”Oscar-gaala on yksi vuoden kohokohdistani, mutta Jussi-gaalaa en pysty katsomaan”

”Uskon, monet saavat urheilusta vastaavanlaiset sävärit kuin minä Oscar-gaalasta”, toimittaja Jesse Raatikainen kirjoittaa TV-Maailmassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jesse Raatikainen on Seuran ja TV-Maailman toimittaja.

"Uskon, monet saavat urheilusta vastaavanlaiset sävärit kuin minä Oscar-gaalasta", toimittaja Jesse Raatikainen kirjoittaa TV-Maailmassa.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Parhaat teinimuistot liittyvät usein sukupuolielämään tai kaveriporukan toilailuihin. Itse olin jo löytänyt elokuvat, mikä ei varsinaisesti lisännyt houkuttelevuuttani ihmisenä.

Yksi avainmuistoistani liittyy siihen, kun olin menossa lasketteluriparille Hettaan parin kaverin kanssa, mutta sairastuin ennen reissua A-virukseen. 15-vuotiasta ei harmittanut, koska sain katsoa ensimmäistä kertaa Oscar-gaalan yöllä suorana. Siitä lähtien, melkein 20 vuoden ajan, Oscar-gaala on katsottu suorana.

Myöhemmin olen ymmärtänyt, että taiteen kilpailuttaminen on aika pöhköä. Vaikka tiedän sen, Oscarit on joulun ohella yksi vuoden kohokohdistani. Uskon, monet saavat urheilusta vastaavanlaiset sävärit. Palkintogaalat luovat omalla tavallaan taiteilijoiden mytologiaa.

Oscar-elokuvat saavat näkyvyyttä samalla tavalla kuin vaikka Finlandia-ehdokkaat, mikä on tietysti alalle piristysruiske. Olisiko Aki Kaurismäen mainio Kuolleet lehdet saanut vastaavanlaista yleisöryntäystä teatteriin, ilman Cannesia ja muuta kaukomaiden menestystä?

Suomessa on toisinaan omituisia ehdokasasetteluja

Suomessa Jussi-gaala täyttää 80 vuotta, mutta glamour ja palkintogaalat itsessään ovat vielä lapsenkengissä. Glamouria ei voi ”luoda”, koska se syntyy itsestään, jos on syntyäkseen.

Jussit ovat vuosien saatossa aiheuttaneet niin suurta myötähäpeää, että en ole pystynyt katsomaan niitä enää. Toinen Suomen piirre on omituinen ehdokasasettelu, josta hyvänä esimerkkinä on suomalainen musiikkialan Indie Awards. Siinä sama raati valitsee ehdokkaat ja voittajat.

Oikeita indie-artisteja ei ilmeisesti ole tarkoitus palkita, vaan suurimmat ja tunnetuimmat: Alma palkittiin vuoden albumista ja Stam1na vuoden yhtyeenä. Kummankaan toiminta ei mielestäni täytä indien määritelmiä, vaikka levy-yhtiö olisikin suurimpia pienempi.

Vai voiko artistia, joka on kirjoittanut lauluja muun muassa Miley Cyrukselle, kutsua pokalla naamalla Suomen kokoisessa maassa indieksi?

Oscar-gaala, MA 11.3. klo 01.00 ja 21.00, Yle Teema & Fem
Jussi-gaala, PE 22.3. klo 19.30, MTV3

Lue myös: Kulttuuri on turisminkin kimmoke – ”Ei kukaan tule Suomeen katsomaan nollatuntisopimuksia ja pari vuotta vanhoja Audeja”

X