Paperiton voi jäädä pakkasella kadulle - Helsingin kaupungin tulkinta perustuslain kannalta kyseenalainen

Helsingissä sosiaalitoimi sitoo avun siihen, että paperiton suostuu poistumaan maasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perustuslaki turvaa terveyden ja elinkyvyn säilyttämisen kannalta välttämättömän asunnon ja ravinnon järjestämisen. Mutta paperittomat eivät niitä aina saa.

Helsingissä sosiaalitoimi sitoo avun siihen, että paperiton suostuu poistumaan maasta.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Paperittomat eivät saa aina edes kaikkein välttämättömintä apua. Helsingin kaupungin sosiaalitoimi sitoo avun siihen, että paperiton suostuu poistumaan maasta.

”Mikäli Suomessa oleva paperiton henkilö joutuu akuuttiin hätään, hänelle voidaan myöntää toimeentulotukea vain välttämättömiin kuluihin kuten ruokaan, välttämättömiin lääkkeisiin ja matkakustannuksiin kotimaahan”, Helsingin kaupungin nuorten palveluiden ja aikuissosiaalityön johtaja Maarit Sulavuori kertoo.

Sulavuori perustelee käytäntöä sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulolain soveltamista koskevalla oppaalla.

”Joissain tapauksissa on kuitenkin yksilöllisen harkinnan perusteella välttämätöntä myöntää toimeentulotukea asumiseen tai järjestää tilapäinen hätämajoitus”, Sulavuori jatkaa.

Vain lapsi pelastetaan kadulta

Välttämätön peruste järjestää hätämajoitusta tulee eteen siinä tilanteessa, että paperiton on lapsi.

”Lapsi ei voi elää kadulla”, Sulavuori kiteyttää.

Aikuiset romanikerjäläiset ovat jääneet kovillakin pakkasilla ilman mitään Helsingin kaupungin apua, jos ovat kieltäytyneet poistumasta maasta. Lopulta heitä ovat majoittaneet vain yksityiset vapaaehtoiset omissa kodeissaan.

Helsingin kaupungin tulkinta, jonka mukaan ihmisiä voidaan jättää kokonaan oman onnensa nojaan pahimmissakin säässä, on perustuslain kannalta kyseenalainen. Perustuslain 19. pykälä turvaa terveyden ja elinkyvyn säilyttämisen kannalta välttämättömän asunnon ja ravinnon järjestämisen. Lain esitöiden mukaan se koskee jokaista Suomessa oleskelevaa henkilöä.

”Kaikilla maassa oleskelevilla on tarpeen vaatiessa oikeus tilapäiseen hätämajoitukseen. Ohje on lakia alempiarvoisempi”, Paperittomat-hankkeen lakimies Heli Aali sanoo.

Lue Seurasta 4/2016 paperittoman äidin ja vauvan tarina. Heidän neuvolaterveydenhoitajansa taisteli perheelle katon pään päälle pidemmäksi aikaa kuin ilmeisesti kenellekään muulle paperittomalle Suomessa.

X