FIFA:n jäsen ja entinen SM-tason jalkapalloilija Olli Rehn listasi Suomen kaikkien aikojen futarit – Kärkeen nousi todellinen yllätysnimi

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvostaa itselleen merkityksellisimmäksi futaajaksi Mikkelin paikallissankarin Matti ”Lane” Vanhasen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuore Mestarien liigan voittaja ja maalikuningas Jari Litmanen paistatteli päivää voikukkien keskellä kesällä 1996. Olli Rehnin listalla Litmanen sijoittui toiseksi.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvostaa itselleen merkityksellisimmäksi futaajaksi Mikkelin paikallissankarin Matti "Lane" Vanhasen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Suomen Pankin pääjohtaja, elämäntapajalkapalloilijana tunnettu Olli Rehn listasi Seuran pyynnöstä omat kaikkien aikojen kotimaiset futissuosikkinsa.

Rankingin ykköseksi nousi mikkeliläislegenda, joka aikoinaan innosti nuoren Rehnin jalkapallon pariin. Mukana on itsestäänselvänä valintana myös Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Jari Litmanen.

Miesten ja naisten maajoukkueet nousivat listalle tasaveroisina jakaen listan sijan neljä.

Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n hallintokomitean jäsen ja entinen SM-tason jalkapalloilija Olli Rehn kertoo tässä toisessa tänään ilmestyneessä jutussa juniorijalkapallon merkityksestä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Olli Rehn futispelin pyörteissä vuonna 1996.

Olli Rehn valitsi –Tässä on Suomen kaikkien aikojen futaajat TOP 5

1. Matti ”Lane” Vanhanen

Mikkelin seudulla hyvin tunnettu urheilutähti Matti Vanhanen edusti kaupunkiaan pääsarjatasolla niin jalkapallossa kuin jääpallossakin. Pokaaleja ja mitaleja kertyi kummastakin lajista. 1960- ja 70-luvuilla uransa tehnyt Vanhanen sytytti jalkapalloinnostuksen nuoressa Rehnissäkin.

”Hän oli MP:n kapteeni, pelintekijä ja maalintekijä”, Olli Rehn sanoo.

2. Jari Litmanen

Erityisesti Suomen maajoukkueesta sekä hollantilaisesta Ajaxista tunnettu Jari Litmanen oli uransa huipulla eräs maailman parhaista pelaajista. Monien saavutustensa kirkkaimpana kruununa Litmanen voitti urallaan Ajaxin kanssa Mestarien liigan vuonna 1995 ja myös saman kilpailun maalikuninkuuden vuonna 1996.

”Litti on tarjoillut sekä suomalaiselle että hollantilaiselle yleisölle paljon maaleja ja ennen kaikkea tunteikkaita hetkiä. Hän on edelleen Euroopassa laajalti tunnettu henkilö.”

3. Kai Pahlman

Suomen maajoukkueessa 1950- ja 60-luvuilla pelannut helsinkiläisseurojen HPS:n ja HJK:n hyökkääjä Kai Pahlman oli aikansa tunntetuimpia futistähtiä. Hän voitti kahdesti Suomen mestaruuden sekä niin ikään kahdesti Suomen Cupin.

”Kai Pahlman oli omana aikanaan loistava taiteilija ja tärkeä kärkimies. Sain monta kertaa nähdä hänen kuuluisan banaanipotkunsa.”

Naisten jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Amanda Rantanen teki tärkeän voittomaalin Skotlantia vastaan. Kuva: Tommi Tuomi / Otavamedia

4. Suomen naisten maajoukkue Helmarit

Naisten maajoukkue varmisti helmikuussa paikkansa EM-kisoissa, kun joukkue kaatoi Portugalin Helsingissä lisäajalla 1-0. Maalintekijä Linda Sällström on Helmareiden luottohyökkääjä.

”Sällströmiltä on nähty upeita suorituksia niin viime aikoina kuin aiemminkin. Myös Amanda Rantasen näissä karsinoissa tekemä voittomaali Skotlantia vastaan oli sykähdyttävä.”

5. Suomen miesten maajoukkue Huuhkajat

Huuhkajat on viime vuosina nostanut profiiliaan rytinällä ja esiintyi erinomaisesti niin EM-karsinoissa kuin Kansojen liigassakin. Paikka seuraavissa EM-kisoissa on jo selvä, tällä viikolla joukkue aloittaa MM-karsinnat.

”Nykypelaajista voisi sanoa koko Huuhkajien joukkueen. Eräs erittäin tärkeä pelaaja siellä on ollut pelintekijä Glen Kamara, hänen pelinsä on toiminut etenkin Tim Sparvin kanssa keskikentän ytimessä. Ja tietenkin Teemu Pukilla on taas menossa upea kausi.”

Lue myös: Suomen Pankin Olli Rehn pureskeli HJK:n ja Ilveksen talousluvut – Junnufutis tuottaa Suomelle jopa yli 100 miljoonan euron hyödyt

Lue myös: Jalkapallon Suomen Cup on unohdetuin arvokisa – Mikä palauttaisi suosion?

X