parissa ja tule mukaan lukijatapahtumiin

X