Hjallis Harkimo avasi vihdoin suunsa eduskunnassa - tässäkö tuleva ministeri?

Hjallis Harkimo aikoo mahdollisesti haastaa Alexander Stubbin. Mutta eduskunnassa Harkimo on avannut suunsa vain kerran. Silloin sieltä tuli timosoinimaista retoriikkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harry "Hjallis" Harkimo pohtii lähtisikö haastamaan Stubbin. Eduskunnassa tämä mies on ollut melkoisen hiljaa.

Hjallis Harkimo aikoo mahdollisesti haastaa Alexander Stubbin. Mutta eduskunnassa Harkimo on avannut suunsa vain kerran. Silloin sieltä tuli timosoinimaista retoriikkaa.
Teksti:
Matti Rämö

Alexander Stubbin haastajaksi uumoiltu Harry ”Hjallis” Harkimo on pitänyt kansanedustajana matalaa profiilia.

Niin sanotusta kannatuskirjeestä nousseen nakertaessa Alexander Stubbin asemaa, kokoomuksen puheenjohtajapeliin on ilmoittautunut ainakin kaksi haastajaa. Harkimon lisäksi haastamaan on ilmottautunut Elina Lepomäki.

Urheilulehti uutisoi helmikuussa Harry ”Hjallis” Harkimon harkitsevan istuvan puheenjohtajan ja valtiovarainministerin haastamista kesäkuun puoluekokouksessa.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja on kertonut, että häntä on pyydetty tavoittelemaan puheenjohtajuutta. Hän on luvannut päättää ehdokkuudestaan toukokuun aikana.

Jääkiekkobisneksistään tunnettu Harkimo on ollut julkisuudessa niin pitkään, että puheenjohtajuuden ja sitä käytännössä seuraavan ministeriyden tuoma huomio ei olisi aivan uutta. Vai olisiko?

Lehtien palstoilla vuosikymmeniä pyörinyt ja omassa talk show’taan vetävä Harkimo on ollut poliitikon roolissaan hiljainen mies.

Ilta-Sanomat uutisoi marraskuussa Harkimon olevan yksi neljästä kansanedustajasta, joka ei ollut vielä avannut suutaan Arkadianmäellä.

”No, ei minulla ole ollut sellaista sanottavaa, mitä olisi pitänyt sanoa. Puhun valiokunnassa, ryhmäkokouksessa ja joka paikassa”, Harkimo kommentoi IS:lle tuppisuisuuttaan.

”Totta kai jossain vaiheessa puhe on tulossa. Sitten puhutaan, kun on sanottavaa. En puhu siksi, että pitäisi saada puheita tilastoihin.”

Joulukuun 9. päivä noviisikansanedustaja avasi viimein sanaisen arkkunsa ja otti kantaa opposition työllisyyspolitiikkaa koskevaan välikysymykseen.

”Vasemmiston, SDP:n ja vihreiden edustajat kritisoivat hallitusta siitä, että pitkän aikavälin työllisyyspoliittinen visio poikkeaa merkittävästi Suomen aikaisemmasta linjasta. Jo on aikakin. Työttömyyttä on pitkään lääkitty työttömyyskorvauksilla, vaikka se paranee vain työllä. En käsitä, miksi opposition edustajat ovat huolissaan hallituksen kyvystä hallita Suomen työllisyystilannetta”, pitkän linjan bisnesmies sivalsi.

Timo Soinin keinot

Kuin kilpailukykysopimuksen lopputulosta ennakoiden Harkimo nosti esiin paikallisen sopimisen. Kokoomuksen oikea laita katsoo päätavoitteensa vesittyneen, mikä kiihdyttää kritiikkiä Stubbia kohtaan.

”Velaksi eläminen loppuu, kun nyt helpotetaan yrittäjien mahdollisuutta palkata työntekijöitä ja annetaan mahdollisuus paikallisesti sopia työsuhteiden ehdoista, kuten palkasta ja työajasta”, Harkimo paalutti marraskuussa.

Kuin retorisia taitojaan esitelläkseen Harkimo löi pöytään timosoinimaisen vertauksen:

”Jokainen yritys on erilainen. Ei voi olla enää niin, että kaikille määrätään yhden koon sukkahousut ylhäältäpäin.”

Yrittäjyyden, paikallisen sopimisen ja Suomen menestyksen pyhä kolmiyhteys nousi esiin vielä loppuyhteenvedossa:

”Yrittäjät ovat jo pitkään halunneet lisätä työllisyyttä, ja yrittäjät ovat ainoat, jotka yhdessä työntekijöiden kanssa voivat lisätä työllisyyttä. Valta siis siirtyy työnantajille ja työntekijöille, jotka kyllä itse parhaiten tietävät, miten työtä tehdään niin, että se on tuottoisaa. Paikallinen sopimus tuo työpaikalle tuottavuutta, joustoa ja tehokkuutta. Se synnyttää lisää työtä, joka pärjää myös kansainvälisessä kilpailussa.”

Harkimon ainoaa puhetta voi lukea puheenjohtajakisaa odotellessa. Se kun on toistaiseksi ainoa näyte mahdollisen tulevan valtiovarainministerin parlamentaarisesta työstä. Aloitteita tai kysymyksiä Harkimo ei ole eduskunnassa tehnyt.

Ehkä kykypuolueen mahdollinen tuleva puheenjohtaja paljastaa todellisen valtiomiehen kykynsä vasta pestin saatuaan.

X