Päivi Räsänen sai pyytämättä ja kysymättä tukea Yhdysvaltojen kongressin äärikonservatiiveilta - ”Suomessa vainotaan kristittyjä”

Amerikkalaiset oikeistopoliitikot ottivat nyt Päivi Räsäsen (kd) keppihevosekseen. He vaativat Yhdysvaltain ulkoministeriötä puuttumaan siihen, että ”Suomessa vainotaan kristittyjä”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansanedustaja Päivi Räsäsen oikeusjuttu saa huomiota ulkomailla. Julkisuudenhaluisia poliitikkoja rientää nyt osoittamaan tukea Räsäselle ja ”Suomen vainotuille uskovaisille”, viimeksi Yhdysvalloista.

Amerikkalaiset oikeistopoliitikot ottivat nyt Päivi Räsäsen (kd) keppihevosekseen. He vaativat Yhdysvaltain ulkoministeriötä puuttumaan siihen, että ”Suomessa vainotaan kristittyjä”.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen, Petri Korhonen

Kuusi Yhdysvaltain kongressin republikaanijäsentä on lähettänyt Washingtonin viranomaisille kirjeen, jossa he kehottavat maataan ryhtymään toimiin uskonnonvapauden rajoittajia vastaan. Kaukaisessa Suomessa kun on heidän kuvauksensa mukaan meneillään julma kristittyjen vaino.

Kirjeen mukaan jopa Suomen hallitus syyttää nimekkäitä kristittyjä uskonsa toteuttamisesta ja uhkaa näin paitsi uskonnon-, myös sananvapautta.

Julistus liittyy käynnissä olevaan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) oikeusprosessiin, joskin edustajat Chip Roy, Doug Lamborn, Paul Gosar, Jody Hice, Michael Cloud ja Byron Donald ovat tulkinneet sitä lennokkaasti.

Päivi Räsänen on amerikkalaispoliitikoille hyvä keppihevonen

Päivi Räsänen sai viime huhtikuussa valtakunnansyyttäjältä kolme syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hän on syyttäjän mukaan väittänyt, että homoseksuaalisuus olisi tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö, ja kyseessä voi olla paitsi synti ja häpeä, myös geneettinen rappeuma.

Syyttäjän mielestä Räsäsen lausumat, kuten se etteivät homot olisi samoin Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit, ovat ihmisryhmää syrjiviä.

Päivi Räsänen on kiistänyt halunneensa solvata ketään, ja vedonnut että hänellä on oikeus pitää Raamatun-tulkinnastaan kiinni sananvapauden takia.

Syytteeseen joutui myös Räsäsen kirjoitusten julkaisija, Suomen Luther-säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Juhana Pohjola.

Amerikkalaispoliitikot vaativat, että Suomea pitää harkita Yhdysvaltain ulkoministeriön tarkkailulistalle, koska täällä rikotaan keskeisiä vapauksia. Sanoma on suunnattu myös omalle äänestäjäkunnalle, joka jo valmiiksi pitää eurooppalaisia hyvinvointivaltioita liian liberaaleina ja uskonnonvastaisina.

Edustajajoukko kuuluu edellisen presidentin Donald Trumpin tukijoihin. Moni heistä tekee itsekin politiikkaa mahdollisimman näyttävin tempauksin.

Yksi vetoomuksen allekirjoittajista, Paul Gosar, menetti marraskuun puolivälissä edustajainhuoneen valiokuntapaikkansa. Hän oli julkaissut Titaanien sota -animesarjan alkutunnukseen pohjautuvan väkivaltavideon, missä hän hyökkää nykyisen presidentin Joe Bidenin ja demokraattiedustaja Alexandria Ocasio-Cortezin kimppuun miekalla.

Aikaisemmin hän on järjestänyt tilaisuuden yhdessä tunnetun holokaustinkieltäjän kanssa ja osoittanut väitetysti tukeaan sekä väkivaltaisille militia-liikkeille että Suomessakin tunnetulle QAnon-salaliittoteorialle.

Oligarkkien rahoittama espanjalaisjärjestökin mukana tukemassa

Räsäsen oikeusprosessi on herättänyt paljon huomiota sekä yhdysvaltalaisissa että eurooppalaisissa konservatiivis-kristillisissä järjestöissä.

Kongressiedustajien kirjeessä viitataan esimerkiksi toukokuussa julkaistuun, Yhdysvaltain kansainvälisen uskonvapauden toimikunnalle lähetettyyn vetoomukseen ja kansainvälisen luterilaisen neuvoston lausuntoon.

Helsingin Sanomat on kertonut, että Räsäselle on osoitettu tukea myös esimerkiksi espanjalaisen CitizenGO-lobbausjärjestön julkaiseman vetoomuksen avulla.

CitizenGO tekee painostuskampanjoita konservatiivisten arvojen puolesta muun muassa sukupuolineutraalia avioliittoa, homojen oikeuksia ja nykyaikaista seksuaalikasvatusta vastaan. Sen perusti vuonna 2013 Madridissa äärikatolinen HazteOir-yhteisö.

Järjestö on käyttänyt vaikutustyöhönsä pelkästään 2010-luvulla kymmeniä miljoonia euroja.

Maailmanpolitiikkaa löytyy senkin takaa.

EPF:n uuden selvityksen mukaan järjestö on saanut rahoitusta muun muassa venäläisiltä oligarkeilta Konstantin Malofejevilta ja Vladimir Yakuninilta, yhdysvaltalaiselta kristilliseltä oikeistolta sekä italialaiselta ex-kansanedustajalta ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäseneltä Luca Volontèlta.

Volontè tuomittiin alkuvuonna vankeusrangaistukseen, koska hän oli ottanut lahjuksia azerbaidžanilaisilta poliitikoilta.

Malofejevin uskotaan kanavoivan rahaa Venäjän tukemille Itä-Ukrainan kapinallisille. Hän on myös Venäjän ortodoksikirkon avokätinen lahjoittaja. Presidentti Vladimir Putinin lähipiiriinkin kuuluva Yakunin puolestaan päätyi valtiollisten yhteyksiensä vuoksi Yhdysvaltain pakotelistalle vuonna 2014.

Amerikan-apu tuli Räsäselle yllätyksenä

Päivi Räsäselle auttajajärjestöt tulivat vanhan poliittisen ilmaisun mukaisesti hätiin pyytämättä ja kysymättä.

”En ollut kummaltakaan pyytänyt tukea. Yhdysvaltalaisten kongressiedustajien tukiin törmäsin somessa, en siis saanut mitään viestiä heiltä itseltään, en ennen enkä jälkeen”, hän kertoo Seuralle.

Eurojärjestö CitizenGO oli sentään muistanut mainita etukäteen keräävänsä hänen puolestaan ”jotain addressia”.

Kun oikeusjuttu etenee, todennäköisesti moni samanlainen toimija haluaa käyttää tapausta omiin tarkoituksiinsa.

Räsänen kertoo, ettei hän ole sen enempää paneutunut asiaan, koska yhteydenottoja kertyy niin paljon.

”Tällaisia tukiviestejä ulkomailta minulle tulee jatkuvasti – itse asiassa joka päivä.”

X